Uniós források

Brexit: ez nem vicc, ebből tényleg megállapodás nélküli kizuhanás lesz

Portfolio
Egy hétfő déli brüsszeli sajtótájékoztató jelzése, illetve a kedd reggeli brit és brüsszeli lapok üzenete mind egybecseng: az EU tényleg azzal számol, hogy megállapodás nélkül fog kilépni az Egyesült Királyság október 31-én az unióból.
Úgy jutunk el idáig, hogy az EU tényleg nem akarja újratárgyalni a kilépési megállapodást, a meglévőt viszont a brit parlament nem hajlandó elfogadni (háromszor már le is szavazta, most pedig Boris Johnson új brit kormányfő követeli azt, hogy az északír-ír tartalékmegoldást vegyék ki a megállapodásból, de az EU ezt nem engedi, mert ez lényeges rész a megállapodásban). A jelek szerint tényleg afelé haladunk, amit múlt héten vázoltunk: Boris Johnson új brit kormányfő pszichológiai hadviseléssel igyekszik beijeszteni az EU vezetőit, hogy tényleg kész kilépni megállapodás nélkül, de az EU nem ijed be, mert már felkészült és úgysem lát jobb megállapodási változatot.

Ezért az EU arra vár, hogy vagy megbukik Boris Johnson kormányfőként (a brit parlament állítja meg), vagy a brit tárgyalási keretek változnak meg.

Utóbbinak egyelőre nincsenek jelei és az augusztus végi franciaországi G7-ülésig, amelyen Johnson mellett a német és francia vezetők is ott lesznek, várhatóan nem is történik változás. Így tehát 3 hétig még jó eséllyel folytatódik az üzengetés és a (kölcsönös) beijesztési kísérletek.

Az Európai Bizottság hétfő déli brüsszeli sajtótájékoztatóján Mina Andreeva szóvivő sokadszorra is világossá tette, hogy az EU álláspontja nem változik, és nem fogja újratárgyalni a kilépési megállapodást, így tehát továbbra is arra készül, hogy megállapodás nélkül esik ki az Egyesült Királyság az EU-ból (no-deal Brexit).

Eztán kedd reggel két brit lap egybehangzó tudósítása is arról szólt, hogy brüsszeli értesüléseik szerint az EU tényleg azzal számol, hogy no-deal Brexitre kerül sor, pontosabban úgy látják, hogy a brit kormány "első számú forgatókönyve" az, hogy no-deal Brexit lesz. Az MTI tudósítása szerint a The Guardian és a The Daily Telegraph ezt azokra az értesülésekre alapozta, amelyek egy múlt vasárnapi háttéregyeztetés alapján rajzolódtak ki. Az eseményen az EU-tárgyalók, Stephen Barclay brit Brexit-miniszter és David Frost, a brit kormányfő európai ügyekkel foglalkozó képviselője vett részt.

Egyértelmű volt, hogy a briteknek nincs más céljuk. Nem akarnak tárgyalni, ahhoz szükség lenne tervre

- idézték a magas rangú uniós diplomatát a brit lapok, azaz az EU meglátása szerint a brit kormány tényleg a no-deal Brexit felé viszi a folyamatot, mert valójában életképes terve sincs, így nem is tud miről tárgyalni. A brit kormány szóvivője cáfolta, hogy Johnson tényleg nem akarna tárgyalni, mindenesetre a brit lapok forrása szerint a vasárnapi esemény után az európai uniós Brexit-tárgyalók arról tájékoztatták az uniós diplomatákat, hogy jelenleg nincs alapja a "tartalmas tárgyalásoknak", és az egyeztetések visszajutottak a három évvel ezelőtti állapotukba.

Brexit: ez nem vicc, ebből tényleg megállapodás nélküli kizuhanás lesz
Boris Johnson új miniszterelnök beiktatási beszéde a Downing Street 10. előtt 2019. július 24-én. Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images
A fentiekkel párhuzamosan a Politico kedd reggeli brüsszeli hírösszefoglalója egy névtelen veterán uniós diplomata véleményét idézte, aki lényegében azt mondta:

nincs új a nap alatt, az új brit kormányfő persze megpróbálkozhat a no-deal Brexit felé terelni a folyamatot, de a brit parlament várhatóan úgyis megbuktatja, igaz ha ezzel együtt a brit parlament nem fogadja el a kilépési megállapodást, még akkor is no-deal Brexit lesz az egész históriából. A lap emiatt úgy összegez: az EU illetékesei egyre inkább meg vannak győződve arról, hogy az egész ügyből végül tényleg no-deal Brexit lesz, mert Johnson a saját túlélését köti ahhoz, hogy végig tudja csinálni a kilépést október 31-ig akár új megállapodással, akár anélkül.

