Nagytételben fogadnak az alapkezelők a gázárak emelkedésére
Üzlet

Nagytételben fogadnak az alapkezelők a gázárak emelkedésére

Portfolio
Több mint két éve pozícionáltak magukat utoljára ennyire erőteljesen az európai gázárak emelkedésére a befektetők, ami az ellátási zavarok miatti növekvő aggodalmakat tükrözi, miközben az alternatív források iránti függőség és a geopolitikai feszültségek további áringadozásokat vetítenek előre - számolt be a Financial Times.

Az európai gázárak emelkedésére vonatkozó befektetői optimizmus egyre erőteljesebbé válik - derült ki az Intercontinental Exchange által közzétett adatokból. A befektetési alapok által tartott nettó long pozíciók 96,4 terawattórára nőttek, ami körülbelül 3 milliárd eurónak felel meg a jelenlegi árak alapján. Utoljára 2022 februárjában, az ukrajnai háború kirobbanása előtt láttunk hasonló szinteket, amikor az oroszok durván csökkentették az Európába irányuló gázszállításokat.

Az európai gazdaságok azonban csökkentették gázfelhasználásukat és alternatív forrásokat biztosítottak, ami segített a tárolók feltöltésében.

Ennek ellenére Európa még inkább függővé vált a cseppfolyósított földgáz (LNG) gyakran volatilis világpiacától. Az elmúlt hónapokban problémák merültek fel az Egyesült Államok és Ausztrália LNG-exportjával kapcsolatban. Emellett a befektetési alapok növelték long pozícióikat az izraeli-gázai háború októberi kezdete óta, ami aggodalmakhoz vezetett az LNG-szállítás biztonságával kapcsolatban a Vörös-tengeren és más közel-keleti vizeken. Tom Marzec-Manser, az ICIS tanácsadó cég gázpiaci elemzője szerint a befektetési alapok a Bab al-Mandab és Hormuzi-szoroson áthaladó LNG-áramlás lehetséges csökkentését árazzák.

Az európai gáz megawattóránként 30 euró közelében forog, ami bár messze elmarad a 2022 nyarán elért több mint 300 eurós csúcstól, mégis magasabb, mint a válság előtti években tapasztalt értékek.

ngeu_com

Annak ellenére, hogy az EU gáztárolóinak töltöttsége jelenleg magas szinten van, továbbra is fennállnak aggodalmak a nagy áringadozásokkal kapcsolatban, különösen a kereslet visszapattanása miatt. A Morgan Stanley elemzőinek becslése szerint a gázkereslet áprilisban 8 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitjának jövője is bizonytalan. A Kijev és Moszkva között létrejött megállapodás lejárata után Ukrajna jelezte, hogy nem kívánja azt megújítani.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
napelem baleset napenergia