Ingatlan

Eladó az ország legdrágább lakása

Portfolio
Piacra került az ország talán legdrágább lakóingatlanaként is hasznosítható épülete az egykori Hatvany Villa helyén felépített Villa Budapest. Az egyik legimpozánsabbnak megálmodott magyarországi épületet, az eredeti tervek szerint rendezvényközpontot a világ legnevesebb szakemberei is segítettek újraálmodni, melyre a befektető a saját bevallása szerint eddig mintegy 16 évet és 2,5 milliárd forintot áldozott.
A kuriózumnak számító épület rövid történetéhez tartozik, hogy a világháborúban olyan komoly bombatalálat érte, hogy a Várnegyed újjáépítése során nem állították helyre, a telken pedig átmenetileg csupán egy játszóteret alakítottak ki. A Hatvany család tulajdonában maradt ingatlant a kilencvenes évek közepén a Budapanoráma Kft. tulajdonosa, Bognár Botond vásárolta meg és kezdte el újjáépíteni.

Eladó az ország legdrágább lakása
Bognár Botond a Portfolio.hu megkeresésére elmondta, hogy az 1996-ban vásárolt ingatlanon eddig mintegy 2,5 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre. Az épület jelenleg szerkezetkész állapotban van, és elválasztó falak, gépészet valamint burkolat beépítésével máris használhatóvá varázsolható az ingatlan, amit ha új tulajdonosa lakásként használna, akkor az ország egyik legdrágább lakóingatlana lenne.


Nagyobb térképre váltás

Az épület értékesítésével megbízott CBRE tájékoztatójából kiderül, hogy az ingatlan teljes területe közel 4000 négyzetméter, beleértve a 700 négyzetméteres teraszt. Az épület öt szintből és egy teraszból áll. Az eredeti tervek szerint a legfelső szintet galériaként, az első szintet szalonként használták volna. A -1. szinten a beruházást megelőző ásatások által feltárt XVI. századi török kori bástya maradványai találhatóak. A kiszolgáló helyiségeket és irodákat pedig a legalsó szintre képzelték el.

A lakóingatlan funkció mellett azonban számos egyéb felhasználási területe lehet az épületnek. Az általános gazdasági és a jelenlegi finanszírozási körülményeket leszámítva, az épület akár boutique hotelként, rezidenciaként, követségi épületként, és az eredeti koncepció szerint kulturális-, szórakoztató-, és rendezvényközpontként is kiválóan üzemeltethető. A kérdés ott merül fel, hogy kinek van annyi szabad forrása, hogy a jelen körülmények között egy ilyen luxusprojektbe fektessen, és ha van is ennyi pénze valakinek, miért éppen Budapesten költené azt el?

Eladó az ország legdrágább lakása
A hagyományosan a luxus kategóriába tartozó ingatlanokat közvetítő Engel & Völkers ingatlanreferense, Kacsmarik Ágnes elmondása szerint, egy ilyen értékű ingatlant a jelenlegi piaci helyzetben szinte biztosan egy keletről érkező befektető az aki megvásárolhat. A cég nyilvános adatbázisában fellelhető budapesti lakóingatlanok közül jelenleg a legdrágább egy 2,25 milliárd forintos áron hirdetett luxus villa a XII. kerületben, amit egy 1,98 milliárdos art decó villa követ a sorban.

Ha figyelembe vesszük a tulajdonos 16 éves munkáját és a szerkezetkész állapotig jutott projektbe eddig beleölt 2,5 milliárd forintot, akkor könnyen megállapíthatjuk anélkül, hogy a természetesen a közvélemény számára szigorúan titkos vételárról többet is tudnánk, sejthetjük, hogy amennyiben sikerülne értékesíteni az ingatlant, és azt az új tulajdonos befejezné, akkor akár a legdrágább budapesti lakóingatlan címre is pályázhat az új tulajdonos. Az ingatlan befejezésére és a kialakítására, pluszban rákölthető összegek tekintetében találgatásokba talán nem is érdemes beleszaladni egy ilyen speciális és egyedi ingatlan esetében, hiszen millió apró feltétel befolyásolhatja a végösszeget. Mindenesetre nem lenne meglepő az sem, ha az új tulajdonosnak a kulcsrakész állapot megvalósításához akár az eddig befektetett 2,5 milliárd forint dupláját kéne befektetni a város legexkluzívabb lakó, vagy egyéb funkciójú ingatlanának kialakításáért.
RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Látványterv