Új lakossági áramárakat szabna ki a lengyel kormány
Gazdaság

Új lakossági áramárakat szabna ki a lengyel kormány

Portfolio
Lengyelország azt tervezi, hogy 19%-kal csökkenti a közműszolgáltatók által kivethető maximális villamosenergia-tarifát annak érdekében, hogy csökkentse az állami támogatások költségeit, és segítsen megvédeni a háztartásokat az áremelkedés teljes hatásától. Ettől még emelkedni fog a rezsi – írja a Bloomberg.

A klímavédelmi minisztérium arra számít, hogy a maximális tarifákat a jelenlegi 739 (67 ezer forint) zlotyhoz képest megawattóránként 598 zlotyra (54 ezer forint) "számítják át", és 2025 végéig fenntartják - olvasható a júliustól érvényes áram- és fűtési árakat meghatározó új tervezetben. A végleges szintet az ország energiaszabályozója és a közműszolgáltatók, köztük a PGE, az Enea és a Tauron közötti tárgyalások során határozzák meg.

A kormány meg akarja védeni a lengyeleket az energiaköltségek megugrásának teljes hatásától, amikor a jelenlegi korlátok júliusban lejárnak. Jelenleg a háztartások számára a tényleges árakat 412 zlotyban (mintegy 37 ezer forint) maximálják, és a kormány kompenzálja a szolgáltatóknak a különbséget. A javaslat szerint a fogyasztók számára a felső határ emelkedne, de legfeljebb 500 zlotyra, miközben a közműszolgáltatók által felszámítható díjat csökkentenék. A kormány szerint a nagykereskedelmi árak a korábbi csúcsokról csökkentek.

Az új energetikai szabályozás teljes költsége, amely az alacsony jövedelműeket segítő utalványokat is magában foglalja, az új tervezetben szereplő számítások szerint idén 6,4 milliárd zlotyra, 2025-ben pedig további 1,8 milliárd zlotyra becsülhető.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Ez is érdekelhet
sk innovation gyara ivancsa