Sok cégnél küzdenek az IT-vezetők: hogyan lehet pontosan tervezni az informatikai kiadásokat?
Üzlet

Sok cégnél küzdenek az IT-vezetők: hogyan lehet pontosan tervezni az informatikai kiadásokat?

Portfolio
Egy vállalat IT-vezetője számára az egyik legnagyobb kihívást az informatikai kapacitások tervezése jelenti.  Sokan túltervezik a kapacitásokat, míg mások alulértékelik az üzleti igényeket. Mindkét eset jelentős pénzügyi hatással van a vállalatokra, csökkenti az IT agilitását és lassítja, nehezíti az üzleti működést is. Ezekre a feladatokra az egyik megoldást a használat alapján fizetett IT infrastruktúra jelentheti. De hogy is működik ez pontosan, és ki jelenti a célcsoportot?

Egy nagyvállalatnál az informatikai eszközök akár 50-60 százaléka is kihasználatlan lehet. A cégek sokszor olyan beszerzéseket eszközölnek, amikre a gyakorlatban nincs is szükség, vagy gyorsan elavulnak, esetleg a vállalat túl gyorsan fejlődik, a technológia pedig nem tudja ezt követni. A belső informatikával szemben gyakran az a prekoncepció alakul ki, hogy rugalmatlan, nem tudja lekövetni a belső és külső igényeket.

Emiatt nagyon sok vezető „shadow IT” irányba indul el, akár házon belül is.

A kifejezés olyan, jóvá nem hagyott informatikai megoldásokra (hardver- vagy szoftverelemekre, szolgáltatásokra) utal, melyek a céges infrastruktúrát menedzselő IT-osztály radarja alatt működő, párhuzamos informatikai környezetet alkotnak.

„Ha ugyanis valamelyik elem nem működik, de az üzleti célok konkrétan meghatározottak, az IT-szolgáltatásokkal akkor is minden körülmények között el kell indulni. A lassú informatika miatt nem lehet lassulás egy projektben, a cégek ezt nem engedhetik meg maguknak” – érzékeltette a helyzet nehézségét Bokrossy Dávid, a T-Systems szenior Hibrid IT szakértője. A szakember hozzátette, hogy mindezek mellett közép- és nagyvállalati területen sok értékes IT-eszköz (például adattárolók, szerverek, speciális hálózati eszközük) beszerzése már önmagában is komoly projekt, amihez többszintű jóváhagyási folyamat kapcsolódik, ami szintén lassulást jelenthet.

IT kapacitás, használat alapon fizetve

A problémakörrel évekkel ezelőtt találkoztak a szakemberek, és folyamatosan keresik rá a megoldást a legnagyobb vállalatok is. Minderre válasz lehet egy olyan rendszer, amiért használatalapon, tehát a ténylegesen igénybe vett kapacitás után fizetnek a felhasználó cégek.  Ilyen szolgáltatás a Magyarországon a T-Systems ügyfelei számára elérhető HPE GreenLake, ami dinamikus szolgáltatási szerződés formájában biztosít megoldást a változó informatikai kapacitásigény kielégítésére. A gyártó által biztosított eszközök, szolgáltatások és finanszírozás mellé a T-Systems számos kiegészítő szolgáltatást kínál, melyek tervezhetőbb, költségoptimalizált és dinamikusabb működéshez vezethetnek.

„A legfontosabb, hogy ügyfeleinkkel közösen határozzuk meg az adott helyzetben technológiailag és költség tekintetében is leghatékonyabb szerver-tároló-hálózati eszköz konfigurációt, kapacitásigényt, valamint a konkrét IT-szükségleteket támogató szoftvereket és testre szabott szolgáltatásokat, mindezt az ügyfelek adatközpontjába tervezve. Folyamatosan figyeljük és mérjük az IT-használatot és a növekedési követelményekhez igazított kapacitásokat alakítunk ki, hogy az adott cég a lehető leggyorsabban reagálhasson az üzleti igények változására” – mondta el Bokrossy Dávid.   

A működési költség ugyanakkor azért is alacsonyabb, mert csak az adott cégnek csak IT-környezetben ténylegesen igénybe vett erőforrásokért kell fizetni,

nincs szükség a hagyományos beszerzéseknél megszokott, nagy összegű induló beruházásokra.

Kisebbek is elkezdhetik

A digitális szolgáltató kétfajta modellt kínál az előfizetőknek. Egyrészt létezik egy standardizált szolgáltatáscsomag, aminél gyakorlatilag az ügyfél előre meghatározott kapacitás igénye szerint veheti igénybe a technológiát. Ugyanakkor egyedi megoldásokat is kínálnak, aminél egyedileg, az ügyfél IT-csapatával együttműködve találják ki, hogy milyen hardveres és szoftveres megoldásokra van szükség.

Bokrossy Dávid szerint ez utóbbit jellemzően a középvállalati szinttől felfelé veszik igénybe az ügyfelek (például bankok, multinacionális szolgáltatók), de a „dobozos” megoldás már egy KKV-nak is kifizetődő és hatékony lehet.

„Persze ahhoz, hogy egy ilyen IT-környezetet megvalósítsunk, komoly tervezés szükséges. Fel kell mérni az igényeket, konzultálnunk kell a vállalat különböző  szakértőivel. A finanszírozásban is segítjük az ügyfeleket, a gyártói reaktív és proaktív szolgáltatások kialakítása mellett” – tette hozzá a T-Systems szakértője. Az ügyfelek ugyanis legtöbbször azt szeretnék, hogy pont akkora rendszer kerüljön szállításra, mint amekkorával jelenleg is dolgoznak, azonban korántsem biztos, hogy akkorára van szükségük.

Nem kis kihívás ezt a hozzáállást átformálni úgy, hogy megtalálják azt az elégséges eszköz-és szolgáltatás-kombinációt, ami igény esetén továbbfejleszthető. Ha pedig minden optimálisan működik, csak akkora rendszerért kell fizetni, amekkorát ténylegesen használ az ügyfél. Ezáltal a pénzügyi tervezhetőség is jelentősen leegyszerűsödik,  nagyban megkönnyítve az IT-vezetők munkáját.

A cikk megjelenését a T-Systems támogatta.

Címlapkép: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jaksity György: Kilépés az Európai Unióból. Megéri?

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.