Készen állunk a kamatcsökkentésre - mondta az EKB elnöke
Gazdaság

Készen állunk a kamatcsökkentésre - mondta az EKB elnöke

Portfolio
Készen állunk a kamatok további csökkentésére a közeljövőben - jelezte Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke. Arról is beszélt a CNBC tudósítása szerint, hogy szorosan figyelik az olajárak alakulását a közel-keleti feszültségek fényében.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke arról beszélt kedden, hogy a jegybank kész kamatot csökkenteni, ha jelentős gazdasági zavarok lépnek fel. Az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy figyelemmel követik az olajárak alakulását, különös tekintettel a Közel-Keleten zajló konfliktusokra. Az Irán és Izrael közötti feszültség ellenére az olajárak eddig mérsékelten reagáltak.

Lagarde megjegyzései egybeesnek az EKB korábbi bejelentésével, amely szerint júniusban megkezdődhet a kamatcsökkentés. Az infláció mérséklődésével kapcsolatos bizalom növekedése esetén az EKB fontolgatja a restriktív monetáris politika enyhítését. A bank már öt alkalommal tartotta változatlanul a kamatlábakat, de jelezte, hogy az inflációs nyomás enyhülése esetén hajlandó tovább csökkenteni a 4%-os betéti kamatlábat.

Az EKB korábban nem utalt közvetlenül a monetáris politika lazításának lehetőségére. Lagarde kiemelte, hogy nem kötelezik el magukat előre semmilyen kamatpálya mellett, hangsúlyozva a bizonytalanságokra való odafigyelést és az adatok alapján történő döntéshozatal fontosságát.

Arra a kérdésre, miszerint várható-e több EKB-kamatcsökkentés az év folyamán, Lagarde nem válaszolt egyértelműen. A júniusi kamatcsökkentést illetően Olli Rehn, az EKB szakpolitikusa megerősítette, hogy ez attól függ, hogyan alakul az infláció. Rehn szerint a geopolitikai feszültségek jelentik a legnagyobb kockázatot.

A Közel-Keleti konfliktus eszkalálódása és az Irán által Izrael ellen indított légitámadás után világvezetők mérsékletre szólították fel a szembenálló feleket.

Címlapkép forrása: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból