Kimondta Brüsszel: nem kaphat EU-s milliárdokat a cseh kormányfő
Uniós források

Kimondta Brüsszel: nem kaphat EU-s milliárdokat a cseh kormányfő

Portfolio
Az Európai Bizottság auditorainak végső jelentése is azt állapította meg, amit az előzetes jelentés, miszerint összeférhetetlenség áll fenn Andrej Babis cseh miniszterelnök szerepe és aközött, hogy az általa birtokolt, de vagyonkezelésbe átadott Agrofert holdingja hatalmas EU-támogatásokat húz be minden évben – szivárgott ki a napokban a cseh sajtóban. Babis tagadja, hogy bármi összeférhetetlenség fennállna, hisz ő mindenben megfelelt a rá vonatkozó cseh törvényeknek, amik tartalmát a Bizottságnak nem is lenne joga vizsgálni.

Az Európai Bizottság előzetes auditjelentése már májusban is azt állapította meg, hogy mivel Babis kormányfőként alakítója is az EU-s költségvetési szabályrendszernek és (otthoni) forráselosztásnak, de közben haszonélvezője is a pénzeknek, így ez összeférhetetlen. Akkoriban Babis Csehország és a cseh érdekek elleni támadásnak, az állam destabilizációjára irányuló kísérletnek minősítette a Bizottság előzetes jelentését.

Múlt pénteken, november 29-én aztán a végső auditjelentést is elküldte a Bizottság angolul a cseh hatóságoknak – írja a Respekt és ha majd ennek cseh változata is megérkezik, akkor onnantól két hónapja van válaszolni a hatóságoknak.

Az előzetes jelentésben az volt – amit most megerősített a végleges jelentés -, hogy az Agrofert Holding például tavaly 82 millió eurónyi EU-támogatáshoz jutott (mintegy 27 milliárd forint), miközben Babis miniszterelnök volt és így 17,6 millió eurónyi támogatás (közel 6 milliárd forint) visszafizetésére tettek javaslatot az auditorok.

Babis akkoriban számos alkalommal elmondta, hogy „semmit sem fogunk visszafizetni”, most pedig a Politico lapnak küldött állásfoglalásában azt hangsúlyozta: abszurd a Bizottság érvelése az összeférhetetlenségről, mert azzal egy érvényes cseh szabályozást bírál. Ezzel Babis arra utalt, hogy amikor miniszterelnökké választották, 2017 elején egy cseh törvénykiegészítés alapján vagyonkezelésbe adta a cégeit és ezzel igyekezett kivédeni az összeférhetetlenség vádját, miszerint kormányfőként alakítója az EU-s pénzosztásnak és egyúttal haszonélvezője is.

A Transparency International és más szervezetek ugyanis azt állítják, hogy bár a vagyonkezelői struktúrán keresztül Babis tényleg nem napi szintű irányítója a holding működésének, de valójában ő az alapítója és 100%-os végső haszonélvezője az Agrofert eredményének, így tehát igenis fennáll még ezzel a cseh törvénnyel együtt is az összeférhetetlenség.

Babis szerint abszurd lenne ez a brüsszeli megállapítás, és a jelentés megtámadását ígéri, de közben az Európai Bíróság elé kerülhet az egész ügy. A Politico korábbi híre szerint ugyanis egy cseh bíró Babist szeretné "eltiltani" az Európai Tanácsban attól, hogy az EU-költségvetésről tárgyalhasson a többi állami vezetővel.

Az ügy tehát a cseh belpolitikán és a Bizottsággal folytatott szembenálláson túlmutat, mert a bíró állásfoglalást kért az Európai Bíróságtól abban a kérdésben, hogy

az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács hogyan járjon el Babissal és minden más állami vezetővel szemben, amikor az EU-s költségvetésről folytatnak tárgyalásokat.

A bíró azt kéri, hogy ez az állásfoglalás még a december közepi EU-csúcs előtt szülessen meg. Érdemes azonban megjegyezni: nem valószínű, hogy az akkori ülésen már megszületne a döntés a 2021-2027-es uniós költségvetés végső kereteiről. Legutóbb egyébként éppen tegnap jött arról hír, hogy az EU soros elnöki tisztségét vivő finnek milyen költségvetési javaslatot fogalmaztak meg és az hogyan érintené a legnagyobb befizető németeket:

Címlapkép forrása: Sergii Kharchenko/NurPhoto via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Enrico Letta és Charles Michel