Vállalati hitelekkel pörgethetik a magyar gazdaságot

MTI
2019. június 11. 14:29    
nyomtatás
 
A további gazdasági növekedés eléréséhez szükség van a vállalati hitelállomány növelésére - mondta Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kedden Budapesten az MFB csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén.


A miniszter hangsúlyozta: a vállalati hitelállomány növelését célozza az is, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 10 milliárd forint tőkeemelésben részesül.

Az MFB és a Garantiqa már készül a 2021-től induló új uniós költségvetési ciklusra, amelyben várhatóan a pénzügyi termékek kerülnek előtérbe a vissza nem térítendő támogatásokkal szemben - hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, hogy várhatóan felértékelődnek majd a csoport hitelei és garanciatermékei. Csak tavaly 0,37 százalékkal lett volna kisebb a GDP-bővülés a Garantiqa nélkül - mondta a GKI egyik legutóbbi felmérésének adatait idézve.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója elmondta: a Garantiqa kezességvállalási állománya 707,2 milliárd forintra emelkedett az elmúlt évben, tavaly 137 milliárd forinttal nőtt az állomány. A társaság a garancianyújtással 900 milliárd forint hitel felvételéhez segített több mint 40 ezer vállalkozást.

Hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezése alapján tavaly megkezdett, úgynevezett fordított eljárás idén is folytatódik. Tavaly év végén a társaság a fordított ajánlás termék keretében 10 ezer vállalkozást keresett meg garanciaajánlatával, amelyet a cég előminősítése előzött meg. Az érintett cégek szándéklevelet kaptak arról, hogy kért hiteleikre a Garantiqa kezességet vállal. A megkeresés révén a társaság 314 vállalkozás 344 ügyletében mintegy 13 milliárd forint hitelhez több, mint 7 milliárd forint kezességvállalást nyújtott. Az úgynevezett fordított eljárás idén is folytatódik, amelynek keretében a Garantiqa további 25 ezer hazai mikro, kis- és közepes cég előzetes minősítésével segíti a vállalkozások hitelfelvételét - tette hozzá.

Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója a vezetés 3 prioritásáról beszélt. A 2014-20-as uniós költségvetési ciklus forrásallokációjának sikeres lezárása mellett csoportszinten is jó eredményeket kell elérni, és vissza kell térni a klasszikus fejlesztési banki modellhez - mondta. A banknak nem csupán hiteloldalról, hanem egyéb megoldásokkal, például garanciával kell segítenie a gazdasági fejlődést - mutatott rá.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium