Megint megvétózták Észak-Macedónia és Albánia EU-s tárgyalásainak indulását
Uniós források

Megint megvétózták Észak-Macedónia és Albánia EU-s tárgyalásainak indulását

Portfolio
|
BruxInfo
A francia és a holland vétó miatt immár harmadszorra is elhalasztották az EU-tagállamok illetékesei azt, hogy végre megkezdődhetnek-e Észak-Macedóniával és Albániával a csatlakozási tárgyalások, ezzel sokak szerint újra csorba esett az EU „becsületén”. A Bruxinfo helyzetösszefoglalója szerint még van remény arra, hogy az e hét csütörtök-pénteki EU-csúcson az állam- és kormányfők mégis megadják a felhatalmazást a tárgyalások megkezdésére és ezzel a nyugat-balkáni térségnek fontos üzenetet tudnak küldeni.

Nem sikerült konszenzusra jutniuk az EU28-ak Európa-ügyi minisztereinek kedden Luxembourgban a csatlakozási tárgyalások megnyitásáról Észak-Macedóniával és Albániával. Jóllehet a tagállamok túlnyomó többsége (diplomáciai források szerint 25 ország) ilyen vagy olyan formában támogatta a tárgyaláskezdést, Franciaország és Hollandia viszont nem, mert szerintük a tagjelöltek nem teljesítettek minden feltételt – mutat rá a brüsszeli lap.

A vitáról kiadott soros elnökségi nyilatkozat megjegyzi, hogy az általános ügyek tanácsa az Európai Tanács eheti ülését követően visszatér a kérdésre.

A Tanács nem volt képes egyhangú döntésre jutni, a vita ezzel együtt hasznos volt az álláspontok jobb megértéséhez

– közölte sajtóértekezletén Tytti Tuppurainen, az ülésen elnöklő finn Európa-ügyi államtitkár, aki emlékeztetett rá, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozó napirendjére tűzte a bővítést.

Magyar Levente, a Külügyminisztérium államtitkára szerint a pozitív döntést ellenzők még a téma megvitatását is ellenezték a csütörtöki-pénteki EU-csúcson. Mind a finn államtitkár, mind Johannes Hahn, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos reméli, hogy az állam- és kormányfők felülvizsgálják majd a negatív döntést. „Még mindig bízom abban, hogy a vezetők csütörtökön megteszik a szükséges lépést az EU hitelességének helyreállítása érdekében” – fogalmazott Johannes Hahn.

Az osztrák nemzetiségű biztos úgy vélte, hogy a tárgyaláskezdés megtagadása „nem egy dicsőséges pillanat Európa számára”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi fél évben a tagállamok elsöprő többsége három ízben is támogatásáról biztosította a Bizottság tárgyalások megkezdésére vonatkozó javaslatát, és minden további halasztás rombolná az EU hitelességét a Nyugat-Balkánon.

Az EU végleg elveszítette a hitelességét a Nyugat-Balkán országainak szemében. Ez egy szomorú eredmény, ami kisebb tragédiával ér fel. Észak-Macedóniát lassan két évtizede szédítjük

– kommentálta a döntést Magyar Levente, a Külügyminisztérium államtitkára.

Amélie de Montchalin, a francia Európa-ügyi miniszter az ülésről távoztában azt nyilatkozta, hogy „nem volt döntés”, csupán annak konstatálása, hogy jelenleg nincs konszenzus a tagállamok között a kérdésben. Hangsúlyozta, hogy nem 25 tagállam állt 2-vel szemben, mert voltak országok, amelyek csak egy tagjelölttel támogatták a tárgyaláskezdést, és olyanok is, amelyek számára elfogadhatatlan volt a két ország különválasztása. De Montchalin azt is kifejtette, hogy Párizs és Hága sem támasztott új feltételeket, hanem a 2018-ban a két ország esetében rögzített kritériumok maradéktalan betartását kéri számon. Mind a francia, mind a holland kormány úgy véli, hogy Észak-Macedóniának és Albániának is van még pótolnivalója.

Holland részről felhánytorgatják, hogy a korrupciós ügyeket vizsgáló főügyészt a kormány lecsukatta, Albánia esetében pedig a jogállam terén meglévő hiányosságok, a kiterjedt korrupció és a szervezett bűnözés okoznak problémát.

Címlapkép forrása: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas