Egy fenntartható világ nyomokban sem hasonlítana arra, ahogyan most élünk
Gazdaság

Egy fenntartható világ nyomokban sem hasonlítana arra, ahogyan most élünk

Gelencsér András már többször hangot adott a globális felmelegedéssel kapcsolatos lesújtó véleményének, miszerint a folyamat megállításával már elkéstünk, a következmények elkerülhetetlenek. Ugyanakkor ez korántsem jelenti, hogy ölbe tett kézzel kéne nézni a világégést, hanem fel kell készülni egy, a mostanitól teljesen eltérő életmódra, berendezkedésre, amibe aligha férnek bele a repülős kiruccanások és a Kínából rendelt kütyük. A Pannon Egyetem rektora és HUN-REN Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője május 2-án, Veszprémben tart előadást a Portfolio és az egyetem közös konferenciáján arról, miért tévút a jelenlegi fenntarthatósági politika és mit lehetne tenni azért, hogy elkerüljük civilizációnk összeomlását.

A fenntarthatóság jelenlegi irányát túlzottan a technológiai optimizmus hajtja, aminek Gelencsér András szerint nincs valóságalapja, azok a várakozások, amelyeket a technológiai fejlődéssel szemben alkottunk, a valóságban nem teljesülnek, vagy ha mégis, globális mértékben – erőforrás oldalról vagy geopolitikai akadályok miatt – nem megvalósíthatóak.

szélerőmű
Mire egy szélerőmű üzembe áll, addigra már hatalmas ökológiai lábnyommal rendelkezik.

„Egy napelem nyilván termel áramot, ahogy a szélerőmű is, csak azokat a korlátokat, amivel ezek a rendszerek rendelkeznek tudomásul kell venni: a szén-dioxid-kibocsátást ezzel nem lehet lenullázni, mert egy szélturbinának irgalmatlan nyersanyagigénye van, a betonalapot és a szerkezet elemeit messzi földről szállítják a helyszínre, ahogy az sem jelent megoldást, ha mindenki 4 tonnás elektromos terepjárókba ül át, amiben aztán egyedül utazik” – mondta a Portfolio-nak a Pannon Egyetem rektora, aki a veszprémi Balaton konferencia 2024 egyik fő előadója.

Egy fenntartható rendszer alapjaiban fog eltérni a mostani életünktől, a mostani légi és tengeri forgalmat, Kínából rendelt áruk garmadáját és az összes jóléti funkciót el kell engednünk, és egy olyan működési modellt alkotni, ami képes a társadalom civilizációs vívmányait valóban fenntartható módon megőrizni. Gelencsér szerint a legfontosabb az, hogy tisztában legyünk a valósággal, mert jelenleg

egy gigantikus buborékot fújtunk az illúziókból, az emberek pedig szeretik áltatni magukat a technológiai fejlődésbe vetett hittel, ami majd a kezükbe adja a bölcsek kövét.

„Nagyon fontos lenne, hogy valóság alapon próbáljunk ehhez a kérdéshez közelíteni, és belátni, hogy nincsen bölcsek köve, ha a megszokott színvonalon élünk tovább, akkor elkerülhetetlen az összeomlás. Ha ez a szembenézés megvan, akkor meg lehet nézni, hogy az a modell, ami ide vezetett, milyen nélkülözhető elemeket tartalmaz, milyen módon lehetne azt átalakítani, hogy az a legkevésbé fájjon, és élhető maradjon” – tette hozzá.

Véleménye szerint ehhez vissza kell találni a kisközösségekhez és drasztikusan visszafogni a fogyasztásunkat, amely tulajdonképpen csak a legutóbbi néhány generációnak jutott osztályrészül, az emberiség korábban boldogult anélkül is, hogy télen epret egyen, vagy Balin vakációzzon. Az efféle önmegtartóztatás ugyanakkor nem feltétlenül jelent rosszabb életet: a lemondás költségmegtakarítással is jár, sőt, nem kell annyit dolgozni az utazásokra szánt többletköltségek előteremtéséhez, a felszabaduló időt pedig a közösségi életnek, családnak lehet szentelni, vagy szabadidő tevékenységekre fordítani, ami végső soron az emberi életminőség javulásához vezet.

A mostani élet a fogyasztásra kondicionál minket, abban szocializálódunk, hogy a reklámokban felvillantott javakat, élményeket begyűjtsük, a kényelmünket fokozzuk, luxusra törekedjünk. De ki kell ábrándítanom mindenkit, minél magasabbra mászunk ezen a létrán, annál nagyobbat fogunk esni

– mondta Gelencsér.

Ha már muszáj, legyen önként

Gelencsér szerint a szemléletváltás elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy magunktól tesszük meg vagy a környezetünk fog rákényszeríteni minket. Márpedig, ha előbb utóbb úgyis be kell következnie, akkor egyszerűbb, ha nem az események negatív sorozata kényszeríti ki a lépést, mert az fájdalmas lesz és nehezebb lesz elviselni.

Május 2-án Gelencsér András is előad a Portfolio és a Pannon Egyetem közös, veszprémi konferenciáján.

A rektor szerint ehhez fel kell nyitni az emberek szemét és akár az óvodáktól az egyetemekig a valóságnak az elemeit nyilvánvalóvá tenni. A Pannon Egyetem fenntartható fejlődéshez köthető, szakirányú posztgraduális továbbképzései ennek megfelelően indultak és népszerűek is: minden félévben várólisták vannak. A képzésen túl a környezeti fenntarthatóság egy mindenki számára elérhető, szabadon választható kurzus az egyetemen, és túl azon, hogy oktatási anyagot sajátítanak el a diákok, mini projekteket is választanak maguknak és teljesítenek a félév végére, amivel arra ösztönzik őket, hogy az említett fenntarthatósági problémákba jobban gondoljanak bele, és a saját környezetükben találjanak olyan lehetőségeket, amikben kibontakoztathatják azokat a képességeket, amiket a tárgy keretében tanulnak.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
halálozás kórház