Ilyen megoldásokkal szolgálja ki az E.ON a robbanásszerűen növekvő zöldenergia-igényeket

Ilyen megoldásokkal szolgálja ki az E.ON a robbanásszerűen növekvő zöldenergia-igényeket

A nagy ipari beruházások, a közlekedés elektrifikációja, illetve az EU-s vállalásoknak megfelelő általános energiaátmenet óriási villamosenergia-igény növekedést fog eredményezni az elkövetkezendő néhány évben. A vállalatok fenntarthatósági vállalásainak sarokköve a zöldenergia minél nagyobb arányú használata, amely a megújuló energiaforrásból származó áram keresletét is folyamatosan növeli. A hosszútávú energiaellátásra olyan partnerekkel érdemes szerződni, amelyek megbízhatóan tudják kiszolgálni az energiaigényeket, és biztosítják az elvárt energiamixet. A Portfolio – MAGE Járműipar 2024 konferencián Tóth András István, az E.ON Hungária Csoport megoldásértékesítési igazgatója nyilatkozott stábunknak az energiaigények megváltozásáról, zöldenergiáról és a vállalat nemzetközi beruházásairól.

Magyarországon nem munkaerőhiány, hanem munkaerő pazarlás van

Magyarországon nem munkaerőhiány, hanem munkaerő pazarlás van

A Portfolio- MAGE Járműipar 2024 Konferencia második szekciójában minden az energiafelhasználás és beszerzés optimalizálásáról és a versenyképesség fenntartásáról szólt. Mindenki között egyetértés volt abban, hogy mára már egy cégvezetőnek szinte energetikai szakemberré kellett válnia, hogy az energiaköltségeket kordában tartsa. A költséges beruházások, és a szemléletmódváltás egyaránt megoldást nyújthat, de számos olyan jogi- szabályozási eszköz is a vállalatvezetők rendelkezésére áll, hogy a versenyképességüket megtartsák.

Egy szektor, két nap és az autóipar legfontosabb szereplői – Portfolio – MAGE Járműipar 2024

Egy szektor, két nap és az autóipar legfontosabb szereplői – Portfolio – MAGE Járműipar 2024

A Portfolio és a MAGE 2015 óta szervez sikeresen közös rendezvényeket, az idei Járműipar 2024 konferenciára a kecskeméti Sheraton Hotelben kerül sor március 20-21-én. A helyszínválasztás nem véletlen: az elmúlt évek egyik új járműipari központja épp Kecskeméten épült fel, amely jól példázza, hogy milyen gazdasági és társadalmi együttműködés szükséges a szektorban a hazai szerepvállalás erősítésére. A résztvevők elsőkézből szerezhetnek tapasztalatokat a hazai autóipar fejlődéséről, mivel a konferencia második napján több közeli gyáregység is meglátogatható. Egy biztos: lesz miről beszélni, hiszen – bár az elmúlt évek sem voltak eseménytelenek – az autóipart olyan drasztikusan új kihívások érik, mint a kínai márkák előretörése, és az erőltetett ütemű elektrifikáció. De hogyan tudnak megbirkózni ezekkel a szereplők, és milyen stratégiával lehet előnyt kovácsolni a piaci változásokból? Hogyan fordíthatják előnyükre a változásokat a hazai szereplők, lehet-e a kanyarban előzni? A rendezvényen mindez kiderül.

Rekordösszeget költünk idén a magyar áramhálózatra, de fair tarifákra van szükségünk

Rekordösszeget költünk idén a magyar áramhálózatra, de fair tarifákra van szükségünk

„Egész Európában a magyar szabályozás engedi a legalacsonyabb befektetésarányos megtérülést” a villamosenergia elosztás területén, miközben évtizedek óta nem látott mértékű hálózatfejlesztések szükségesek, így a legalacsonyabb helyett fair, „európai szinten összevethető” tarifát szeretnénk – hangsúlyozta a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban Guntram Würzberg. Az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója ezzel arra utalt, hogy a 2025-től induló négyéves árszabályozási ciklusban olyan mértékű rendszerhasználati díjemeléseket tartanak szükségesnek, amelyekkel a tarifák uniós szinten összevethető mértékűre emelkednek, és amely a lakossági rezsicsökkentési rendszer szempontjából is nagy jelentőségű téma. Egyértelműsítette: „ha a lakossági szegmensben a szabályozás csak korlátozott rendszerhasználati díjemelést enged, akkor a versenypiaci szegmensnek kell többet fizetnie.” Mindezzel együtt azt továbbra is megerősítette: készek 1 milliárd eurót saját forrásból beruházni a magyar villamosenergia hálózat fejlesztésébe, és idén rekordméretű, 390 millió eurós összeget fordítanak erre többek között azért, hogy a naperőművek terjedését a továbbiakban is támogatni tudják.

Megbüntette a hálózati elosztókat a MEKH

Megbüntette a hálózati elosztókat a MEKH

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi tevékenysége körében folyamatosan elemzi, illetve értékeli a szolgáltatások minőségét, valamint felügyeli a villamosenergia- és földgázszolgáltatók garantált szolgáltatásainak, továbbá ügyfélkapcsolati tevékenységének színvonalát - idézte keddi közleményében a szabályozó hivatal.

Fellélegezhet sok napelemes szaldós: rendkívül érdekes levelet kaptak

Fellélegezhet sok napelemes szaldós: rendkívül érdekes levelet kaptak

A január eleji hivatalos tájékoztatással ellentétben mégsem kerülnek át az éves szaldóból a havi bruttó elszámolásba azok a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) üzemeltetők, akiknek bár 2013. végéig volt már üzembe helyezett rendszerük, de azt követően bővítették a rendszerüket, mert „a bővítés üzembe helyezésétől számítandó a 10 év szaldó elszámolási lehetőség” – tudta meg a Portfolio az E.ON kommunikációs osztályától.

Negyedével csökkenhet az otthoni hőveszteség, ettől az egyszerű beruházástól

Negyedével csökkenhet az otthoni hőveszteség, ettől az egyszerű beruházástól

Hogy fognak átalakulni az otthonaink a nem is olyan távoli jövőben, mitől lesznek fenntarthatóbbak a lakhelyeink, és milyen energiaforrásokat fogunk használni? Egyebek mellett ezekről a témákról beszéltünk a Portfolio Business podcast új adásában Dér Istvánnal, az E.ON lakossági szegmens menedzsment szakterület vezetőjével. A műsorban szó volt arról is, hogy a szabályozói környezet változása és a különböző támogatási programok milyen hatást gyakorolnak a fogyasztói viselkedésmintákra, és arról is beszéltünk, hogyha valaki energiahatékonyabbá tenné az ingatlanát, akkor milyen megoldásokban gondolkodhat.

Átírja a rezsivédelmi szabályokat a kormány

Átírja a rezsivédelmi szabályokat a kormány

A kormány módosítja a rezsivédelem ellentételezésének kiszámítására vonatkozó előírásokat az Energiaügyi Minisztérium. A szerdán megjelent rendelet kitérnek a villamos energia szolgáltató részére járó ellentételezés kalkulálásának módszertanára, valamint az indokolt ár meghatározására is.

Többszáz hektáron újulhat meg az erdő az E.ON fejlesztésével

Többszáz hektáron újulhat meg az erdő az E.ON fejlesztésével

A „főváros tüdejének” is nevezett Budai Tájvédelmi Körzet őshonos erdőkkel borított hegyvonulatait átszeli az E.ON 70-es és 80-as években épített gerinchálózata, amely a környező települések - Nagykovácsi, Máriaremete, Remeteszőlős, Solymár, Pesthidegkút, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Piliscsaba –, azon belül több mint 40.000 fogyasztó áramellátását biztosítja.

