Hamarosan küldetés indul a Hold sötét oldalára
Üzlet

Hamarosan küldetés indul a Hold sötét oldalára

Portfolio
Kína az elkövetkező napokban egy robotűrhajót küld a Hold túlsó oldalára. Ez lesz az első a három technikailag meglehetősen bonyolult küldetés közül, amely előkészíti az utat az első kínai legénységi leszállás és a Hold déli pólusán felállított bázis előtt.

A 2007-es első Csange nevű küldetés óta, amelyet a mitikus kínai holdistennőről neveztek el, Kína nagyot lépett előre a holdkutatásban, csökkentve a technológiai szakadékot az Egyesült Államokkal és Oroszországgal szemben.

Kína 2020-ban több mint négy évtized óta először hozott vissza mintákat a Hold közeli oldaláról, és ezzel első ízben erősítette meg, hogy egy személyzet nélküli űrhajó biztonságosan vissza tud térni a Földre a Hold felszínéről.

A héten Kína várhatóan elindítja a Csange 6-ot a 2020-as küldetés tartalék űrhajójával, hogy talajt és kőzeteket gyűjtsön a Hold "sötét" oldaláról.

A Csange 6 az 53 napos küldetése során egy nemrégiben telepített, a Hold körül keringő műholddal kommunikál a földi személyzettel, így tervezik a Hold sötét oldaláról történő, még soha nem látott felszállási kísérletet is a hazafelé tartó út során. A kínai robot a hatalmas Déli-sark-Aitkin-medence északkeleti oldalán, a Naprendszer legrégebbi ismert becsapódási kráterében próbál leszállni, ezt követően egy mechanikus lapát és egy fúró segítségével mintegy 2 kilogrammnyi mintát fog gyűjteni.

"Ha sikerrel jár, a kínai Csang'e 6 küldetés mérföldkőnek számítana" - mondta Leonard David, a "Moon Rush: The New Space Race" című könyv szerzője a Reutersnek. "A Hold túlsó oldalának robotikus elérése és a minták Földre való visszahozatala segít kitölteni az üres helyeket Holdunk még mindig ködös eredetével kapcsolatban."

Címlapkép forrása: Shutterstock

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mesterséges intelligencia ai chatgpt