Újabb akvizíciót zárt le a Waberer's, Szerbiában terjeszkedik a cég
Üzlet

Újabb akvizíciót zárt le a Waberer's, Szerbiában terjeszkedik a cég

Portfolio
A Waberer’s sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Az MDI fő tevékenységei közé tartozik a disztribúció, a közúti fuvarozás és a raktározás, így jól illeszkedik a magyar logisztikai cég portfóliójába - írják az akvizícióról szóló közleményben.

Sikeresen lezárta a Waberer’s Csoport a tavaly októberben bejelentett szerb akvizícióját, így a magyar logisztikai cég tulajdonába került az MD International (MDI) többségi, 55 százalékos tulajdonrésze, míg a fennmaradó 45 százalékos részesedés megvásárlására opciót szerzett. A tranzakció stratégiai jelentőségét mutatja, hogy az 1997-ben alapított MDI a szerb FMCG disztribúciós piac meghatározó szereplője, fő tevékenysége a belföldi (szerb) disztribúció, a közúti fuvarozás (főként a kereskedelmi láncokhoz történő kiszállítás végrehajtása kisteherautókkal és furgonokkal) és raktározás.

Az MDI-nek jellemzően 10-20 éves együttműködései vannak multinacionális és helyi FMCG partnerekkel, az általa birtokolt, kedvező lokációjú földterület pedig ideális további raktárfejlesztéshez.

A vállalat közel 300 főt alkalmaz, logisztikai központjai Belgrádban, Nišben, Újvidéken és Čačakban vannak összesen közel 10 ezer négyzetméteres raktárterülettel.

Előzetes adatok alapján a szerb vállalat 2023-as árbevétele 55 millió, EBIT-je 2 millió euró, míg adózott eredménye 1,8 millió euró volt.

A tranzakcióról szóló szerződés értelmében a Waberer’s és az MDI – immáron – kisebbségi tulajdonosai megállapodtak, hogy további fejlesztésekben és beruházásokban is együttműködnek. Ezek közül kiemelkedik az MDI-ből most kivált vállalat, melyben a Waberer’s részesedése jelenleg jelképes, és Belgrádhoz közeli, logisztikai szempontból kiváló lokációjú földterületet birtokol.

A tervek szerint a mindösszesen 8,5 hektáros területen a Waberer’s közös, 20- 25 ezer négyzetméteres raktárfejlesztést valósít meg az MDI kisebbségi tulajdonosaival, és amennyiben erre az építési engedélyt megkapja, akkor 55 százalékos tulajdonrésznek megfelelő tőkét juttat a társaságba. Az új logisztikai központ alapja lehet a további növekedésnek, és a még hatékonyabb logisztikai operációnak.

Barna Zsolt, a Waberer’s elnök-vezérigazgatója az akvizíció zárásakor elmondta, hogy a Csoport tavaly bemutatott stratégiáját organikus fejlesztések, illetve beruházások és akvizíciók kombinációjával kívánják elérni. Az MDI többségi tulajdonrészének felvásárlása hatékonyan támogatja ezen célokat és a második jelentős akvizíció a sorban a vasúti logisztika területén meghatározó pozíciójú magyar PSP Csoport után. A Waberer’s célja, hogy 2027-re a kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon, így további regionális akvizíciók lehetőségét is vizsgálja. A stratégia végrehajtása során a Waberer’s kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, és a logisztikai szolgáltatások fejlesztése mellett a vasúti és intermodális szállítás arányának növelésével bővíti zöld szolgáltatásait, valamint zöld beruházásokkal és energiahatékonysági intézkedésekkel csökkenti a károsanyag-kibocsátást - áll a közleményben.

A Portfolio-n szerdán jelent meg egy interjú Barna Zsolttal, amelyben többek között a növekedési tervekről, a Waberer's-sztoriról és a kilátásokról beszélgettünk. A cikk az alábbi linken érhető el.

A Waberer's árfolyama ma 1 százalékkal emelkedett, amivel közel 6 éves csúcsot döntött meg a jegyzés.

wabeerers0328

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
tiktok