Új piacra lépett be a Telenor: már nem csak mobilszolgáltatással foglalkoznak
Üzlet

Új piacra lépett be a Telenor: már nem csak mobilszolgáltatással foglalkoznak

Portfolio
Új piacra lépett be idén ősszel a Telenor: már korlátlan adatforgalmú vezetékes internet-hozzáférés is elérhető a szolgáltatónál, a közép- és nagyvállalati ügyfelek számára. A mobilszolgáltatások mellett három típusú vezetékes adat-hozzáférés közül is választhatnak az üzleti ügyfelek, akár kiegészítő, akár önálló szolgáltatásként. A Telenor ezzel gyakorlatilag kilépett a „mobile-only” szerepből.

A vezetékes netnek 2020-ban is van létjogosultsága, sőt. A legfőbb előnye még mindig a garantált le- és feltöltési sebesség. Míg a mobilszolgáltatásoknál számos tényező befolyásolja az elérhető sávszélességet (átjátszó távolsága, épület szerkezete, éppen aktív felhasználók száma, de még az időjárás is befolyásolhatja), a vezetékes szolgáltatásban rendkívül magas a garancia arra, hogy a net kapacitása akkora lesz, amekkorára az előfizetés szól (a Telenornál például ez 2 Mbps és 1 Gbps között választható).

Ez a garancia az üzletkritikus alkalmazások biztosításához elengedhetetlen, ez a vezetékes net másik kiemelkedő előnye. Ami a szerelési munkálatokat illeti, szintén több tényezőtől függ, kinek éri meg ezt választani. Ha már van kiépített infrastruktúra, akkor egyszerű a helyzet. Előfordulhat, hogy a réz vagy optikai kábelt a telephelyig, vagy a telephelyre be kell vezetni, illetve létezik egy köztes megoldás, amikor a kábellel a telephely/iroda határáig mennek el a szerelők, onnan dedikált, azaz kizárólag a cég számára biztosított, rádiós kapcsolatot biztosítanak, ezzel elkerülhető a telephelyen belüli fúrás-faragás, viszont a stabil hálózati elérés.

Meglévő ügyfeleknek is kínálják, de cél a piacszerzés

„Ez a lépés régóta a terveink között szerepelt. Alapvetően a mobiltechnológiában hiszünk, de bizonyos ügyféligények teljesítéséhez kell a vezetékes szolgáltatás. Az új B2B stratégiánknak fontos része az innováció és az ügyfelek teljes ICT-igényeinek kiszolgálása, ezt kezdjük átültetni a gyakorlatba és ennek első lépéséhez érkeztünk el most” - mondta el a Portfolio-nak Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója. Az első fázisban a nagyobb vállalatokra fókuszáltak, de folyamatosan vizsgálják a kis- és középvállalatok kommunikációs és IT igényeit is.

Fülöp Gábor Fotó: Telenor
Fülöp Gábor Fotó: Telenor

Amikor a koronavírus felütötte a fejét, rengeteg cég kereste meg a szolgáltatót olyan megoldásokkal kapcsolatban, amiről korábban pont a Telenor győzött meg ügyfeleket: most ezek kifejezett igényként jelentek meg. Ezeket az igényeket elemezve az látszott, hogy a közepes- és nagyvállalatoknál a mobiltechnológiának szükséges kiegészítése a vezetékes szolgáltatás, a vezetékes-internetszolgáltatás és belső hálózatok területe.

Az igény mértéke alapján tűzték ki célul, hogy amint lehetséges, indítsák el a vezetékes-internet szolgáltatást üzleti ügyfeleiknek.

„Ezen a piacon már több szereplő, évek óta jelen van, most mi vagyunk a kihívók” – mondta az igazgató. Meglévő ügyfeleiknek és új ügyfeleknek is kínálják a szolgáltatást, a célok között szerepel az ügyfélkör bővítése, de első körben a meglévő ügyfeleket fogják megkeresni az új ajánlatokkal.

Fülöp Gábor hozzátette: az új szolgáltatást a meglévő szakembereikkel dolgozták ki. Bár a csapat korábban mobil alapú szolgáltatásfejlesztésen dolgozott, rendelkeznek olyan piaci ismeretekkel és tapasztalatokkal, amit bevethettek a vezetékes szolgáltatás-portfolió kialakítása során. Szervezeti átalakításra így a szolgáltatás miatt nem volt szükség, de az ügyféligényekkel párhuzamosan terveznek szervezetfejlesztést/bővítést is a későbbiekben.

A vezetékes net sem mindenhol ugyanolyan

Bérelt vonali szolgáltatás

A menedzselt bérelt vonali szolgáltatás állandó, fix telepítésű végpontokat (telephelyeket, irodákat) összekötő Ethernet alapú (L2) szolgáltatás. A megoldás korlátlan adatforgalmat biztosító összeköttetés, amely lehetővé teszi akár távol lévő helyi vállalati hálózatok (LAN) vagy szerverek hatékony és megbízható összekapcsolását, így a különböző városokban lévő telephelyek egy közös, biztonságos hálózatba szervezhetők. Az egyes hálózati végpontok között transzparens átviteli kapacitást biztosít, melyek szabványos Ethernet interfészek használatával csatlakoztathatók, ezáltal a modern vállalati IT saját maga menedzselheti a routing és magasabb funkciókat.

Bérelt vonali internet szolgáltatás

A szolgáltatás az előfizető által megjelölt belföldi helyszín és a szolgáltató között létesített bérelt vonali összeköttetésen keresztül nyújt nagysebességű internet-hozzáférésit, azaz kijáratot a belföldi és nemzetközi internet csomópontok felé. A szolgáltatás egyedi megállapodás szerinti rendelkezésre állással, korlátlan adatforgalommal nyújt elérést a nyilvános internet-kicserélők irányába. A Telenor legalább egy /30-as IPv4 tartományt rendel a szolgáltatáshoz.

IP VPN szolgáltatás

Az új magánhálózati szolgáltatás több, fix telepítésű végpontot (telephelyeket) képes összekötni, mely IP szintű (L3) privát hálózatot biztosít az előfizetők igényei szerint „full meshed” vagy „hub-and-spoke” topológiával, azaz választható, hogy akár centralizált, akár teljesen egyenrangú végpontok közötti kommunikációt támogat. A szolgáltatás egyedi megállapodás szerinti rendelkezésre állással, korlátlan adatforgalommal nyújt elérést a magánhálózathoz (VPN). Ennek megvalósításához az egyes hozzáférési szakaszok összekapcsolása MPLS technológiával történik. Az MPLS alapú IP VPN logikailag két részből áll: gerinchálózatból, amely az MPLS forgalom kezelését végzi, valamint az elérési hálózatból, amely az egyes végpontok elérését biztosítja.

A cikk megjelenését a Telenor támogatta.

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
google