Christine Lagarde az EKB kamatdöntése után: tudjuk, merre indulunk, de azt nem, hogy milyen messze jutunk
Gazdaság

Christine Lagarde az EKB kamatdöntése után: tudjuk, merre indulunk, de azt nem, hogy milyen messze jutunk

Portfolio
Az EKB ma 14:15-kor tette közzé kamatdöntéséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank nem változtatott a kamatokon, ám a várható kamatcsökkentések előtt kinyitották az ajtót. Emellett szót ejtettek a június utáni lépésekről, de semmi konkrétumot nem árultak el. Sőt, épp azt hangsúlyozták, hogy nem akarnak elköteleződni semmilyen jövőbeli kamatpálya mellett, mert adatvezérelt üzemmódban folytatják továbbra is. Eddig nincs meglepetés, de Christine Lagarde elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy noha az EKB nem tudja még, hogyan alakul a kamatpálya június után, az irány elég egyértelmű.
Megosztás

Véget ért az esemény

Az EKB legközelebbi kamatdöntő ülésére június 6-án kerül sor, amelyen a várakozások szerint az EKB kamatcsökkentést fog végrehajtani.

Megosztás

Mekkora kilengések tolerálhatók az inflációban?

Tudjuk, hogy fluktuáció lesz az inflációban, a dezinfláció a következő negyedévekben nem lineáris lesz. A cél elérése alighanem 2025 közepén következik be, addig lesznek felfelé, majd lefelé, majd megint felfelé történő elmozdulások – mondta Lagarde.

Az, hogy mennyi kilengést tudunk tolerálni, az az adatok összességétől függ. Mindig azt kell figyelni, hogy mennyire messze vagyunk a céltól, ha jönnek kisebb kínálati sokkok.

A jelenlegi dezinfláció azt mutatja, hogy az eddigi monetáris politikai lépések sikeresek voltak, hozzájárultak az áremelkedés csökkenéséhez.

Megosztás

Nem várjuk meg, míg leesik a szolgáltatások inflációja

Nem fogunk addig várni, amíg minden inflációs komponens 2%-kal drágul évente, elkerülhetetlen, hogy egyes elemek magasabb szinten lesznek, míg mások alacsonyabban. Mi a teljes inflációt nézzük – mondta Lagarde arra a kérdésre, hogy a tartósan 4%-kal dráguló szolgáltatások megakadályozhatják-e az EKB-t a kamatcsökkentésben.

A kockázatok kiegyensúlyozottságáról azt mondta, hogy a jegybank fő feladata, hogy azonosítsa a felfelé és a lefelé mutató kockázatokat.

Megosztás

A fiskális szigorítás hogyan befolyásolja a kamatpályát?

A várható fiskális szigorítások mennyire ösztönözhetik az EKB-t arra, hogy gyorsan vágjaanak kamatot? – hangzott a kérdés. Lagarde előre elmondta, hogy fiskális kérdésekben nem fog sokat beszélni, de az biztos, hogy a tagállamoknak vissza kell vonniuk az energiatámogatási programokat, hogy az infláció tartósan visszatérjen a célhoz.

Megosztás

Vágni fogunk, csak azt nem tudjuk, mennyit

Nem vagyunk elkötelezettek egyetlen jövőbeli kamatpálya irányába sem, de az irány ettől még egyértelmű

– mondta Lagarde, utalva ezzel arra, hogy minden bizonnyal kamatcsökkentések jönnek hamarosan.

Megosztás

Kerüli a lényeget

A következő kérdés is az amerikai kilátásokra vonatkozott. Az újságíró azt kérdezte, hogy ha a Fed szigorúbb marad, akkor az EKB mit tesz: vállalja-e a következményeit annak, hogy lazább lesz a Fednél, vagy emiatt az EKB inkább kevésbé lesz laza.

Lagarde válasza nem meglepő: adatvezéreltek vagyunk, elemezni fogjuk a beérkező adatokat, ezért nem mondhatja előre, hogy így vagy úgy reagálnak majd a folyamatokra.

Azt kell mondani, hogy eddig tökéletesen elkerülte Lagarde, hogy bármi konkrétumot is elejtsen az év második felében várható kamaptályáról.

A piacok szerint idén 3-4 kamatcsökkentés jöhet.

Megosztás

Újabb kérdéseket kap az amerikai inflációról

Lagarde ismét megkapta a kérdést, hogy a tegnapi amerikai inflációs adat mennyire hat az EKB döntéseire. Elmondta, hogy az EKB-nak az eurózónával kapcsolatban van felelőssége. Ettől függetlenül figyelemmel kell lenni a külső folyamatokra, ami magában foglalja az USA-t, de Kínát és Japánt is. Emellett az amerikai és az európai inflációs folyamatok nagyon különbözőek voltak szerkezetükben, ezért nem is lehet "tükörfordítással" lefordítani az amerikai folyamatokat az európai folyamatokra.

Megosztás

Mennyire függ az USA-tól az EKB?

Nagy kérdés volt, hogy az EKB kommunikációjában lesz-e változás azzal kapcsolatban, hogy a Fed kamatkilátásai mennyire befolyásolják az EKB kilátásait, eddig ugyanis az EKB határozottan azt mondta, hogy az EKB az európai folyamatokra lesz figyelemmel.

EBben most látszik némi változás,

Lagarde ugyanis bár megismételte, hogy az EKB adatvezérelt és nem Fed-vezérelt, de a külső folyamatokra figyelemmel kell lenni, és az USA egy nagyon nagy piac.

Elmondta, hogy a külső tényezők nagyon fontosak, és mindent beleépítenek a saját előrejelzéseikbe. Más jegybankok lépéseit és az euró-dollár keresztet nem kívánja kommentálni, ám minden csatornát figyelembe vesz az EKB, ami a belföldi inflációs folyamatokra hatással van – mondta.

Ez egy érezhető elmozdulás ahhoz a korábbi állításhoz képest, hogy az EKB nem a Fed döntései alapján dönt. Tegnap közöltek egy nagyon erős amerikai inflációs adatot, ami a befektetők szerint már lehetetlenné tette a júniusi Fed-kamatcsökkentést, és a teljes amerikai kamatpálya feljebb került a várakozásokban.

Megosztás

Júniusban okosabbak leszünk

"Ha biztosabbak leszünk benne, hogy az infláció tartósan visszatér a 2%-os célhoz, akkor megfelelőnek látjuk az időt a lépésre" – idézte a korábbi mondatát Lagarde arra a kérdésre, hogy kész-e a kamatcsökkentésre az EKB. Elmondta, hogy ez a mondat remekül kiemeli a jegybank döntéshozó mechanizmusát, és megismételte:

múltkor is azt mondtuk, hogy áprilisban okosabbak leszünk, ám júniusban sokkal okosabbak leszünk.

Elmondta, hogy néhány Kormányzótanács-tag már biztosnak érzi magát a jelenlegi adatok alapján, hogy az infláció legyőzhető. Ez egyértelmű utalás arra, hogy voltak ma, akik kamatcsökkentést támogattak.

Emellett júniusban már érkeznek reálgazdasági előrejelzések is, ezek is segítik az EKB döntését.

Megosztás

Ismét elmondta, hogy nem kötelezi el magát az EKB egy jövőbeli kamatpálya mellett

Ez már a közleményben is szerepelt, és Lagarde kétszer is elmondta. Ezzel hangsúlyozva, hogy a június utáni eseményekről egyelőre nem akar semmilyen előrejelzést mondani. Az viszont biztos, hogy ennek ellenére sok kérdést kap majd. Máris jönnek a kérdések.

Megosztás

A tegnapi szinten az euró

Az esemény csak kisebb kilengéseket hozott az euró dollárral szembeni árazásában, ami érthető, hiszen eddig semmi váratlan nem hangzott el. Ám most jönnek a kérdések, itt jöhetnek igazán izgalmas üzenetek.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Ismertette a kockázatokat

Az infláció kapcsán ismertette, hogy a fokozatosan csökkenő árnyomásról szóló elképzelés megerősítést nyert eddig, ám a belföldi infláció, a szolgáltatások áremelkedése továbbra is jelentős.

A béremelkedés mértéke még mindig nagy, ám a jelenlegi indikátorok a béremelkedések mértékének további csökkenésére utalnak – mondta.

Az infláció válhatóan fluktuálni fog a következő időszakban – mondta Lagarde. A hosszú távú inflációs várakozások jó helyen vannak, 2% környékén – tette hozzá.

A növekedési kockázatok lefelé mutatnak, a globális kereslet gyenge, a világgazdaságban problémát jelentenek a háborúk, amelyek növelik a lakosság bizonytalanságát.

Ám a növekedés alakulhat a vártnál jobban is, ha az infláció a vártnál gyorsabban csökken, vagy a külső kereslet felpattan.

Az infláció felpattanhat, ha a bérek a vártnál jelentősebben nőnek, valamint ha a közel-keleti konfliktus felveri az olajárakat. Ám lefelé is meglepetést okoz az infláció, ha a monetáris politikai szigorítás sikeresebbnek bizonyul a vártnál.

A lakossági és vállalati kamatok továbbra is magasak, a hitelfeltételek szigorúak, de enyhén lazulnak, ám a hitelfelvételi dinamika továbbra is nyomott, a hitelkereslet gyenge.

Megosztás

A gazdaság gyenge, de hamarosan jön a felpattanás

Gyenge a gazdaság, főleg az ipar szenved, elsősorban az energiaintenzív szektorban. Azt várhatjuk, hogy a reálbérek emelkedése beindítja a fogyasztásvezérelt aktivitás. Az eurózóna exportja is felpattanhat a következő hónapokban, ahogy a globális gazdasági helyzet javulni fog. Emellett a monetáris politika idővel egyre kevésbé fogja majd vissza a gazdaságot – mondta. Ez is egy jel volt a várható kamatcsökkentésre.

A munkaerőpiaci feltételek enyhülhetnek, egyre kevesebb a betöltetlen álláshelyek száma – mondta.

Lagarde ismét figyelmeztette a kormányokat, hogy a fiskális élénkítésnek véget kell vetni, a költségvetési hiányokat csökkenteni kell. Emellett sürgeti a tagállamokat, hogy a Next Generation EU program keretén belül kijelölt forrásokat minél hamarabb fel kell használni, ezzel támogatva a digitális átállást. A tőkepiaci- és bankuniót is be kell fejezni, felszabadítva ezzel jelentős növekedési potenciált.

Megosztás

Elkezdte

A sajtótájékoztató legfontosabb üzeneteit ismerteti az elnök (lásd a cikkfolyam korábbi bejegyzéseiben).

Megosztás

Perceken belül kezd Lagarde

Az elnök sajtótájékoztatóján elhangzó legfontosabb üzeneteket a cikkben leírjuk, ám aki látni is szeretné Lagarde-ot, az itt tudja követni az eseményt:

Megosztás

Rövid értékelés a sajtótájékoztató előtt

Alapvetően nem láttunk ma semmi meglepőt, az EKB nem módosította az irányadó kamatokat, ám egy halvány utalással jelezte, hogy szükség esetén elkezdődhet a kamatcsökkentés. A piacok várták ezt a jelet, ugyanis arra számítanak, hogy a kamatcsökkentés már júniusban megkezdődhet.

Ahogy azt ejteni lehetett, a június utáni időkre semmilyen konkrét jelzést nem kaptunk, de a jegybank konkrétan bele is írta a közleménybe, hogy semmilyen jövőbeli kamatpálya mellett nem köteleződnek el. Ezzel azt sugallják, hogy nem rejtegetik a jövőbeli terveiket, hanem egyszerűen nincsenek jövőbeli terveik. Ettől függetlenül Lagarde biztosan számtalan kérdést kap 20 perc múlva kezdődő sajtótájékoztatóján a várható kamatpálya kapcsán, amelyre alighanem a közlemény üzenetével válaszol majd (ha mégsem, az igazi meglepetés lenne).