Fél szemmel persze az EU-s vezetők és diplomaták arra is figyelnek, hogy mennyire stabil Johnson hátországa, hiszen a legutóbbi, múlt heti regionális választások eredményeként mindössze egyetlen fős a többsége a parlamentben, így nem is tekinti az EU erős hátterű tárgyalónak. Ráadásul a parlamentben esélyes, hogy egy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják még azelőtt, hogy a "szakadékba vezetné az országot", illetve a skót és északír kiválási szándékok is visszatarthatják Johnsont a no-deal forgatókönyv végigvitelétől.

Skót függetlenségi törekvések A The Times című brit lap keddi száma által ismertetett felmérés szerint a skótok 52 százaléka szavazna igennel a függetlenné válásra egy esetleges népszavazáson, ami a legmagasabb arány 2016 júniusa, vagyis a brit európai uniós tagságról tartott népszavazás óta - foglalja össze az MTI. A megkérdezettek 47 százaléka támogatja, hogy Nicola Sturgeon skót miniszterelnök terveinek megfelelően két éven belül újabb referendumot tartsanak az ügyben, míg 45 százalékuk ellenezte ezt. A skót kormány május végén beterjesztette az edinburghi parlamentben a törvénycsomagot, amelynek célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogszabályi előkészítése. A tervezet nem tartalmaz időpontot, Nicola Sturgeon miniszterelnök, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője azonban többször is azt mondta, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát - ahol a túlnyomó többség az EU-ban maradásra voksolt - akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból. A politikus a The Guardian című brit lap múlt szerdai számában megjelent interjújában hozzátette, 2020 második felét tartaná megfelelő időpontnak. A referendum kiírásához a brit kormány hozzájárulása is szükséges, de London már korábban is jelezte, hogy nem fogja jóváhagyni az újabb skót függetlenségi népszavazást. Ezzel kapcsolatban a skót miniszterelnök az interjúban azt mondta, előbb fogadják el a törvénycsomagot a skóciai parlamentben, majd csak utána kezdenek egyeztetéseket a brit kormánnyal. Nicola Sturgeon újfent hevesen bírálta a Brexittel kapcsolatban az új brit kormányfőt. Boris Johnson szerinte "úgy beszél a Brexitről, különösen a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnéséről, mintha ez a legnagyobb rendben lenne, és bárki, aki szerint nincs, az borúlátó". Mint mondta, kettejük múlt heti találkozóján ismét világossá tette álláspontját, miszerint a megállapodás nélküli Brexit katasztrofális lenne.

A veterán uniós diplomata a Politico-nak rámutatott arra is: egyszerűen nem látszik az "étvágy" német, vagy francia körökben arra, hogy bármilyen engedményt is adjanak Johnsonnak a kilépési megállapodás szövegében (a kereskedelmi kapcsolatokról és hosszú távú együttműködésről szóló politikai deklarációt persze hajlandók átírni, de az jogilag nem kikényszeríthető).

Mindezek miatt a Politico felveti azt a brit kormány számára keserű, de elképzelhető kimenetelt: a leendő Európai Bizottsági elnök készségét mutathatja annak, hogy esetleg ad valamilyen engedményt a kilépési szövegben, de mivel csak november 1-től indul a mandátuma, ezért arra kéri a brit felet, hogy a nagyon egyértelműen beharangozott október 31-i kilépési dátumot újra halasszák el. Ezzel nyilván igencsak borsot törne Ursula von der Leyen Johnson orra alá és a brit közvélemény újra csak azt látná, hogy még a keményvonalas Johnson se tudta határidőre teljesíteni a Brexitet.

A font napok óta 2-2,5 éves mélyponton álldogál a dollárral és az euróval szemben, mivel a fentiek miatt a no-deal Brexit forgatókönyvének esélye jelentősen nőtt.

Brexit: ez nem vicc, ebből tényleg megállapodás nélküli kizuhanás lesz


Brexit: ez nem vicc, ebből tényleg megállapodás nélküli kizuhanás lesz
A font esése és a forint erősödése az elmúlt napokban 354-ig süllyesztette a bankközi piacon a font/forint árfolyamot, amivel csaknem másfél éves csúcsa körül billeg a forint.

Brexit: ez nem vicc, ebből tényleg megállapodás nélküli kizuhanás lesz
Címlapkép forrása: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás