Üzlet

Az EU-átlag felett adózunk a környezetvédelemért

Portfolio
Abszolút értelemben nőttek, az összes adóbevételhez képest azonban csökkentek a környezetvédelmi célú adóbevételek az Európai Unióban 2006 és 2016 között. Az egyes tagállamokat sorrendbe állító listán Magyarország a mezőny második felében található, de a környezetvédelmi célú adók aránya így is meghaladja az EU-átlagot.
A környezetvédelmi jellegű adókból és elvonásokból összességében 364,4 milliárd dollárnyi bevétele származott az EU tagországainak 2016-ban, szemben a 2006-ban beszedett 296,5 milliárd dolláros bevétellel az Eurostat adatai alapján. Az összes kormányzati adóbevételen belül az arányuk ugyanakkor 6,4 százalékról 6,3 százalékra mérséklődött.

A környezetvédelmi célú adóbevételek több mint kétharmada (76,9%) különféle módokon az energiaágazathoz kapcsolódik, közel 20 százalékuk (19,7%) a szállítási ágazathoz, és csak mintegy 3,4 százalékban terhelik kimondottan a szennyezést és a nyersanyaghasználatot.

Az egyes tagállamok meglehetős szórást mutatnak abban a tekintetben, hogy adóbevételeiknek mekkora arányát teszik ki a környezetvédelmi célú elvonások. Talán némi meglepetésre a legnagyobb arányt az egészhez képest a kelet-európai, balkáni országokban érik el a környezetvédelmi adók: Lettországot (11,7%) Szlovénia (10,6%) és Görögország (9,8%) követi. A legkisebb részarányt pedig a hagyományosan leginkább környezettudatos államokban érik el a környezetvédelmi adók, a lista végén Franciaország (4,9%), Németország (4,8%) és Luxembourg (4,6%) található. Magyarország 7 százalék körüli részarányával a lista második felében található, de ezzel is a 6,3 százalékos EU-átlag fölött áll.


Az EU-átlag felett adózunk a környezetvédelemért
A nagyobb ábráért katt a képre! (Eurostat)

A fenti arányszámok fontos indikátorai az EU fenntartható fejlődési céljai teljesülésének. Ugyanakkor, bár a környezetvédelmi adóbevételek felhasználásáról az uniós statisztikai hivatal nem közölt adatokat, valószínűsíthető, hogy nem minden ország fordítja teljes mértékben környezetvédelmi célokra az ilyen jogcímen beszedett bevételeit.

Címlapkép: shutterstock
MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
waberers