Az EKB várhatóan júniusban kamatot csökkent, május 23-án jönnek ugyanis az első negyedéves béradatok, amelyben lassulást kíván látni a jegybanki testület. A béradatok fotnosságára alighanem Lagarde is felhívja majd a figyelmet.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Íme a záróakkord

"A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének a kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2%-os céljához, és hogy megőrizze a monetáris politikai transzmisszió zökkenőmentes működését. Emellett a transzmisszióvédelmi eszköz is rendelkezésre áll az olyan indokolatlan, rendezetlen piaci dinamika elhárításához, amely komolyan fenyegeti a monetáris politikának az euroövezeti országokban való transzmisszióját, lehetővé téve így a tanács árstabilitási megbízatásának eredményesebb teljesítését" – zárul a közlemény.

Az üzenet szintén nem új, már a korábbi ülés után ismertetett közlemény is ezekkel a sorokkal zárult.

Megosztás

A korábbi tervek szerint zajlik a mérlegszűkítés

"Az APP-portfólió egyenletes, kiszámítható ütemben csökken, ahogy az eurorendszer a lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket már nem fekteti be újra.

A Kormányzótanács 2024 első felében is teljes egészében újra be kívánja fektetni a PEPP keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból befolyó tőketörlesztéseket. A második félév folyamán pedig átlagosan havi 7,5 milliárd euróval csökkenteni szándékozik a PEPP-portfóliót. A Kormányzótanács szándéka, hogy 2024 végén a PEPP alatti újrabefektetéseket beszünteti.

A jövőben is rugalmasan kezeli a PEPP-portfólióban esedékessé váló visszaváltások újbóli befektetését abból a célból, hogy elhárítsa a monetáris politikai transzmissziós mechanizmust a pandémia kapcsán érintő kockázatokat" – áll az EKB közleményében.

Ez nem újdonság, korábban már bejelentették, hogy a pandémiás eszközvásárlási program (PEPP) keretében felhalmozott eszközöket a tervezett ütem szerint nem vásárolják tovább. A másik eszközvásárlási program, az APP már erre a sorsra jutott.

Megosztás

Halvány utalás a várható kamatcsökkentésre

A nagy kérdés a mai eseménnyel kapcsolatban az volt, hogy lesz-e bármi utalás a várható kamatcsökkentésre. Az EKB a közleményben megadta a jelet, lásd az általunk kiemelt mondatot:

"A Kormányzótanács eltökélt szándéka, hogy biztosítsa az infláció időben való visszatérését a középtávú 2%-os céljához. Vélekedése szerint az EKB irányadó kamatlábai olyan szinteken vannak, amelyek számottevően hozzájárulnak a folyamatban levő dezinflációhoz. A Kormányzótanács jövőbeni döntései biztosítani fogják, hogy az irányadó kamatok megfelelően restriktívek maradjanak addig, ameddig szükséges. Ha az inflációs kilátásokról, az inflációs alapfolyamat dinamikájáról és a monetáris politikai transzmisszió erősségéről alkotott aktualizált értékelése tovább növeli a Kormányzótanács abba vetett bizalmát, hogy az infláció kitartóan a cél felé konvergál, helyes lépésnek bizonyulhat a monetáris politikai restrikció aktuális szintjének csökkentése. Mindenesetre továbbra is adatfüggő és értekezletről értekezletre való megközelítést követ a restrikció megfelelő szintjének és időtartamának meghatározásakor, és nem köteleződik el előre egy bizonyos kamatpálya mellett."

A piac azt várja, hogy a jegybank következő ülésén, júniusban elkezdi csökkenteni a kamatokat.

Megosztás

Itt a döntés

Az EKB a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatot.

