GettyImages-1213497796
Gazdaság

A digitális fejlesztés az egyik leggyorsabban megtérülő vállalati beruházás

Portfolio
A digitalizációt nem lehet tovább halogatni, aki nem lép, behozhatatlan hátrányt szenved. A jó hír, hogy a vállalkozások rengeteg segítséget kaphatnak abban, hogyan és min kellene változtatniuk ahhoz, hogy versenyelőnyre tegyenek szert. Czimbalmos Leventével, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programja projekt szakmai vezetőjével a magyar kkv-k digitalizációs lehetőségeiről beszélgettünk.

Nemzetközi összehasonlításban, hol helyezkedik el a digitalizációt tekintve a magyar kkv szektor?

Miközben a közösségi média és egyéni appok felhasználásában az elsők között vagyunk az Unióban, addig az üzleti életben a digitális megoldások tekintetében az utolsó helyen állunk. A példa kedvéért, míg itthon átlagosan tízből egy cég is alig-alig rendelkezik elektronikus ügyfélkapcsolati rendszerrel, addig az EU mezőny átlagában minden ötödik vállalkozás használ CRM-et. Egy ilyen alkalmazás pedig az egyetlen követhető módja az ügyfelekkel és ügyféljelöltekkel való magas minőségű kapcsolattartásnak, ami nem pusztán az ügyfélszerzésben, de a megtartásban is páratlan segítség.

Érdemes kitérni a belső folyamatokat támogató vállalatirányítási rendszerekre is, melyek terén szintén komoly a versenyhátrányunk. Ugyanakkor azért árnyalja a képet, hogy az itthoni vállalkozások erősek az irodai alapalkalmazásokban, a mobilitásban és internetközmű minőségben, valamint a szakemberek egyöntetű benyomása, hogy a járvány is sokat hozzátett a fejlesztésekhez, tehát mindenképpen javult a kép.

Azonban csak a jól működő üzleti folyamatok szoftveres leképezése vezethet eredményre, nem hatékony működésre informatikát építeni szakmai, szervezeti és pénzügyi kudarc. A digitális eszköz önmagában nem lehet megoldás, csupán egy eszköz.

Czimbalmos_Levente
Czimbalmos Levente, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Modern Vállalkozások Programja projekt szakmai vezetője

Miben tud egy külső tanácsadó segíteni a vállalkozásoknak, akik megújítanák a digitális eszköztárukat?

Mindenekelőtt hadd mondjak pár szót a Modern Vállalkozások Programjáról. A fő célkitűzésünk a vállalkozások korszerű, elsősorban infokommunikációs technológiák iránti érzékenyítése, szemléletformálása. A nemrégiben megjelent nagy gazdaságfejlesztési, GINOP Plusz pályázat esetén is erre fókuszálunk, kiterjedt tanácsadói hálózatunkkal, rendezvényeinkkel, tartalmainkkal segítjük a vállalkozások tájékozódását, fejlődését a témában, amely által hozzájárulhatunk versenyképességük javításához is.

A Program tehát alapvetően díjmentes szolgáltatásokkal, digitális eszközök bevezetésére ösztönzi a hazai cégeket, mindamellett,hogy az ilyen fejlesztésre fordítandó uniós források hozzáférhetőségében is kizárólagos szerepe van.

Az említett tanácsadó egy díjmentes audit keretében felméri a vállalkozás digitális érettségét, majd szükség és igény szerint fejlesztési javaslatot készít számukra. Az audit során képet ad a pillanatnyi informatikai státuszról, megvizsgálja hogyan és mit szükséges – illetve javasolt – fejleszteni, majd segít minőségi szoftvert, szolgáltatást, sőt akár a Program keretében akkreditált beszállítót is választani. Igyekszünk minél kevésbé terhelni a cégeket, segítségünkkel minden vállalkozás pontosan azt kaphatja, amire igényt tart, vagy szüksége van. Az audit, de a koncepció sem kötelez semmire. A vállalkozások fejében egy szoftver hallatán horribilis árak és összetett rendszerek jelennek meg, pedig az esetek többségében nem méregdrága és bonyolult termékekről van szó. Az azonban mindenképpen ösztönzőleg hathat, hogy a javasolt megoldások, eszközök most uniós támogatásból szerezhetők be.

Mit kell tudni a most megnyíló GINOP PLUSZ 1.2.1.-21. pályázatról?

Ez egy szokatlanul komplex pályázat, több speciális feltételt tartalmaz, amelyekre az eredményes pályamű érdekében érdemes odafigyelni. Egy kérelmezési folyamat megkezdése előtt mindig, de most kiváltképp elengedhetetlen a kellően átgondolt tervezés és előkészítés. Ebben például az infokommunikációs részek összeállításához a Program tanácsadói komoly segítséget tudnak adni. A kollégák ugyanis a felmérés és tervezés jelentős részét leveszik a pályázó válláról a díjmentes audit során. A folyamat végén keletkező fejlesztési koncepció pedig alapvetően a támogatási kérelembe átemelhető javaslatokat is tartalmaz.

A konstrukcióba betervezhetőek a csomagolt felhőalapú és telepített szoftverek, ill. informatikai eszközök is, de egyedi fejlesztés például nem. Összesen 14 funkcionális területben lehet gondolkozni, úgy, mint online marketing, pénzügy, iratkezelés, kontrolling, táv- és csoportmunkatámogatás, gyártásmenedzsment, vagy az imént említett CRM. Ezen túl a bevezetni kívánt terméknek meg kell felelnie a pályázat adta műszaki-szakmai és TESZOR besorolási követelményeknek is a beépíthetőséghez.

Elszámolható azonban kizárólag akkor lesz az adott szoftver, ha azt a vallalkozzdigitalisan.hu oldalon regisztrált kérelmező, az ott található minősített termékek katalógusából választja ki és kér rá árkalkulációt.

A piaci ár igazolását így egy kényelmesebb, átláthatóbb és, ami a legfontosabb, gyorsabban és egyszerűbben bírálható folyamattal váltottuk ki. A forrás így sokkal hamarabb juthat el a rendeltetési helyére. Összetett és különleges ez a pályázati forma, de a szándék mindenképpen a könnyebb hozzáférhetőség, a gazdagabb felhasználási lehetőségek és kedvezőbb feltételek kialakítása volt.

Előrelátóbb kérelmezők számára fontos információ lehet még, hogy az eredményességmérési szempontok közé beszámításra kerül a Modern Vállalkozások Programja által szervezett szakmai eseményeken való igazolt részvétel és/vagy a Program által biztosított IKT audit lefolytatása. Ezen szolgáltatások igénybevételével a kevésbé fejlett régióban található kkv-k számára a (legfeljebb 70% mértékű) feltételesen visszatérítendő támogatás 20%-a vissza nem térítendő támogatássá alakítható. A tervezett keretösszeg 200 milliárd forint, amelyre három szakaszban pályázathatnak a mikro-, kis-, és középvállalkozások 2021. július 12. és 2022. január 17. között.

Czimbalmos Levente
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Modern Vállalkozások Programja, projekt szakmai vezető
Tapasztalatait elsősorban az EU-s támogatások rendszerében szerezte. Szakmai életútja mindhárom programozási időszakon átível, érintette mind a Nemzeti Fejlesztési Terv I., ÚMFT, ÚSZT, majd Széchenyi2
Tovább
Tapasztalatait elsősorban az EU-s támogatások rendszerében szerezte. Szakmai életútja mindhárom programozási időszakon átível, érintette mind a Nemzeti Fejlesztési Terv I., ÚMFT, ÚSZT, majd Széchenyi2 Tovább

Címlapkép: Getty Images

montenegro
adobevallas adozás
GettyImages-1211246441 (3)
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
adobevallas adozás