Hogyan csökkentsük a rezsiszámlát? - Mutatjuk pontról pontra
Portfolio signature

Hogyan csökkentsük a rezsiszámlát? - Mutatjuk pontról pontra

Portfolio
Az idei Lakás Kiállításon tartott előadások fő témája a fenntarthatóság, és az energiafogyasztás csökkentése volt. A Megújuló Energia Workshopon a meghívott szakértők bemutatták saját projektjeiket és megvitatták a lakosság számára is elérhető megoldásokat. Az előadásokból kiderült, hogy mennyibe kerül egy okosotthon és mik a szükséges lépések a rezsiszámlák minimalizálásához.

A Portfolio által szervezett Lakás Kiállítás 2022 rendezvényen az érdeklődőknek lehetőségük volt a hazai és külföldi fejlesztők legújabb lakásainak megtekintésére és megvásárlására, valamint a legújabb épületgépészeti megoldások felfedezésére. A szakértők a következő átalakításokat ajánlottak a rezsiárak csökkentésére:

Szigetelni, szigetelni, szigetelni

A szakértők előadásaiból kiderült, hogy a hazai háztartások energiafogyasztásának 71 százalékát adja a fűtés. A tél közeledtével és a gázárak drasztikus emelkedésével ez jelentős rezsi emelkedést idézhet elő. Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy szinte minden esetben a az ingatlanok szigetelésével kell kezdeni a rezsi árak elleni harcot. A különböző épületgépészeti és technológiai újítások sokat segíthetnek, de hatásuk általában eltörpül egy kellő hatékonyságú szigetelőanyag mellett.

Lakás Kiállítás 2022, Gulyás István
Lakás Kiállítás 2022, Gulyás István, forrás: Portfolio/Stiller Ákos

Megújuló energiaforrások

Sokak számára vonzóvá vált, és a nagy fejlesztők is céljuknak tekintik a gáztól való függetlenedést. Az elektromos áramra való átállást még kedvezőbb opcióvá teheti a megújuló energiaforrások felhasználása, melynek ma legkönnyebben elérhető formája a napelemek telepítése. Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke elmondta, hogy a jelenlegi energiaárak mellett akár 1-2 év alatt is megtérülhet a napelemekbe való beruházás.

Lakás Kiállítás 2022, Kiss Ernő
Lakás Kiállítás 2022, Kiss Ernő, forrás: Portfolio/Stiller Ákos

Fűtés szabályozás

A szigeteléssel nem érnek véget a fűtésszámla csökkentési lehetőségek. Rónai Balázs, az OOTT Okos Otthon társalapítója elmondta, hogy a lakásunkban tartott hőmérséklet egy Celsius-fokos csökkentésével a rezsiszámla 1-3 százalékát tudjuk megspórolni. Annak érdekében, hogy a hőmérséklettel együtt ne csökkenjen a komfortérzetünk, helyiség- és időalapú szabályozást vehetünk be. Különböző okos eszközökkel (Ilyen például a radiátorra szerelhető okos termosztátfej) könnyen szabályozhatjuk hogy mikor, hol, és mennyire fűtünk. Így nagyobb beruházás, és bármilyen átépítés nélkül kontrolálhatjuk teljes mértékben lakásunk fűtését.

Lakás Kiállítás 2022, Rónai Balázs
Lakás Kiállítás 2022, Rónai Balázs, forrás: Portoflio/Stiller Ákos

A jövő nagy lehetősége

A hazai háztartások ma szinte alig költenek pénzt a hűtésre, a nyugati, elsősorban az Egyesült Államokbeli trendek miatt azonban arra következtethetünk, hogy ez a közeljövőben változni fog. A folyamatos légkondi használat helyett hatékony megoldás lehet az automatizált árnyékolás beépítése. Így az elektromos redőnyök segítségével kedvünk szerint állíthatjuk, hogy mikor és mennyi fényt engedjünk be lakásunkba.

Információalapú háztartás

A felsorolt energiafogyasztás csökkentési megoldások közül több olyan van, ami valamilyen technológiai megoldáson alapszik. Ezek mellé különböző mérőket lehet beszerelni a lakásba (például áramfogyasztást mérő konnektor) amelyek segítségével a teljes fogyasztást figyelhetjük. Ez pontosabb képet ad a fogyasztási szokásainkról és segít a következő fejlesztések megtervezésében. Czövek Endre a Legrand értékesítési vezetője kifejtette, hogy az okos konnektorok nem csak a fogyasztás mérésben, de a szabályozásban is segítséget nyújthatnak, egy-egy fogyasztót például teljesen le lehet kapcsolni a hálózatról, he nem használjuk.

Lakás Kiállítás 2022, Czövek Endre
Lakás Kiállítás 2022, Czövek Endre, forrás: Portfolio/ Stiller Ákos

Összegzés

Alapvetően két módon csökkenthető a háztartások energiafelhasználása, a komfortérzet szinten tartásával. Nagyobb beruházásokkal (napelem, szigetelés) amelyek rendelkezésre álló tőkét igényelnek ugyan, de viszonylag rövid távon megtérülnek, és jelentősen csökkentik a kiadásokat. Emellett lehetőség van kisebb okosotthon fejlesztésekre, a szakértők szerint négyzetméterenként nagyjából 8-9 ezer forintba kerül egy teljes okosotthon kialakítása, de egy-egy funkció (például helyiségenkénti fűtés) kialakítása nyilvánvalóan olcsóbb.

Címlapkép: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
építkezés házépítés