  • Az irányadó refinanszírozási műveletek 4,50%-os,
  • az aktív oldali rendelkezésre állás 4,75%-os,
  • a betét 4,00%-os szinten ketyeg tovább.
Megosztás

Kedvezően alakul az infláció, de a belföldi árnyomás erős

"A Kormányzótanács a mai napon úgy határozott, hogy az EKB három irányadó kamatlábát változatlanul hagyja. A kapott információk általánosságban megerősítik a középtávú inflációs kilátásokról alkotott előző értékelését. Tovább esik az infláció, aminek fő oka az élelmiszerek és az iparcikkek alacsonyabb inflációja. Az inflációs alapfolyamat legtöbb mérőszáma lazulóban van, a bérnövekedés fokozatosan mérséklődik, a vállalatoknál a munkaerőköltségek megemelkedésének egy részét a nyereségek felszívják. A finanszírozási feltételek restriktívek maradtak, a korábbi kamatemeléseink pedig továbbra is visszafogják a keresletet, ami megkönnyíti az infláció leszorítását. Ugyanakkor erőteljes a belföldi ároldali nyomás, ami magasan tartja a szolgáltatások inflációját" – áll a közleményben (kiemelés tőlünk).

Az EKB hanmgsúlyozza az erős belföldi árnyomást, ami elsősorban a szolgáltatások inflációját jelenti. A szolgáltatások hónapok óta 4%-kal drágulnak éves bázison, ami jelentősen meghaladja a jegybanki célszintet.

Megosztás

Perceken belül jön az EKB kamatdöntése

A várakozások szerint az EKB mai ülésén még nem kezd kamatcsökkentésbe, ám a gyenge reálgazdasági adatok és a csökkenő infláció miatt már elkezdhet kommunikálni a kamatcsökkentésről. (Bővebben lásd reggeli elemzésünket a cikkfolyamba linkelve.)

A devizapiaci és részvénypiaci reakciókkal két külön cikkben foglalkozunk, ezeket is belinkeljük a cikkfolyamba.

Cikkünk 14:15 után folyamatosan frissül.

Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás

Az EKB döntésére várnak a befektetők, az irányt keresik a tőzsdék

Komolyabb lefordulást láttunk tegnap a piacon, főleg az Egyesült Államokban, miután ismét a vártnál magasabb inflációs adat érkezett. Ennek a piac szempontjából elsősorban az volt az olvasata, hogy mivel az infláció ragadósnak ígérkezik, így még inkább kitolódhatnak a Fed kamatvágásai, amelyekből a jegybank hármat ígért az idei évre. Az amerikai tőzsdéken látott mínuszokat nagyrészt lekövettek az ázsiai piacok is, bár az esés mérsékeltebb volt, ami pedig Európát illeti, itt iránykeresés látszik, de a magyar piac még a vegyes hangulatban is történelmi csúcsot döntött. A befektetők közben az EKB kora délután esedékes kamatdöntését várják.

Az EKB döntésére várnak a befektetők, az irányt keresik a tőzsdék
Megosztás

Délnek vette az irányt a forint

A szerdai gyengülést követően csütörtökön reggel erősödésben volt a forint, a reggeli magyar inflációs adat után pedig rövid időre 390 alatt is volt az EUR/HUF jegyzése, a délelőtti órákban azonban ismét gyengülni kezdett a forint.

Délnek vette az irányt a forint
Megosztás

Felrúghatja az EKB nagy terveit a valóság: nincs a saját kezükben a sorsuk

Kamatvágásra készül az Európai Központi Bank, a történelmi csúcsot jelentő 4%-os irányadó betéti ráta hamarosan csökkenhet. A várakozások szerint a mai ülésen az első vágásra még nem kerül sor, ám a monetáris politikai fordulat kommunikációs előkészítése már megkezdődhet. A reálgazdasági és az inflációs folyamatok indokolják a kamatcsökkentést, sőt: a kamatcsökkentési ciklus gyors és határozott lehet a jelenlegi fundamtumokból következően. Rossz hír, hogy az EKB-nak nem kizárólag a fundamentumot kell figyelembe vennie, hanem olyan tényezőket is, amelyekre sehogy nem tud hatni. Márpedig a külső körülmények nem mutatnak jó irányba.

Felrúghatja az EKB nagy terveit a valóság: nincs a saját kezükben a sorsuk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
áradás árvíz stock