Számot adtak a zöld eredményeikről a vállalatok - Nincs mire várni, közelednek a határidők

Számot adtak a zöld eredményeikről a vállalatok - Nincs mire várni, közelednek a határidők

A fenntarthatósági jelentések és célkitűzések egyik fontos eleme a vállalatoknál, hogy azokról - beleértve a már ténylegesen elért eredményeket - tájékoztassák is az ügyfeleiket, befektetőkiket, partnereiket. Ezáltal válik követhetővé, hogy valóban megfelel-e egy cég a korábban tett vállalásainak. Az elmúlt egy hónapban számos Magyarországon is aktív vállalat adott számot az eddigi fenntarthatósági eredményeiről, illetve a 2025-ös, a 2030-as és 2050-es vállalásairól. Ezeket foglaltuk most össze.

Mutatjuk, hol hasít a legjobban a lakossági napelem-boom Magyarországon

Mutatjuk, hol hasít a legjobban a lakossági napelem-boom Magyarországon

Azt már korábban lehetett látni, hogy 2023 hatalmas új rekordot hoz a magyarországi naperőmű-kapacitás növekedése tekintetében, önmagához, illetve a korábbi években mutatott teljesítményéhez képest a háztartási méretű (hmke) naperőművek szegmense még a napelemparkokénál is jobban felülteljesít. Az új statisztika is igazolja ezt, és az is kiderül belőle, hogy a napelemes hmke-kapacitás mind a beépített teljesítőképességet, mind a darabszámot illetően Budapesten és a főváros vonzáskörzetében, valamint az Észak-Dunántúlon nőtt legjobban, ahol már eleve a legtöbb és legnagyobb beépített teljesítőképességű állomány működött.

Így robbanhat be igazán Magyarországon az e-mobilitás

Így robbanhat be igazán Magyarországon az e-mobilitás

Tudatos tervezés mellett már teljes körű családi autóként hosszabb távra is használható elektromos gépjármű, a töltőszabványok egységesítése azonban nagy lökést adhatna ennek a piacnak. Otthontöltővel, biztonságosan néhány óra alatt, közterületen lévő nyilvános töltőknél pedig akár 10-20 perc alatt is fel lehet már tölteni az e-autókat, ha erre műszakilag alkalmas, de van még mit tanulni az elektromobilitással kapcsolatban. Egyebek mellett erről beszélt a Portfolio Business új adásában Radó Edina, az E.ON E-flotta termékmenedzsere.

Itt az új energia világa?

Itt az új energia világa?

A Portfolio által idén is megrendezett Energy Investment Forumon az energiahatékonyság, az ellátásbiztonság és a dekarbonizáció együttes magyarországi kihívásairól beszélgettek az iparág fontos szereplői. Kiderült többek között, hogy az  energetikai trilemma melyik ágát tartják a legfontosabbnak a vezetők, de az aktuális nehézségek és kihívások is terítékre kerültek.

Guntram Würzberg: elkötelezettek vagyunk 1 milliárd eurónyi beruházás mellett Magyarországon

Guntram Würzberg: elkötelezettek vagyunk 1 milliárd eurónyi beruházás mellett Magyarországon

Számos kockázat befolyásolhatja a klímasemleges energetikai átállást mind Európában, mind Magyarországon. Döntő szerepe lehet az együttműködésnek, és a politikai akaratnak abban, hogy teljesíteni lehessen az EU klímavédelmi céljait az energiapiacokon. Magyarországon különösen fontos lesz a napelemes szabályozás kérdéseinek tisztázása, valamint a hálózati díjak rendszerének újragondolása - derült ki Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatójának az Energy Investment Forum 2023 konferenciánkon elmondott előadásából. A szakember kijelentette, a társaság elkötelezett amellett, hogy a következő években egymilliárd eurónyi fejlesztést hajtsanak végre a hazai piacon.

Megalakult a Magyar Megújuló Energia Szövetség

Megalakult a Magyar Megújuló Energia Szövetség

Széleskörű iparági támogatással 2023. szeptember 28-án megalakult a Magyar Megújuló Energia Szövetség – közölte a Portfolio szerkesztőségével az új szervezet.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.