Előfizetői tartalom

Kevesen számítottak erre: hatalmasat alakítottak a magyar bankok tulajdonosai

A 2022-es rekordnyereség után újabb csúcsra (6,65 milliárd euróra) ért a Magyarországon működő régiós bankcsoportok nyeresége az idei első negyedévben. Tovább tart a bankszektorban a „kegyelmi állapot”: bár a hiteldinamika jócskán visszaesett, az emelkedő kamatkörnyezet és az alacsony kockázati költségek kombinációja erősnek mondható, 13,5 és 24,0 százalék közötti tőkearányos megtérülést (ROE) eredményezett mind a hat, általunk megfigyelt banknál.

A magyar bankszektor tavaly 485 milliárd forint nem konszolidált eredményt ért el, a részleteket itt foglaltuk össze, az első negyedéves számokat várhatóan majd június 6-án teszi közzé az MNB. A gyorsjelentések viszont már megjelentek,  ebben a cikkünkben ezek alapján vizsgáljuk meg hat nemzetközi bankcsoport - ha úgy tetszik, anyabank - első három havi csoportszintű teljesítményét: a magyar OTP mellett az osztrák Erstéét és Raiffeisenét, a belga KBC-ét és az olasz Intesa Sanpaolóét és UniCreditét. Az egyes gyorsjelentésekről az alábbiakban írtunk:

A hat bankcsoport összesen 6,65 milliárd eurós adózott eredményt ért el, ami nemcsak rekordszintű nyereségnek számít, de

2,5-szer akkora, mint amit az orosz-ukrán háború kirobbanásának árnyékában, egy évvel ezelőtt mutattak fel a bankok.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés