Csúnya lefordulás a kriptopiacon, emelkedtek a tőzsdék Amerikában

Portfolio
Kivétel nélkül erősödtek az amerikai tőzsdék, az S&P 500 és a Dow Jones rekordszinten zártak. Az emelkedést segítette, hogy tegnap több kedvező gazdasági hír is érkezett, jól teljesített a kiskereskedelem és a feldolgozóipar is. Ugyanakkor a technológiai cégek és a Nasdaq nem teljesítettek kifejezetten jól, a részvényindex a tegnapi záróértéke közvetlen közelében fejezte be a hetet. Az ázsiai piacokon többnyire jó teljesítmény volt látható, és Európában is emelkedtek a börzék. A bitcoin és több meghatározó kriptodeviza árfolyama is esett miután a török jegybank bejelentette, hogy a hónap végétől betiltja a kriptodevizás fizetéseket.

Új csúcsok a tengerentúlon

Bár csak szerényebb erősödéseket láthattunk Amerikában, az S&P 500 (+0,36%) és a Dow Jones (+0,48%) esetében ez is elég volt ahhoz, hogy új történelmi csúcson zárjon. A Nasdaq (+0,1%) viszont lemaradó volt pénteken, a technológiai vállalatokat tömörítő részvényindex értéke alig változott a csütörtöki záráshoz képest.

Lesz egy hetedik napirendi pont is a 4iG közgyűlésén

Ahogy arról már beszámoltunk, április 29-én közgyűlést tart a 4iG, a korábban meghirdetett napirendi pontokat pedig most egy újabbal egészítették ki a KZF Vagyonkezelő Kft. kezdeményezésére.

Lesz egy hetedik napirendi pont is a 4iG közgyűlésén

Diszkrét erősödések Amerikában

A hét utolsó kereskedési napján szerény mértékű erősödéseket látunk a tengerentúli részvénypiacokon, a leggyengébb teljesítményt a technológiai vállalatokat magában tömörítő Nasdaq nyújtja, amely a csütörtöki záróértékének közvetlen közelében tartózkodik. Valamivel jobb formában van az S&P 500 és a Dow Jones, előbbi értéke 0,3, míg utóbbi 0,4 százalékot emelkedett a csütörtöki záráshoz képest. Igaz, utóbbi két részvényindex diszkrét erősödése is elég volt ahhoz, hogy új történelmi csúcsot érjenek el a mai kereskedésben.

Döntött a Magyar Telekom az osztalékról és a sajátrészvény-vásárlásról

Ma tartotta meg éves rendes közgyűlését a Magyar Telekom, a pandémia miatt azonban nem a részvényesek, hanem – más társaságokhoz hasonlóan – az igazgatóság döntött a napirendi pontokban.

Döntött a Magyar Telekom az osztalékról és a sajátrészvény-vásárlásról

Pluszban zárt a BUX

A BUX-index 0,87 százalékkal tudott emelkedni a kedvező nemzetközi hangulatban, a magyar blue chipek közül az OTP 0,61 százalékkal, a Mol 0,1 százalékkal, míg a Richter 2,48 százalékkal tudott emelkedni. A Magyar Telekom árfolyama ma stagnált.

Megvan, hogy mennyi osztalékot fizet a Richter

Megtartotta éves rendes közgyűlését a Richter, a közgyűlés hatáskörébe tartozó ügyekben a társaság igazgatósága hozta meg a döntéseket.

Megvan, hogy mennyi osztalékot fizet a Richter

Felemás nyitás az amerikai tőzsdéken

Vegyesen nyitottak a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones 0,4 százalékkal került feljebb, az S&P 500 0,1 százalékos pluszban áll, míg a Nasdaq 0,4 százalékkal került lejjebb. Előbbi kettő ezzel továbbra is rekordszinten áll. A technológiai cégek azonban ma inkább gyengélkednek, lejjebb került a Netflix, a Twitter és a PayPal is többek között.

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

A kereskedést megelőző adatok alapján emelkedés jöhet az amerikai részvénypiacokon, a Dow Jones 0,22 százalékkal, az S&P 500 szintén 0,2 százalékkal, míg a Nasdaq 0,25 százalékkal emelkedhet majd a nyitást követően. Ebben segíthet, hogy számos kedvező gazdasági adat érkezett tegnap az Egyesült Államokban, javult a kiskereskedelem és a feldolgozóipar teljesítménye is, míg a heti új segélykérelmek száma jelentősen visszaesett.

Kínában 40 százalékkal ugrott a külföldi működőtőke-befektetések értéke az első negyedévben

Kínában az idei első negyedévben jelentősen, mintegy 40 százalékkal nőtt a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) értéke.

Nagyon csúnya, ami a kriptopiacon történik, ütik a bitcoint

Csúnya eső napja van ma a különböző kritpodevizáknak azt követően, hogy a török központi bank bejelentette, hogy a hónap végétől betiltja a kriptodevizás fizetéseket. Ez azért is meglepő, mert az elmúlt időszakban több olyan bejelentés érkezett a világ nagyvállalataitól, amelyek épp ellenkezőleg, sokkal inkább megerősítik a bitcoin és a kriptodevizák szerepét, mint fizetőeszközök.

Nagyon csúnya, ami a kriptopiacon történik, ütik a bitcoint

Alaposan megütötték a bitcoint és a kriptodevizákat

A rossz szereplés elsősorban annak köszönhető, hogy a török jegybank bejelentette, hogy a hónap végétől betiltja a kriptodevizás fizetéseket. A szerdán elért közel 65 ezer dolláros napközbeni csúcsot követően lefordult a bitcoin és ma már közel 5 százalékos mínuszban áll a kriptodeviza, év eleje óta persze még így is 105 százalékos pluszban áll.

Nem csak a bitcoin szerepel azonban gyengén ma, hanem más kriptodevizák is, mint amilyen az ethereum, amely már majdnem 7 százalékos mínuszban áll, míg a ripple több mint 15 százalékot zuhant.

Színtiszta őrület, ezzel két nap alatt megduplázhattad a pénzedet!

Az eredetileg poénnak szánt Dogecoin az elmúlt hónapokban Elon Musk tweetjeinek jóvoltából a kisbefektetők egyik legkedveltebb célpontjává vált, elképesztő ralit generálva a kriptodeviza árfolyamában. Láthattunk nagyon komoly emelkedéseket az elmúlt hónapokban, a napokban elszabadult rali viszont már egy egészen új szint: mindössze 2 nap leforgása alatt több, mint két és félszeresére nőtt a coin jegyzése. A mai robbanásban is vastagon benne van persze Elon Musk keze, de a Robinhood online brókercég kommunikációjának is köszönhetjük a szárnyalást.

Színtiszta őrület, ezzel két nap alatt megduplázhattad a pénzedet!

Felrobbant az autóértékesítés Európában, de van még mit behozni

87 százalékkal nőtt az új autók értékesítése az Európai Unióban. Első ránézésre brutális növekedésről van szó, ennek azonban nagy része bázishatás, ugyanis a pandémia miatt a tavaly tavaszi eladások már brutálisan estek, a drámai 2020-as eladások után kapaszkodik felfelé idén az iparág. Hasonlóan magas év/év alapú növekedési számokat szinte minden iparágban láthatunk majd a következő hónapokban. A Volkswagen Csoport őrzi első helyét Európában, de a Stellantis nagyon megközelítette. Ha a negyedév egészét nézzük, akkor a nagyok közül a Volkswagen, a Renault és a Hyundai piaci részesedést veszített, a Stellantis pedig piaci részesedést szerzett. A magyarországi autóértékesítés márciusban 8,3 százalékkal 12 434 darabra nőtt, az idei első negyedévben viszont 1,5 százalékkal 32 194 darabra csökkent az eladás.

Felrobbant az autóértékesítés Európában, de van még mit behozni

Jól teljesítenek az autógyártók

A déli órákban kimondottan jó a hangulat Európa vezető tőzsdéin, 0,9 százalékos pluszban van a német DAX, fél százalékkal feljebb került a francia CAC, de a magyar és a brit tőzsde is jól teljesít. Szektorszinten az autógyártó vállalatokat lehet kiemelni, több cég részvénye is közel 3 százalékos pluszban van, az emelkedést jelenleg a francia Renault vezeti.

Keresi az irányt a magyar börze

Emelkedéssel kezdi a napot a BUX-index, 0,1 százalékkal került feljebb a nyitást követően. A magyar blue chipek közül az OTP és a Magyar Telekom is 0,2 százalékkal került lejjebb, ezzel szemben a Mol 0,8 százalékos pluszban áll, míg a Richter 0,2 százalékkal emelkedett.

Valósággal rávetette magát a Coinbase részvényeire a sztárbefektető

A Cathie Wood által vezetett Ark Investment Management szerdán és tegnap összesen 1 090 391darab Coinbase részvényt vett, a cég tőzsdei debütálása után.

Valósággal rávetette magát a Coinbase részvényeire a sztárbefektető

Nincs fék a tőzsdei bulivonaton - Mikor jön egy kiadós esés?

Féktelenül száguldanak a tőzsdék újabb és újabb csúcsokra, pedig a részvények már régen nem olcsók, ez viszont a globális likviditásbőségben egyre kevesebbeket érdekel, valahogy hozamot kell elérni, azt pedig a nulla közeli állampapírhozamokkal nehéz lesz. Tavaly március óta emelkednek a részvénypiacok, érik már egy korrekció, de idén még értelmezhető esés sem volt.

Nincs fék a tőzsdei bulivonaton - Mikor jön egy kiadós esés?

Forradalmasítja a mobilhálózatot, az űrből biztosít térerőt a Vodafone

Űrbázisú mobilhálózat kiépítésén dolgozik a Vodafone az AST SpaceMobile-lal közösen, amely 2023-tól az afrikai, később pedig az európai kontinensen valósulhat meg. A két szolgáltató azzal a céllal lépett partnerségre, hogy forradalmasítsa a mobilhálózatot az egyenlítői régiókban. A fejlesztésnek köszönhetően összesen 1,6 milliárd felhasználó számára válnak elérhetővé a Vodafone mobilszolgáltatásai az afrikai kontinensen.

Forradalmasítja a mobilhálózatot, az űrből biztosít térerőt a Vodafone

Folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken

A tegnapi jó teljesítményeket követően ma is folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,3 százalékkal a CAC 0,2 százalékkal, míg a FTSE 0,3 százalékkal került feljebb. Emellett azonban emelkedés látható a spanyol, az olasz, a svájci, a belga és holland börzéken is. Az emelkedést segíti, hogy számos kedvező gazdasági adat érkezett tegnap az Egyesült Államokban, ahol javult a kiskereskedelem és a feldolgozóipar is, valamint csökkent a heti új segélykérelmek száma.

Elítélte a Google-t egy ausztrál bíróság a felhasználók megtévesztése miatt

Jogellenesnek ítélte egy ausztrál bíróság pénteken a Google Android-felhasználókat érintő helymeghatározási adatkezelését, amellyel a bíróság szerint az internetes óriásválllalat félrevezette a felhasználókat 2017 januárja és 2018 decembere közt.

Elítélte a Google-t egy ausztrál bíróság a felhasználók megtévesztése miatt

Pluszban nyitott a BUX

Emelkedéssel kezdi a napot a BUX-index, 0,2 százalékkal került feljebb a nyitást követően. A magyar blue chipek közül az OTP 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékkal. Ezzel szemben a Mol 0,8 százalékos pluszban áll, míg a Richter 0,3 százalékkal emelkedett.

Feljelentést tett a jegybank, felfüggesztették egy hazai részvény kereskedését

Az MNB mától felfüggesztette az OTT-One részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó hiányosan tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta megbízását tegnap, és a könyvvizsgálatra vonatkozó szerződést rendkívüli felmondással felmondja. A kibocsátó erről ugyan kiadott tájékoztatást rendkívüli közleményben, de a felmondás indokát nem tette közzé, vagyis a megítélését potenciálisan érintő információt hallgatott el. A jegybank jelenleg már korábban megindított célvizsgálatban tekinti át az OTT-One közzétételi gyakorlatát és a rendelkezésére álló adatok alapján feljelentést is tett - áll a jegybank közleményében.

Feljelentést tett a jegybank, felfüggesztették egy hazai részvény kereskedését

Földbe állt a sztárrészvény, eladott az alapító

Zuhanórepülésbe kapcsolt az űrturizmussal foglalkozó Virgin Galactic részvénye tegnap, miután az amerikai tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumban tudatta a cég, hogy az alapítójuk, Richard Branson körülbelül 150 millió dollárnyi részvénytől vált meg az előző hónapban.

Földbe állt a sztárrészvény, eladott az alapító

Nyereséges évet zárt az Akko Invest, az idei évben nagy növekedés jöhet

A 2019-es átalakulással terhelt veszteségek után nyereséggel zárta 2020-at az Akko Invest. A vállalat konszolidált nyeresége meghaladta az 50 millió forintot, szemben a tavalyi év jelentős veszteségével. A vagyonkezeléssel foglalkozó Akko Invest portfoliójába több típusú ingatlan, illetve projekttársaság tartozik, és tavaly jelentette be a magyar ingatlanüzemeltetői és szolgáltatói piac szempontjából meghatározó méretű, 18,5 milliárd forint értékű akvizícióját, a NEO Property Services felvásárlását. A NEO akvizíció zárása 2021-ben történt meg, de a NEO tavalyi eredményéből történő esetleges osztalékfizetése már az Akko idei eredményét fogja növelni.

Nyereséges évet zárt az Akko Invest, az idei évben nagy növekedés jöhet

Emelkedés jöhet Európában, csúcson az amerikai tőzsdék

  • A vezető amerikai részvényindexek kifejezetten jó teljesítményt nyújtottak tegnap: a Dow Jones 0,9 százalékkal, az S&P 500 1,1 százalékkal, míg a Nasdaq 1,3 százalékkal került feljebb. Ezzel az előbbi kettő új rekordszintre emelkedett, míg utóbbi február óta először került 14 ezer pont fölé. Az emelkedést segítette, hogy kedvező gazdasági adatok érkeztek. Egyrészt a vártnál nagyobb mértékben emelkedett a kiskereskedelmi forgalom márciusban, 10 százalékkal az elemzők által becsült 6,1 százalékhoz képest, amiben szerepet játszanak a kiküldött 1400 dolláros csekkek is. Másrészt rég nem látott mértékben esett a heti új segélykérelmek száma, ami most 576 ezer volt, miközben 700 ezret vártak. Végül jól teljesített a feldolgozóipar is. A vakcinálással sem haladnak rosszul az Egyesült Államokban, már a lakosság 37,3 százaléka kapott legalább egy oltást.
  • Az ázsiai piacokon többnyire jó hangulat volt, a Nikkei 0,1 százalékkal, az ausztrál börze 0,8 százalékkal, a Kospi 0,15 százalékkal, a Hong Kong-i részvényindex 0,3 százalékkal, míg a sanghaji 0,7 százalékkal került feljebb. Az emelkedést segítették a kedvező amerikai adatok, illetve a kínai gazdaság is 18,3 százalékkal nőtt az első negyedévben, de ez az alacsony bázis eredménye.
  • A határidős amerikai részvényindexek enyhe csökkenést vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,1 százalékos pluszban áll.
  • Az MNB statisztikai mérlegének előzetes adata ma reggel jelenik meg, ebben leggyakrabban a kormányzati betétek állományát érdemes figyelni finanszírozási szempontból. Hajnalban érkezett meg a kínai GDP első becslése. Az Eurostat inflációs jelentése pedig várhatóan azt erősíti majd meg, hogy a 3,7 százalékos magyar áremelkedési ütem továbbra is Európa élmezőnyében van.
  • Az olaj árfolyama 0,7 százalékkal került feljebb, a Brent típus ára így hordónként 67,4 dollár, míg a WTI típus 63,8 dolláron áll.
  • A forint enyhe gyengülést mutat, egy euró ára jelenleg 359,5 forint, míg egy dollárért 300,4 forintot kérnek.

Ma teszi közzé friss számait a Morgan Stanley és a Bank of New York Mellon is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF