Jelentések, amelyekre érdemes figyelned

2007. július 16. 10:00    
nyomtatás
 
Az amerikai makrogazdasági jelentéseket kiemelt figyelemmel követi a piac, a dollár árfolyamában és a tőzsdeindexekben olykor komolyabb turbulenciát gerjeszthet egy-egy statisztika. Melyek ezek, és miként érdemes szemlélni őket? Egyáltalán mire jó az ilyenek vizsgálata? Ezekben a kérdésekben szeretnénk segíteni az Olvasónak cikksorozatunkban.A szektorális jelentések

 1 2 következo oldal  >

Első körben a konjunktúra indexek használatáról volt szó, majd azt követő cikkünkben a gazdaság egészéről képet adó statisztikákról. Most azokat a reálgazdasági statisztikákat tárgyaljuk majd, amelyek egy-egy szektorra vonatkoznak csak. A jelentéseket a már bemutatott, a piac által használt skálán értékeljük fontosságukat tekintve ("A" a legfontosabb, míg "F" nem kelti fel a befektetők érdeklődését). Az ingatlan piac kiemelt szerepe miatt most felrúgjuk az adatok időrendi tárgyalását, és inkább tematika szerint taglalunk.

Kiskereskedelem

Az amerikai fogyasztók magatartására aktuálisan legjobb indikációt adó jelentés az első ilyen, hozzávetőleg két héttel a tárgyalt időszak után már nyilvánosságra kerülnek a számok. Az adatok nem tartalmazzák a szolgáltatásokra fordított összegeket, ami a fogyasztás több mint felét teszi ki, mindazonáltal ez utóbbi kevésbé volatilis. A befektetők kifejezetten favorizálják a jelentést, ezért A- besorolást kap. Ez főként a gyorsaságnak és a még mindig jól használható számoknak tudható be.

A fő adat a kiskereskedelmi forgalom havi változása, ami meglehetősen volatilis, és komolyabb utólagos módosítások jellemzik. Miután az autóértékesítés az aránylag magas ár miatt torzítja a statisztikát, a piac az ettől megszűrt számokat is szokta figyelni.


Jövedelmek és kiadások

A teljes fogyasztási számokat ebből a jelentésből ismerhetjük meg, melyek már tartalmazzák a szolgáltatásokat is. Miután a kiskereskedelem számai hozzávetőleg két héttel korábban rendelkezésre állnak (a jövedelmi-kiadási jelentés 5 héttel a tárgyhó után érkezik), a szolgáltatásokra fordított összegek pedig aránylag stabilak, a jelentés ezen része kevésbé mozgatja meg a befektetőket, mint ahogy a lakosság jövedelmén is csak fél szemét tartja a piac.

A publikálás ugyanakkor tartalmazza a személyes fogyasztási kiadások ár- és magárindexét, melyeket a Federal Reserve kamatdöntői a legjobb indikátornak tartanak az inflációs környezet megítélésében. Ennek köszönhetően a jelentés B- besorolást kap. (Ezeket az inflációs számokat egy későbbi cikkünkben tárgyaljuk.)

Ipari termelés

A jelentés a bányászat, a feldolgozóipar, valamint a villamosenergia-, gáz- és vízellátás számait tartalmazza. Ezek közül a piacot a feldolgozóipar érdekli legjobban, a két másik területen jellemzően erős a külső tényezők hatása (például az időjárás a közművek esetében). Mindazonáltal a feldolgozóipari termelés fontos a befektetők számára, így B- besorolást kap a jelentés.

A kikerült számok között találhatjuk a kapacitáskihasználtságot is, mely több szempontból is vizsgálatra érdemes. Magas kihasználtság mellett ugyanis a korlátok közelsége a beruházási aktivitás élénkülését váltja ki középtávon, másrészről inflációs kockázatot is jelent. A kutatók a 85 százalékos szintet tartják kritikusnak ilyen szempontból, efelett nevezhetjük magasnak.


Megrendelések

A feldolgozóipar megrendelési számait a tárgyhót követő második hónap első napjaiban teszik közzé. Általában egy héttel ezelőtt azonban közzé teszi a kereskedelmi minisztérium a jelentés egyik részszámára adott becslését, ez az, amit tartós cikk megrendelések publikációjaként ismerünk.


A nem tartós cikkek között sok aránylag stabil elemet találunk, mint például az élelmiszer, vagy a dohánytermékek, ráadásul a tartós cikkek a teljes megrendeléseknek több mint felét teszik ki. A korreláció a két jelentés között így meglehetősen magas, a piac inkább a tartós cikket figyeli. A feldolgozóipari jelentés megjelenésekor is látható ez, hiszen a tartós cikkek korrigált adatai itt is kiemelt szerepet játszanak. A becslésnek így B, a teljes jelentésnek D besorolást adunk.


Fontos tudni, hogy mindkét jelentés headline adatát az olyan hatalmas értékű termékek, mint például a légi közlekedési eszközök jelentősen torzítják. Hasonlóképp a védelmi megrendelések is nagy tételt tesznek ki, a konjunktúráról képet azonban nem adnak. Ezért az ezektől szűrt adatokat is érdemes figyelni.Ez a cikk folytatódik:

1. A szektorális jelentések
2. Az ingatlanszektor jelentései
 1 2 következo oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium