Az építőipari digitalizáció hozza össze a magyar és amerikai piacokat
Ingatlan

Az építőipari digitalizáció hozza össze a magyar és amerikai piacokat

Az amerikai és a magyar építészeti szegmens sok mindenben eltér egymástól, az építészeti vonásoktól kezdve, a szabályozásokon át, egészen a digitalizáció és a tervezéshez használt BIM megoldások elterjedéséig. Közös jellemző azonban, hogy már mindkét piacon rendelkezésre áll olyan technológia, ami jelentősen megkönnyíti a tervezők, építészek, mérnökök közös és egyidejű munkáját. Amy Senew válaszolt a kérdéseinkre, aki mintegy 30 éve foglalkozik vállalati szoftverekkel, képzését olyan globális szoftvercégeknél végezte, mint az Oracle és az SAP, majd kisebb, magántulajdonban lévő vállalatoknál. Jelenleg a Graphisoft globális értékesítési alelnökeként a bevételeket felügyeli, valamint az új ügyfélszerzésért és a közvetlen értékesítésekért felel amellett, hogy a világszerte több mint 160 partnerből álló globális partnerprogramot, és a Graphisoft „Go-to-Market” stratégiáját is kezeli.

Mit lát, milyen trendek, változások zajlanak most a globális építészeti szoftverfejlesztési piacon?

Azt gondolom, hogy a globális piac átvészelte a világjárványt, és meglátta a BIMcloud, illetve a valós idejű, egyetlen modellben történő munkavégzés előnyeit. A Graphisoft fejlesztőcsapatai továbbra is a BIM-re vonatkozó ígéretek beváltására összpontosítanak. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a valódi integrált tervezés – az Archicad jelenleg támogatott koncepciója – egy kifejezetten széles körnek, még a nem BIM-felhasználóknak is előnyös tud lenni. Egyértelmű, hogy az egyes szakterületek egymáshoz való szorosabb kapcsolódása, gondolkodásbeli változást is eredményez. Ez az integrált tervezési folyamat azért kiemelten fontos, mert a kivitelezés előtti problémák koordinálását, valamint megoldásukat segíti még azelőtt, hogy a probléma ténylegesen bekövetkezne.

A Graphisoft több kontinens országaiban is jelen van. Milyen különbségeket lát az európai és az amerikai építőipar között?

A két kontinens építési szabályzatában drasztikus különbségek vannak mind a szabványok, mind ezek végrehajtását illetően. Az USA-ban és Kanadában is léteznek nemzeti szabályok, előbbiben az úgynevezett Nemzetközi Építési Szabályzatot (IBC) a Nemzetközi Építésszabályozási Tanács (ICC) dolgozta ki, és az Egyesült Államok legtöbb joghatósága elfogadja alapszabványként.  Kanadában hasonló szerepet tölt be a Nemzeti Kutatási Tanács (NRC) által kiadott, valamint a Kanadai Építési és Tűzvédelmi Szabályzati Bizottság által kidolgozott Nemzeti Építési Szabályzat. Minden kanadai joghatóság az építésügyi osztályhoz benyújtandó PDF rajzokra támaszkodik. A tulajdonosok és a fejlesztők azok, akik előírhatnak bizonyos szoftver- és BIM-követelményeket, illetve egyes ajánlattételi felhívásoknál is vannak a benyújtási formátumra vonatkozó egyéb követelmények. Európában a szabályok abból a szempontból is mások, hogy az Európai Unió minden tagállamra vonatkozóan szabályozási keretet alkalmaz, beleértve a műszaki szabványokat, az egészségügyi és a biztonsági előírásokat, valamint a munkavállalók és az építési termékek szabad mozgásának jogát. Ezeket a szabványokat minden tagállamnak el kell fogadnia, azonban minden országnak más-más szabályozása is lehet, amelyeknek a keretrendszerbe illeszkedve kell működnie. 

Amy Senew interjú Graphisoft
Amy Senew, kép forrása: Graphisoft

Mely országokban és miért erősebb a digitális átállás? Ön szerint mit kellene tennie a magyar építőiparnak a digitális megoldások gyorsabb bevezetése érdekében?

A digitalizáció és az innovatív technológiák egyre nagyobb mértékű elterjedését látjuk világszerte. Magyarországon prioritás lenne, hogy ösztönözzék a fejlett eszközök és szoftverek építőiparon belüli használatát, bemutatva, hogy ezek hogyan támogatják a jövedelmező növekedést. Ezután lehet csak elvárni az építőipari szereplőktől, hogy elfogadják ezt a megközelítést.

Magyarországon jelenleg nincs olyan szabályozás, ami rákényszerítené az építőipart a BIM és a tervezőszoftverek használatára. Az Egyesült Államokban van ilyen jellegű mesterséges ösztönző?

Az Egyesült Államokban jelenleg nincsenek nemzeti szintű BIM-követelmények az építőipar számára. Azonban egyre több államban és helyi ügynökségnél látjuk, hogy irányelveket és szabványokat hoznak létre, amelyek megkövetelik az építészmérnöki szolgáltatóktól a tervezési, pályázati, építési folyamatoknál a BIM és 3D-s szoftverek használatát. A kezdeti tervektől kezdve, az ajánlattételi dokumentáción át, egészen a projekt lezárásáig.

Milyen különbségeket lát az amerikai és az európai vásárlói igények, a mentalitás, vagy az elvárások között, ha az építészeti szoftverek piacánál maradunk?

Az amerikai felhasználók jobban kedvelik az előfizetéses licencmodelleket, valamint az e-kereskedelmi platformokon keresztül történő online vásárlást.

Milyen előnye van az Archicadnek a szoftverpiacon? Árazásban felveszi a versenyt?

Az építészek az Archicadet részesítik előnyben, robusztusabb, rugalmasabb és könnyebben használható programként tekintenek rá. Ne feledjük, hogy az Archicadet építészek tervezték építészek számára. A Graphisoft feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy az árazása mindig valamivel vonzóbb legyen, mint a vetélytársaié. A cégek igényeire és költségvetési kereteire reagálva többféle lehetőséget is kínálunk, létezik örökös licenc, illetve előfizetés is a szoftvert illetően.  

Globális vezetőként mi a legfontosabb szakmai célja a Graphisoftnál közép- és hosszú távon?

Segíteni szeretném a vállalatot abban, hogy globális céggé alakulhasson, valamint, hogy a növekedési céljait is elérje, ami jelenleg a bevétel 2025-ig történő megduplázását jelenti.

Milyen lehetőség rejlik az Archicadben az Egyesült Államokban, az egyik legfejlettebb és legversenyképesebb piacon?

A Graphisoft 2021-ben jelentős, kétszámjegyű növekedést ért el az Államokban, a hangsúlyt a kis- és középméretű épülettervezési cégekre helyeztük, kifejezetten az építészekre összpontosítva. Pozitív kezdeti eredményeket értünk el, ahogy haladtunk a piacon felfelé, azáltal, hogy segítettünk az ügyfeleknek elfogadni és használni terméket. Az Archicadben dolgozó építészek és statikusok egy közös modellben tevékenykedhetnek, amikor például az épületek teherhordó szerkezetét tervezik. A Nemetschek csoporton belüli statikai elemző partnerek és testvérvállalatok, mint például a RISA, SCIA és FRILO biztosítják a munkafolyamatok integrációját. A szoftverünk ezen szemlélete és tulajdonsága, a felhasználók és vállalatunk számára is sikeressé teszi a nyílt formátumú megoldásokat és az alkalmazásprogramozási felületeket (application programming interface, API).

Az építészek az Archicadre támaszkodva ki tudják használni a rendelkezésre álló technológiákat és gyakorlatias megoldásokat hozhatnak létre az ügyfeleik számára, akár az adatok kezelése, vagy a tervezési ötletek bemutatására során. Azt gondolom, hogy a tervezőkkel és építőipari csapatokkal való együttműködés során az Archicad a legjobb elérhető BIM eszköz, hiszen lehetővé teszi az építészek számára, hogy olyan módon fedezzék fel a virtuális és a kiterjesztett valóságot, amiről alig öt évvel ezelőtt még csak álmodtunk. Az épületek tervezésekor olyan technológiára van szükség, amely segíti az építészt a hatékony és nyereséges munkavégzésben. Az olyan projektek, mint például a Duke Ellington School of the Arts, tudják igazán bemutatni, hogy a szoftverünk miként támogatja az építészek, statikusok és építésvezetők szakértő csapatát, és hogyan lehet ikonikus és díjnyertes eredményt elérni a tervezés és az együttműködés terén.

Az elmúlt néhány év és a jelenlegi tapasztalatokat összegyűjtve, milyen várakozásokkal tekintenek a jövőbe?

A 2020-as utólagos visszatekintéseket alapul véve, akár reményteliség, de akár szkepticizmus is jellemezhetné a jövőt illető várakozásainkat. Igyekszünk mindig előre tekinteni, és az innováció iránti elkötelezettségre támaszkodva folyamatosan fejleszteni a ma elérhető legrugalmasabb és leginkább tervezőbarát BIM (épületinformációs modellezés) alapú megoldásokat. A globális építészeti piacon, az összetett éves növekedési rátának megfelelő százalékú (CAGR, Compound Annual Growth Rate) bővülés várható 2022 és 2027 között, amelynek a gyorsan növő ingatlanpiac, ezen belül is a délkelet-ázsiai lakóépületi szegmens lehet a motorja. A feltörekvő gazdaságokban, például a Közel-Keleten, vagy Délkelet-Ázsiában a magán-, illetve állami partnerségekkel és finanszírozásokkal támogatott infrastruktúra-fejlesztések kulcsfontosságú növekedési hajtóerők lesznek, csakúgy, mint a városi lakosok számának gyors emelkedése. A tervezési szegmens várhatóan ebben az időszakban realizálja majd a leggyorsabb összetett éves növekedési rátát.

A cikk megjelenését a Graphisoft támogatta.

Címlapkép forrása: Graphisoft

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését....

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Baleset a reptérre vezető gyorsforgalmi úton