Fontos információkat tudtunk meg a Mol és az O&GD nagy olajtalálatáról
Gazdaság

Fontos információkat tudtunk meg a Mol és az O&GD nagy olajtalálatáról

Olajat talált a Mol és az O&GD Tura közelében, a napi kb. 1000 hordó kitermelésére alkalmas találat az egyik legjelentősebb hazai olajkút lehet, az innen felszínre hozott olaj a Mol százhalombattai Dunai Finomítójában kerül feldolgozásra. Lehetőségünk volt személyesen is megtekinteni a helyszíni munkálatokat, ahol több fontos kérdésünkre is válaszoltak a társaság vezetői.

Nagy olajtalálat Tura közelében

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az O&GD és a Mol kőolajat talált Tura közelében: a sikeres fúrást azután kezdték meg, hogy 2023 nyarán a társaság 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD vonatkozó kutatási koncesszióiban - a turai munkálatok operátora tehát az O&GD, vagyis ők felelnek a projekt végrehajtásáért. Az új lelőhelyről jelenleg körülbelül napi 1000 hordó kőolajat termelnek, amit a Dunai Finomítóban dolgoznak fel.

Az O&GD 2012-es alapítását követően jelentős koncessziókat nyert el Magyarországon, és jelenleg 5500 négyzetkilométeren kutat szénhidrogén után. A társaság 35 termelőkúttal Magyarország harmadik legnagyobb szénhidrogén termelő bányavállakozója.

A Tura-D-3 nevű kútnál 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre, az O&GD és a Mol az 51%-49% tulajdoni hányad arányában osztoznak a kitermelt mennyiségen.

EZ A MOL SZÁMÁRA NAPI KÖRÜLBELÜL 500 HORDÓT JELENT, AMI A CSOPORT 2023-AS ÁTLAGOS NAPI KŐOLAJTERMELÉSÉNEK KÖRÜLBELÜL 1 %-A ÉS A MOL MAGYARORSZÁGI KŐOLAJTERMELÉSÉNEK 5 %-A.

A Mol emlékeztetett: az úgynevezett Paleogén-medencében, amely egy Budapesttől nem messze található földtani egység, jelenleg 4 kutatási koncesszió van, ebből a Mol a Dány terület felett rendelkezik. A Mol még 2022-ben fedezett fel itt olajmezőt, az ezen található Vecsés-2 kút mára a Mol egyik legnagyobb hozamú magyarországi olajkútjává vált napi 1400 hordó termeléssel, de a 2016 óta sikeresen termelő Tóalmás-Észak olajmező is a közelben található.

A Mol a legnagyobb szénhidrogén-termelő Magyarországon: 2023-ban a hazai termelésből a kőolaj több mint 40%-át (közel 500e tonna) és a földgáz több mint 90%-át (közel 1,5 mrd m3) a társaság biztosította. A Mol csoport kőolaj-és földgázkitermelési portfóliójában szintén Magyarország a legjelentősebb, jelenleg a teljes termelés kb. 35%-át adja. A Mol Magyarország az elkövetkező öt évben százmilliárd forintos nagyságrendű összeget tervez beruházni Magyarországon a kőolaj- és földgázkitermelésbe. Ennek közel 60-65%-a földgáz, 20-25%-a kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

Fontos részletek

Lehetőségünk volt személyesen is megtekinteni a helyszíni munkálatokat, ahol Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, Schubert Archibald, a Mol Magyarország Kutatás-Termelés üzletágért felelős igazgatója és Csapó András, az O&GD ügyvezető igazgatója válaszolt a mi kérdéseinkre is. A következő kérdések és válaszok hangoztak el:

  • Várható a későbbiekben a termelés felfuttatása? Mi a maximum kapacitás? A jelenlegi napi ezer hordó felhozatala egy 6,5 milliméteres fúvókán keresztül történik, ilyen specifikációnál elméletileg lehetne növelni a termelést, azonban az olajtelep nyomásviszonyai nem feltétlenül engedik meg a jelentős bővítést, emellett a magas dermedési pont jelenti a kihívást. Jelenleg is folynak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy mekkora termelés tekinthető biztos hozamnak. Jelen állapotban úgy tűnik, hogy

    HOSSZÚ TÁVON A NAPI 1000-1100 HORDÓ KITERMELÉSE LESZ MEGVALÓSÍTHATÓ

  • A Dunai Finomító tudja kezelni az új mennyiséget? Igen, tudja. Napi 6 tartálykocsis szállításra elegendő mennyiséget termel a kút, amit tehát nem csővezetéken, hanem járművekkel oldanak meg, a finomító közelsége miatt.
  • Mennyi időn belül állhat termelésbe az új kút? Pár hónap múlva fejeződhet be a próbatermeltetés, ezt követően indulhat a teljes volumenű termelés.
  • Milyen lehet a projekt megtérülése? A magas termelési hozam viszonylag gyors megtérülést eredményez.

    A MAGAS TERMELÉSI SZINTET LEGALÁBB 4-5 ÉVIG TERVEZI FENNTARTANI A MOL,

    de ezt követően is folytatható lesz a gazdaságos termelés, amit a finomító közelsége is elősegít.

  • Milyen minőségű olajról van szó? 0,83 kg/dm3 sűrűségű az olaj, ami összességében sem túl nehéz, sem túl könnyű kőolajnak nem nevezhető, így alapvetően jó minőségű a nyersanyag, nem feltétlenül kell könnyebb olajakkal keverni, mint például az Urali típusú olajok esetében. Megközelítőleg 60°C-os hőmérsékleten termelik az olajat.
  • Milyen egyéb, folyamatban lévő projektek vannak a Kutatás-Termelés üzletágnál? A vecsési program továbbra is folytatódik, jelenleg is zajlanak munkálatok, ez lehet az egyik legnagyobb, legígéretesebb mező, ahol folytatja a fejlesztéseket a Mol. Ezen felül további három sekélygáz fúrás várható idén, a jövőre tekintve pedig az új koncessziós lehetőségek lesznek majd érdekesek a társaság számára.

    A SZÉNHIDROGÉNEKEN FELÜL JELENTŐS POTENCIÁL VAN MÉG A GEOTERMIA ÉS A LÍTIUM TERÜLETÉN IS,

    emelte ki Bacsa György.

A Tura melletti olajtalálaton készített képeket itt lehet megnézni:

Címlapkép: Mol

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
aszaly-szarazsag-spanyolorszag