Rugalmas energiafelhasználással nemcsak spórolhatnak, bevételhez is juthatnak a cégek, ha ideiglenesen kevesebbet fogyasztanak
Gazdaság

Rugalmas energiafelhasználással nemcsak spórolhatnak, bevételhez is juthatnak a cégek, ha ideiglenesen kevesebbet fogyasztanak

Portfolio
Nyaranta gyakran hallani, hogy a sok légkondicionáló miatt megemelkedik az ország energiaigénye. Ilyen és ehhez hasonló helyzetekre kínál megoldást az E.ON új szolgáltatása a hálózat bővítése nélkül, a nagyfogyasztóknál az arra alkalmas berendezések áramellátásának szabályozásával. A programban való részvétel önkéntes, és anyagi ellentételezés jár érte.

Az elmúlt egy-másfél év különböző eseményei jól példázták, hogy milyen kihívások tesztelhetik Magyarország energiaellátásának biztonságát. Az áramhálózat esetében viszont nemcsak a kapacitás bővítése jelenthet megoldást olyan esetekre, amikor hirtelen megemelkedik hazánk energiaigénye.

Legfontosabb, hogy a villamosenergia-rendszerben mindig egyensúlynak kell lenni. Ez ugye azt jelenti, hogy a termelés és a fogyasztás mindig egyezzen meg. Ettől kétféle esetben térhet el a rendszer, lehet túltermeléses időszak és túlfogyasztásos időszak

– mondta el Nemes Tamás, az E.ON Hungária Csoport üzletfejlesztési szakreferense a Portfolio Checklist hétfői adásában.

Utóbbi problémára, tehát túlfogyasztásos időszakra vezetett be új megoldást az E.ON. Ennek keretében hálózati szinten energiát termelő berendezés bekapcsolása helyett a szolgáltatásban részt vevő nagyfogyasztók részleges visszaszabályozásával állítják helyre a rendszer egyensúlyát – tette hozzá.

A szakember közölte: Nyugat-Európában a rendszer már bizonyított, például Németországban, Franciaországban és Angliában is működik ilyen megoldás. A túlfogyasztásos időszakokban az egyensúlytalanságok 15-20 százalékát már ezen megoldás segítségével tudják orvosolni.

A szolgáltatásban való részvételért anyagi ellenszolgáltatást nyújt ez E.ON, rendelkezésre állási díjat, függetlenül attól, hogy volt-e beavatkozás, és minden a szolgáltatáshoz kapcsolódó kiépítési költséget is a szolgáltató fedez. A programhoz minden cég csatlakozhat, amely rendelkezik olyan fogyasztó berendezésekkel, amiknek az időleges szabályozása nem okoz gondot.

„Fontos, hogy nem azt szeretnénk, hogy például ne működjön egy gyártósor, ne égjenek a lámpák, a kávéfőző ne működjön vagy a számítógép, hanem azt szeretnénk, hogyha van olyan eszköz vagy berendezés, ami elviseli azt, hogy időlegesen kicsit visszaszabályozzuk a fogyasztását, akkor vonjuk be a szabályozásba, hiszen abból nem történhet semmilyen üzletmenet veszteség. Egyébként az elvárt minimális idő 8-szor 15 perc beavatkozási lehetőség akár több részletben is biztosítható berendezéstől függően, de fontos kiemelni, hogy ez csak egy lehetőség, nem biztos, hogy az E.ON-on keresztül a Magyar Rendszerirányító, a MAVIR, él is ezzel a lehetőséggel” – közölte Nemes.

Szemléltetésül elmondta: tapasztalataik szerint hűtőházak, nagy légköbméterű irodaépületek vagy például bevásárlóközpontok esetében, ha egy-két fokos hőmérséklet-emelkedés történik 15 percre, nem történik kár, viszont rengeteg energia elfogyasztását lehet időben eltolni.

Ugyanilyen lehet egy kohó is, ahol, ha az 1500 fokos üzemi hőmérsékletet 15 percre visszaszabályozzák 50 fokkal, akkor szintén nem keletkezik sem anyagi kár, sem pedig selejt. De alkalmas lehet logisztikai központ, sportlétesítmény, önkormányzati épület is. Vagyis megfelelő mindazoknál, amelyek technológiája megengedi, hogy tudjuk szabályozni a villamosenergia-fogyasztását kár keletkezése nélkül egy rövidebb ideig.

Az E.ON új szolgáltatásáról Nemes Tamással készített interjúnk már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adásában 22:07-től a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

A cikk és az interjú elkészítését az E.ON Hungária Csoport támogatta. A konkrét szolgáltatás ide kattintva érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Tanfolyamot milliókért?

Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most \"csak\" 350 ezer forint a szokásos 700 ezer forint helyett. Persze ez csak az első része, a teljes tanfolya

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orbán kormány kormányülés