Uniós források

Brexit: kiadta a kíméletlen ukázt a kormányalkalmazottaknak Johnson

Portfolio
Mivel én is tudom, hogy olyat kérek az EU-tól, amibe jó eséllyel nem fog belemenni, ezért nemcsak nekem, hanem a kormány összes alkalmazottjának az a legfontosabb feladata, hogy a megállapodás nélküli brit kilépésre felkészüljön - lényegében ezt küldte körbe az összes kormányzati alkalmazottnak pénteken emailben Boris Johnson kormányfő. A fejleményre a font - amely a váratlanul visszaeső GDP-adatra már délelőtt is gyengült - estére 2,5 éves mélypontra bukott a dollárral, illetve 10 éves mélypontra (!) az euróval szemben. A BNP Paribas elemzői egyébként ma 40%-ról 50%-ra emelték a megállapodás nélküli brit kizuhanás forgatókönyvének esélyét a saját előrejelzésükben.
A Reuters által látott Johnson-email szerint a kormányfő persze nagyon szeretné, ha megállapodással tudna kilépni október 31-én az EU-ból az Egyesült Királyság, de rámutatott: tudatában van annak, hogy az EU valószínűleg nem enged a követelésének, így tehát mindenki jobban teszi, ha felkészül a no-deal Brexitre. Johnson egyébként azt követeli, hogy a kilépési megállapodásból töröljék ki az északír-ír határ átjárhatóságát minden körülmények között garantálni hivatott tartalékmegoldást, mert szerinte az sérti a brit nemzetközösség érdekeit és ezért elfogadhatatlan. Amint viszont minapi elemzésünkben rámutattunk: az EU nem teheti meg, hogy egyszerűen csak kitörli ezt a részt a megállapodásból, mert akkor az átmeneti időszak 2020 végi lejárta után és helyébe lépő átfogó kereskedelmi megállapodás hiányában vissza kellene állítani az északír-ír határon a fizikai határellenőrzést, amit viszont a Nagypénteki Egyezmény tilt.

Johnson tehát a pénteki köremaillel igyekezett felkészíteni minden kormányzati tisztviselőt arra, hogy tényleg hajlandó bevállalni a no-deal Brexitet és fel is szólította a dolgozókat, hogy mindent tegyenek meg az erre való felkészülés érdekében. A Reuters ezzel kapcsolatban megjegyzi: Johnson lényegében burkoltan azoknak is üzent, akik a dolgozói körből jobbnak látnák, ha az Egyesült Királyság bent maradna az EU-ban, és ezért megpróbálják szabotálni a maguk eszközeivel a kilépést, illetve a no-deal forgatókönyvre való teljes felkészülést (hogy utána mutogatni lehessen arra, hogy nincs még felkészülve rá az ország, ezért újra halasszák el a kilépés dátumát).

Brexit: kiadta a kíméletlen ukázt a kormányalkalmazottaknak Johnson
Boris Johnson brit miniszterelnök 2019. augusztus 8-án meglátogatta a Fusion Energy Research Centre-t az angliai Abingdonban. Fotó: Julian Simmonds - WPA Pool/Getty Images
Amint egyébként tegnap megírtuk: Johnsonnak az a terve, hogy rögtön az október 31-i Brexit-nap után megtartsa az előrehozott választásokat, ha addig szeptemberben megbuktatják a parlamentben egy sikeres bizalmatlansági indítvánnyal (erre fokozott az esély). Ezzel a stratégiával az lenne a célja, hogy a parlament ne tudja megakadályozni az október végi Brexitet akkor sem, ha egyébként elkaszálják az ő miniszterelnökségét. Arról, hogy a terv milyen buktatókkal és veszélyekkel jár, tegnap írtunk részletesen.

Ma egyébként délelőtt tette közzé a brit statisztikai hivatal a második negyedéves GDP-adatot és a Reuters konszenzusában részt vett összes elemző várakozását alulmúlta az adat, ugyanis negyedéves alapon váratlanul 0,2%-kal visszaesett a brit gazdaság (éves alapon pedig 1,8%-ról 1,2%-ra lassult a növekedés). Negyedéves alapon GDP-visszaesésre 2012 óta nem volt példa a brit gazdaságban és nyilván a második negyedévre is áthúzódó masszív Brexit-bizonytalanság volt a fő oka ennek (az eredetileg március 29-re belőtt első Brexit-dátumot április 10-re eltolták, majd akkor egy rendkívüli EU-csúcson kitolták október 31-re).

Az angol font már a délelőtti GDP-adatra is esett, aztán délután Johnson emailjének hatására még tovább esett és péntek este a dollárral szemben 1,2030-ig bukott, amire 2017 januárja óta nem volt példa. Az euróval szemben 0,9320-nál jár az árfolyam, ami immár 10 éves (!) fontmélypontot jelent. A font egyébként ma estére 350 alá esett a magyar forinttal szemben, péntek este 348 körül jár a bankközi piacon, ami azt jelenti, hogy másfél éves csúcsra ért a forint a fonttal szemben.

Brexit: kiadta a kíméletlen ukázt a kormányalkalmazottaknak Johnson


Brexit: kiadta a kíméletlen ukázt a kormányalkalmazottaknak Johnson


Brexit: kiadta a kíméletlen ukázt a kormányalkalmazottaknak Johnson
Címlapkép forrása: Fotó: Julian Simmonds - WPA Pool/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas