Derogációt kértünk az EU-tól az üzemanyagok jövedéki adójára
Gazdaság

Derogációt kértünk az EU-tól az üzemanyagok jövedéki adójára

Eddig kevésbé ismert információk hangzottak el az RSM mai adókonferenciáján a benzin jövedéki adója kapcsán.

Az adópolitika általános trendjei

Az RSM mai adókonferenciáján megtartott előadását Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a gazdasági folyamatok értékelésével kezdte. Emlékeztetett: a Covid-válságból gyorsan lábalt ki a magyar gazdaság, a foglalkoztatás egy átmeneti visszaesés után tért vissza a korábbi magas szintekre, a munkanélküliségben is csak egy hirtelen megugrás történt a járvány okozta válság idején, a beruházási ráta pedig továbbra is az EU éllovasa.

Az adópolitika vezérfonalai között felvázolta a célokat és az ehhez társított eszközöket.

  • Adócsökkentés – főként a munka terhei területén,
  • egyszerűsítés,
  • kevesebb adó, hatékonyabb ösztönző rendszer,
  • nemzetközi adózásban versenyképes rendszer,
  • jogkövető adózók partnernek tekintése.

Előrevetítette: 2022-ben várhatóan a GDP-arányos adóbevétel szinten marad, ez az arányszám az elmúlt években látványosan csökkent. Kiemelte: 5,1% lett a végleges adatok szerint 2021-ben a magyarországi áfarés, vagyis a fehéredési folyamat tovább folytatódott a magyar gazdaságban. Továbbá kedvező a helyettes államtitkár szerint, hogy az adat alacsonyabb, mint a legtöbb EU tagországban. A gazdaság tisztul, a tisztességes adózók, vállalkozók ennek nyomán nem kerülnek nagy versenyhátrányba a feketegazdaság szereplőivel szemben – mondta.

Ezek után Besesek Botond összefoglalta a legfontosabb, 2022-es évet érintő adóváltozásokat, amelyek főként az extraprofitadókat érintik. Ennek kapcsán kiemelte: olyan szektorok adóterhelését növelte a kormány, amelyek az átlagosnál erőteljesebb teherviselő képességgel rendelkeznek, valamint extra, rendkívüli nyereség csapódott le náluk a nemzetközi gazdasági folyamatok nyomán (energiaárak, betéti kamatok).

Az őszi adócsomag változásai közül a helyettes államtitkár kiemelte a reklámadó felfüggesztését, a helyi iparűzési adó, valamint az átalányadózók szochó és járulékfizetésének egyszerűsítését, a diákhitel folyósításának pénzügyi tranzakciós illeték alóli mentesítését, az 5%-os lakásáfa alkalmazhatóságának meghosszabbítását, valamint a társasági adó információk közzétételi szabályaira vonatkozó EU irányelv átültetését.

Üzemanyagok adója

Fajcsák Gábor, az RSM adópartnere arról kérdezte a helyettes államtitkárt, hogy milyen változások várhatóak az üzemanyagok adózása terén, akár az uniós elvárások alapján. „A jelenlegi jövedéki adó alacsonyabb, mint az EU által előírt minimumszint” – fejtette ki.

Ezzel kapcsolatban beterjesztettük a Bizottságnak a derogációt, bízunk benne, hogy pozitív elbírálást kapunk. Ha esetleg mégsem, akkor meg kell emelni a jövedéki adót. Amennyiben nem tesszük meg az adóemelést, akkor kötelezettségszegési eljárás indulhat hazánk ellen – fejtette ki válaszában.

Globális minimumadó

Készítettünk modellezéseket, becsléseket, hogy a héten elfogadott globális minimumadó milyen hatásokat fejt ki a Magyarországon működő nagy multivállalatokra.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a helyi iparűzési adót „kvázi” jövedelemadóként fogadták el a minimumadó szempontjából. Ez jelentősen csökkenti azon vállalkozások számát, amelyeket érinthet a minimumadó alkalmazása.

Jelentős eredménynek nevezte, hogy a Bizottság illetékes szolgálata megerősítette, hogy a HIPA esetében kedvezményt kap Magyarország.

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban mindenképpen arra törekszik a magyar kormány, hogy legyen adóegyezmény a két ország között, a FATCA esetében pedig már megszületett a megállapodás.

Adóreform

„A Helyreállítási Tervben meghatározott feladatok megfelelnek a magyar adópolitikai törekvéseknek, ezért a Helyreállítási Tervben foglaltakat a vállalások szerint teljesíteni kívánjuk.

A helyreállítási tervben vállalt adóreform tartalmáról itt írtunk:

A várható transzferár szabályok módosításáról pedig itt írtak adótanácsadók a Portfolio megkeresésére:

A kormány szeretne a digitalizációban is további lépéseket tenni, ezért vezetjük be az eNyugtát, valamint a tervek között szerepel a foglalkoztatási adatok esetében a valós idejű, automatikus adatszolgáltatások alkalmazása. Ezek rendkívül nagy projektek, de már rövidtávon kedvező lehet a vállalkozások számára is, így mindenképpen szeretnénk azokat megvalósítani – hangsúlyozta.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos, Portfolio

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hatalmas gyógyszergyártó van születőben