Hamarosan összecsaphat a csúcsmodern F-35-ös az orosz légvédelemmel?
Globál

Hamarosan összecsaphat a csúcsmodern F-35-ös az orosz légvédelemmel?

Portfolio
Az orosz-iráni stratégiai partnerség az Ukrajna elleni konfliktus óta jelentős mértékben erősödött, amit az iráni delegáció orosz fegyvergyárakba tett látogatása és a két ország közötti katonai technológiai együttműködés is alátámaszt, beleértve a légvédelmi rendszerek és harci drónok terén való kooperációt - számolt be a Washington Post.

2022 márciusában egy iráni delegáció látogatott az oroszországi Jekatyerinburgban található NPP Start gyárba. Az Egyesült Államok által szankcionált létesítmény légvédelmi fegyverek gyártására szakosodott, ezek közé tartoznak az Sz-400-as légvédelmi rendszerek is, amelyek Moszkva szerint képesek észlelni és megsemmisíteni a modern lopakodó vadászgépeket.

A látogatás annak az egyre elmélyülő partnerségnek képezi a részét, amely Moszkva és Teherán között az Ukrajna elleni teljes orosz inváziót követően kezdett el egyre jobban megszilárdulni. Irán beleegyezett több ezer harci drón és rakéta szállításába Oroszországnak, Moszkva cserébe modern vadászgépeket és légvédelmi rendszereket ígért Teheránnak.

A pontos számok nem ismertek, de az orosz technológia jelentős ugrást jelenthet Irán számára a légtér védelmében. A kétoldalú együttműködés további elemei között szerepelnek a katonai drónok koprodukciója Oroszországon belül, elektronikus hadviselésre szolgáló technológia megosztása és az Ukrajnában bevetett nyugati fegyverek teljesítményének közös kiértékelése.

Az együttműködés mindkét fél számára előnyös:

Irán stratégiai partner státuszba emelkedik, míg Oroszország fontos katonai támogatást kap. Mindemellett a perzsa állam Szu-35-ös gépekhez és Sz-400-as légvédelmi rendszerekhez is hozzájut.

Az Sz-300-as már 2019-ben Irán rendelkezésére állt, a valóban modernebb 400-as széria pedig növelheti Irán légvédelmi képességeit, azt ugyanakkor nem lehet biztosra tudni hogy az eszközök leszállítása elkezdődött-e már, és ha igen, akkor milyen számban.

Bár pillanatnyilag úgy tűnik, hogy Izrael nem Irán területén fog válaszcsapást indítani a hétvégi drón- és rakétatámadás miatt, nem lehet teljesen kizárni azt, hogy Teherán a fontosabb külföldi létesítmények védelmére beveti az Sz-400-asokat, így akár az izraeli légierő F-35-ös gépeivel is szembe kerülhetnek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Ukrán  légvédelem Odessza