Így csinálhatsz okosotthont a lakásaidból
Ingatlan

Így csinálhatsz okosotthont a lakásaidból

A Portfolio által szervezett Lakás Kiállítás 2022 eseményen az okosotthonok és az építőipar szakértői arról beszéltek, hogy a lakosság milyen fejlesztésekkel és újításokkal szálhat szembe a növekvő rezsiárakkal, illetve milyen lehetőségek állnak az építőipar előtt.

Bíró Péter, az ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja a panelbeszélgetést megelőző előadásában beszélt az illékony szerves vegyületek (VOC) által jelentett egészségügyi kockázatról. Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője és a program moderátora erre kapcsolódva tett fel első kérdését, arról kérdezte a szakembereket, hogy van-e okunk aggodalomra a hazai ingatlanokban található VOC szintek miatt. Bíró Péter elmondta, hogy adataik elsősorban Németországból származnak, de a káros vegyületek valószínűleg nálunk is jelen vannak, ezért is kiemelten fontos az öko és bio építőanyagok használata.

Ezt követően a moderátor feltette a kérdést, ami már egy ideje mindenkit foglalkoztat, hogyan csökkenthető a rezsiszámla?  Rónai Balázs, az OOTT Okos Otthon társalapítója úgy látta, hogy szinte minden esetben a szigeteléssel érdemes kezdeni az energiaárak elleni harcot. Czövek Endre a Legrand értékesítési vezetője szerint a fogyasztásmérők is segíthetik az energiafogyasztás csökkentését, hiszen a felhasználók így jobban megismerhetik saját szokásaikat és megtudhatják, hogy hol érdemes változtatniuk. Az értékesítési vezető szerint a mérőberendezések beépítése tökéletes első lépés egy okosotthon kiépítése felé.

Futó Péter arra kérte a meghívottakat, hogy mutassák be, hogyan lehet kialakítani egy okosotthont, mik a szükséges lépések. Czövek Endre szerint egyszerű és kis befektetést igénylő döntés az okos világítás kialakítása, ezért ideális kezdőlépés a fogyasztásmérők beszerelése után. A Legrand munkatársa szerint "az okosotthon kiépítés függőséget okoz, és ha belekezd az ember nem tudja abbahagyni". További lépéseknek javasolta az okos redőnyök és konnektorok telepítését is. Rónai Balázs hozzátette, hogy a fűtés vezérlés modernizálása is a legfontosabb okosotthon funkciók közé tartozik, így ezt is érdemes az átalakítási folyamat elején kiépíteni.

Lakás Kiállítás 2022
Lakás Kiállítás 2022, forrás: Portfolio/Stiller Ákos

Iván Imre, biztonságtechnikai szakértő és a ProSec Kft. Minőségbiztosítási igazgatója egy új szempontot hozott be a beszélgetésbe, szerinte nem mindig elég, ha a különböző okoseszközök érzékelik a problémát, ha nincs aki megoldja azt. A szakértő elmondta, egy betörés vagy zárlat esetén a lakók távollétében nem elég érzékelni a veszélyt, cselekedni is kell, ilyenkor jön jól a távfelügyelet.

Futó Péter arról kérdezte a résztvevőket, hogy milyen technikai újításokkal vagy változtatásokkal lehet olcsóbb és hatékonyabb energiafelhasználást elérni. Pongrácz Tamás a Metrodom műszaki vezetője elmondta, hogy jelenleg hőszivattyúkat használnak épületeikben, de egyszerre több vasat tartanak a tűzbe: a hőszivattyúk nagyon jó technológiának tűnnek jelenleg, de természetesen más megoldáson is rajtatartjuk a szemünket" - mondta a műszaki vezető.

Utolsó kérdésként Futó Péter a használt lakások felújításával kapcsolatban kérdezte a meghívottakat, a moderátor arra volt kíváncsi, hogy milyen lépésekkel érdemes megkezdeni egy lakásfelújítást. A résztvevők itt is egyből a fűtésszámla csökkentésre terelték a szót. Mindenki egyetértett abban, hogy a szigetelés az egyik legfontosabb teendő, abban azonban valamelyest eltértek a vélemények, hogy mennyire elvárható a gáztól való függetlenedés. Pongrácz Tamás szerint a függetlenedés még nagyon messze van, míg Czövek Endre szerint a folyamat már elkezdődött az elektromos fűtési megoldások térnyerésével.

Címlapkép: Portoflio/Stiller Ákos

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
B_RKL20201208001 (1)