Ismét drágult az agglomeráció - Ennyibe kerülnek most a főváros környéki házak
Ingatlan

Ismét drágult az agglomeráció - Ennyibe kerülnek most a főváros környéki házak

Portfolio
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18%-kal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben. 2024 azonban a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott, a fokozódó érdeklődés és a növekvő tranzakciószámok az árakon is nyomot hagytak, így 8%-os emelkedés után 640 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterenkénti ár, míg az otthonteremtés költsége 10 millió forinttal, 69,6 millió forintra emelkedett az idei első negyedéves adatok alapján a Duna House szerint.

A 2023-as évben a gazdasági nehézségek és a magas hitelkamatok országos tekintetben visszavetették az ingatlanvásárlási kedvet, ami a népszerű fővárosi agglomerációban is érezhető volt. A Duna House 2022-es értékesítési adataihoz mérten 18%-kal enyhült az ingatlanpiaci forgalom a Budapest környéki településeken a tavalyi év során.

A kereslet mérséklődése hatással volt a fővárost körülvevő agglomerációs gyűrű településein található ingatlanok árszintjére is, ugyanis az összes agglomerációs szektorban értékesített ingatlanok adatait figyelembe véve mindössze 3%-os áremelkedés jelentkezett az átlagos négyzetméterárakban. A tavalyi évben így átlagosan 594 ezer forintos négyzetméteráron, 59,8 millió forintos átlagos kiadást jelentett egy 101 négyzetméter alapterületű otthon megvásárlása – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Emelkedő négyzetméterárak

A Budapest vonzáskörzetében elhelyezkedő hat agglomerációs szektor átlagos négyzetméterárait külön-külön vizsgálva változott a sorrend 2023 során az előző évhez képest. Míg 2022-ben az északnyugati szektorban volt a legköltségesebb az ingatlanvásárlás, addig 2023-ban már a nyugati szektor települései vették át a vezető szerepet. Ezen a területen 6%-os áremelkedés után 690 ezer forintot kóstált egy négyzetméter, míg a legkedvezőbb, 508 ezer Ft/m2 árral a délkeleti szektor várta a letelepedőket, ahol közel 53 millió forintból egy 104 négyzetméteres otthont is lehetett kapni. A nyugati szektorban az otthonteremtés átlagos költsége 73,5 millió forint, az átlagos ingatlanméret pedig 107 négyzetméter volt, ám ennél is többet fizettek a keleti szektorba költözők, akik átlagosan 112 négyzetméter alapterületű ingatlanokat választottak, amelyekért 654 ezer forintos átlagos négyzetméterárat, vagyis 73,6 millió forintot fizettek.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Minimális csökkenést mutatnak az északnyugati (648 ezer Ft/m2) és az északi szektor (532 ezer Ft/m2) négyzetméterárai, a legjelentősebb, 10%-os áremelkedés pedig az évek óta legkeresettebbnek számító agglomerációs területen, a déli szektorban volt tetten érhető, itt 586 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Az ingatlanvásárlásra fordított összeg 52,4 millió forint, az átlagos ingatlanméret 90 négyzetméter volt. A déli szektorban értékesített ingatlanok aránya 34%-ot tett ki az összes, Duna House által közvetített agglomerációs ingatlantranzakció között, népszerűségben a második 22%-kal a megfizethető négyzetméterárakat kínáló délkeleti szektor volt.

Trendfordulót hozott 2024

Trendfordulót hozott azonban a 2024-es év az agglomerációban is, ahol az idei első három hónap adatai alapján a tavalyi összes agglomerációs tranzakció harmadánál is több teljesült eddig a negyedév során. Ettől függetlenül kijelenthető, hogy a járványidőszak idején tapasztalt nagyon erős kiköltözési hullám megállt és egy egyensúlyi állapot alakult ki a főváros környéki területeken. Kevésbé igaz ez az árakra, amelyek a kereslettel együtt újra növekedő tendenciára váltottak – tette hozzá a szakértő. Az ingatlanközvetítő első negyedéves adatai szerint

a teljes fővárosi agglomerációs gyűrűt tekintve átlagosan 10 millió forinttal kerül többe az ingatlanvásárlás, mint tavaly, így ez az összeg kis híján eléri a 70 millió forintot,

ami egy közel 110 négyzetméteres élettérrel rendelkező, tágas otthon esetén 640 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelent.

Az előző évhez hasonlóan idén is a nyugati szektort preferálóknak kell az ingatlanvásárlás során a legmagasabb, 824 ezer forintos átlaggal számolni négyzetméterenként, itt 19%-kal nőttek az árak tavalyhoz képest. Jelentős, 12%-os emelkedés tapasztalható a délkeleti szektorban is, itt a jelenlegi árszint 569 ezer Ft/m2. 10%-kal ugrott meg a négyzetméterár az északnyugati szektorban is, ahol ennek köszönhetően az aktuális, átlagos négyzetméterár 715 ezer Ft/m2. Enyhe, 2%-os emelkedést mutatnak az adatok az idén is népszerű déli (600 ezer Ft/m2) és az idei évben legalacsonyabb árakat kínáló északi szektorban (544 ezer Ft/m2) is. Stagnálnak ugyanakkor az árak a keleti agglomerációs területen, ahol továbbra is 653 ezer forintos egységáron lehet ingatlant vásárolni.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
építkezés építőipar beruházás