Súlyos csapások sorozata: csúszik az új Európai Bizottság megalakulása
Uniós források

Súlyos csapások sorozata: csúszik az új Európai Bizottság megalakulása

Portfolio
Súlyos csapás volt mind Emmanuel Macron francia államfőre, mind Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnökre az, ami csütörtökön történt az Európai Parlamentben, amikor megtorpedózták a francia uniós biztosjelöltet is, mindez pedig oda vezet, hogy legalább egy hónappal december elejére csúszik az új Európai Bizottság felállása – foglalja össze a helyzetet a Politico.

Amint beszámoltunk róla, csütörtökön hatalmas többséggel másodszorra is elutasították a francia biztosjelölt, Sylvie Goulard belső piaci és iparpolitikai biztosi jelölését az Európai Parlament illetékes szakbizottságában, ami így nagy csapás mind Macronra, mind von der Leyenre, hiszen az ítélőképességüket vonja kétségbe azzal kapcsolatban, hogy egy „rázósabb” hátterű biztosjelölttel bepróbálkoztak és végül kudarcot vallottak. A Politico ma reggeli hírlevele rámutat, hogy a tegnapi eset után kvázi nyilvánosan egymásnak esett Macron és von der Leyen, illetve a volt csúcsjelölt Manfred Weberre is a torpedó gyanújának árnyéka vetült (az ő vezetésével torpedózták meg Goulard jelölését), mindez pedig súlyos problémákat vetít előre, hiszen Európa erős emberei között látványos a feszültség.

Ehhez képest nem akkora tragédia, de a lap szerint az már most látszik, hogy az új Európai Bizottság nem tud felállni december eleje előtt, azaz legalább egy hónapos csúszás lesz az eredeti, november elsejei tervhez képest. Nemcsak Goulard tegnapi megtorpedózása magyarázza ezt, hanem az is, hogy Trócsányi László magyar biztosjelölt helyett is új jelölt van már (Orbán Viktor már múlt hétfőn megnevezte Várhelyi Olivért, de hivatalos kormánydöntés csak e hét szerdán volt a kormányülésen), illetve tegnap a román kormány is megbukott, így egyelőre nincs aki a szintén megtorpedózott román biztosjelölt helyett másik személyt tudna jelölni.

A szabályok szerint az összes uniós biztost az EP illetékes szakbizottságának külön-külön kell jóváhagynia (ez is kétlépcsős folyamat, hiszen előbb a jogi szakbizottság előszűri a jelölteket, majd ezután mennek az illetékes szakbizottság elé meghallgatásra) és ha mindez véget ér, akkor az EP plenárisának kell egyszeri szavazással jóváhagynia az új Európai Bizottság összes biztosát és elnökét.

Mivel az EP plenárisa nem folyamatos, ezért áll elő olyan helyzet, hogy legalább december elejéig várni kell Ursula von der Leyen vezetésével egy új biztosi kollégium felállására. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha november elsején mégis no-deal Brexit lesz, akkor ennek első hetekbeli következményeit még Jean-Claude Junckernek kell lemenedzselnie. A tegnapi fejlemények alapján egyébként most úgy tűnik, hogy összejöhet egy utolsó pillanatos megegyezés a Brexitben, ami rendezett kilépés felé vezet. Ma egyébként a brit Brexit-ügyi vezető az EU Brexit-ügyi főtárgyalójával egyeztet Brüsszelben, így ezek után majd talán tisztul a kép a megegyezés körvonalairól.

Címlapkép forrása: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ursula von der Leyen EP-felszólalás