Lefelezték a budapesti ivóvízellátást fejlesztő EU-pályázat keretét

2019. augusztus 6. 18:13    
nyomtatás
 
Indoklás nélkül, több technikai jellegű módosítással együtt tették közzé a kormány hivatalos uniós pályázati oldalán azt a döntést, miszerint az eddigi 27,7-ről 13,73 milliárd forintra vágták vissza a budapesti ivóvíz ellátás fejlesztését célzó uniós pályázat keretösszegét.


A szűkszavú közlemény azért is érdekes, mert a mostani változások a már "korábban benyújtott támogatási kérelemre visszamenőleg is hatályosak és érvényesek", így hiába nyerte el éppen két éve a forrást a NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. a budapesti ivóvízhálózat fejlesztésére a KEHOP-2.1.5 kódszámú pályázatban, most csak feleannyi EU-s kerettel kell beérnie.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint 2017. augusztus 8-án született a támogató határozat, amelynek értelmében 95%-ban uniós forrásból segítették volna a Fővárosi Vízművek Zrt. ivóvízhálózat rendszerének hálózati fejlesztését.

Az évekkel ezelőtt kiírt pályázatnak az volt a célja, hogy "olyan fejlesztések kerüljenek támogatásra, amelyek első lépcsőben biztosítják az ország lakosságának 20%-át ellátó Fővárosi Vízművek Zrt. ivóvízhálózat rendszerének hálózati eredetű vízminőségi kockázatainak csökkentését, javítják a hidraulikai viszonyokat. A fejlesztések által kiváló minőségű szolgáltatás biztosítása a cél a fogyasztók számára, amely mind az ellátás színvonalának, mind az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet előírásainak megfelelő biztosítását jelenti. A fejlesztésekkel a vízminőségi kifogások megjelenésének megelőzése várható, valamint alacsonyabb energiafelhasználás mellett a vízbázis terhelésének csökkentése is elérhető."

A támogatott projektereső adatbázisban elérhető konkrét fejlesztésről ezt írják: "A Fővárosi Vízművek Zrt. ivóvíz-hálózati rendszerét nagy kiterjedésű hálózat, alacsony áramlási sebességek, nem optimális zóna kialakítások, valamint az emiatt kialakuló magas tartózkodási idők jellemzik. A Fővárosi Vízművek Zrt. kútkapacitásai a szélsőségesen alacsony vízállások esetén már nem elegendőek a fogyasztási igények biztosításához. A kisvizes időszakok gyakoriságának és időtartamának növekvő tendenciája emellett ivóvíz minőségi kockázatokat rejt magában. További vízminőségi kockázatot jelent a több mint 4600 ólom anyagú bekötővezeték az elosztó hálózaton.
A vízminőség megfelelő szinten tartása érdekében a projekt az alábbi elemeket tartalmazza:
  • a hálózat hidraulikai és vízminőségi szempontból kedvezőbb átalakítása, módosítása (nagy átmérőjű vezetékek racionalizálása, elosztóhálózat racionalizálása)
  • ólom anyagú bekötővezetékek kiváltása
  • kutak szűrő felületének növelése, a kutak fejlesztése. A projektben nem tervezünk rekonstrukciós tevékenységeket, kizárólag rendszer-optimalizációs elemeket.
  • Hálózatrekonstrukció mértéke: 0%

A projekt megvalósítását egyébként 2017.01.09-én kezdték el, és a tervek szerint 2020.12.31-én fejezik be. A támogatott projektek kifizetéseit tartalmazó adatbázis szerint szerint egyébként a 27,7 milliárd forintból még egyetlen fillért sem fizettek ki, így tehát nem arról van szó, hogy visszakérnék a korábban megígért támogatást, amely mentén elindult a fejlesztés, hanem a fejlesztési elképzelések/lehetőségek menetközbeni változása miatti támogatás-csökkentés állhat a háttérben.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium