Bank

Ők kapták meg Matolcsy ingyen hitelének 91%-át

Portfolio
Hosszú hallgatás után ma elárulta az OTP, mekkora összegre szerződött le a Magyar Nemzeti Bankkal. Kiderült, hogy a bankok közül a legnagyobbra, így a Növekedési Hitelprogram első szakaszának bankok közötti megoszlását 91%-ban megismertük.
Az OTP az MNB Növekedési Hitelprogramjának első szakaszában a hitelintézetek közül a legmagasabb keretösszegben vállalt hitelkihelyezést a hazai vállalkozások körében, összesen 97 milliárd forint értékben. Az OTP a források 78%-át az I. pillér keretében allokálta, ennek újabb 70%-át új hitelkihelyezésre fordította, továbbá az új kihelyezések 50%-a új fejlesztések, 50%-a forgóeszközök finanszírozását szolgálta - közölte a társaság. Bár rövid idő állt rendelkezésre a felkészüléshez a vállalkozások és a bankok számára egyaránt, ki tudták helyezni a rájuk allokált keret 100 százalékát.

Az OTP után a K&H, majd a Takarékbank és a hozzá kapcsolódó takarékszövetkezeti integráció szerződött le a legnagyobb arányban a Növekedési Hitelprogram első, 750 milliárd forintos szakaszára - derül ki a Portfolio.hu gyűjtéséből. Piaci részesedésükhöz képest magas volt a programban a takarékszövetkezetek, valamint a kis- és közepes méretű bankok részaránya. Információink szerint a program 425 milliárd forintos első pillérét teljes egészében, 325 milliárdos második pillérét pedig nagyjából 250 milliárd forint összegben használták fel a bankok, így a program teljes kihasználtsága 90% körül volt.

Ők kapták meg Matolcsy ingyen hitelének 91%-át
Időközben (október 1-jén) elindult a program második szakasza is, amelyben első körben 500 milliárd forintot, 2014 végéig összesen pedig 2000 milliárd forintot tervez szétosztani a jegybank. A második szakaszban már nincs kvótarendszer, vagyis "érkezési sorrendben" kaphatják meg a bankok a 0%-os kamatozású hitelt, hogy azt 2,5%-os maximális kamatozás mellett továbbadják a kis- és középvállalkozások számára.

Részletesebben a Növekedési Hitelprogram második szakaszáról:Az MNB Növekedési Hitelprogram második szakaszában a bankok az eddig kihelyezett KKV hiteleiknek megfelelő mértékű teljes keret erejéig vehetnek részt. Az OTP-nél felhívták a figyelmet, hogy a program második szakaszában a pillérek tartalma változik: I. pillérből új hitelt lehet igényelni, míg a II. pillér forrásait hitel kiváltásra lehet felhasználni 90/10%-os megoszlásban. Pozitív változásnak értékelték a második szakaszban, hogy a programra jelentkező ügyfélnek csak a hitelszerződés megkötésekor kell a KKV kritériumoknak megfelelni, azt követően nem, tehát a hitel felvételével már nincs korlátja a cégek növekedésének.

Ők kapták meg Matolcsy ingyen hitelének 91%-át
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jelzálog