Már 200 sertéstelep nyert országszerte 29 milliárd forintot uniós pályázaton

2019. május 13. 17:55    
nyomtatás
 
A sertéstartó telepek korszerűsítésére eddig 29 milliárd forint támogatást ítéltek meg az uniós Vidékfejlesztési Program keretében, amely mintegy 200 sertéstartó gazdaság fejlesztéseinek megvalósítását és versenyképességük javítását segíti - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Hevesi család megújult sertéstelepének mai átadóján Mindszenten.


Az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az eseményen hangsúlyozta: a források több mint fele beruházásokra lett elkülönítve, azok 80 százaléka pedig a kis- és közepes méretű, családi gazdaságok fejlesztéseit szolgálja. A konkrét fejlesztés kapcsán pedig arra emlékeztetett, hogy a programnak köszönhetően a 76 millió forintos támogatás hozzájárul a most átadott telepen az állatok jobb körülmények közötti tartásához, a gazdaság technológiai fejlődéséhez, és versenyképességének javításához.

A rendezvényen Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy 2019-ben 8,6 milliárd forint tenyészkoca, és 10,5 milliárd forint hízó állatjóléti támogatást különített el a kormány a költségvetésben. A tárcavezető szerint emellett kiemelten fontos a sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedések támogatása a közösségi agrármarketing keretében. Ezt a célt szolgálja az Agrármarketing Centrum sertéshús-fogyasztást ösztönző, szemléletformáló belföldi termékpálya kampányaival. 2019-ben az egyik legnagyobb kihívás a hazai házi sertés állományok betegségmentességének fenntartása - húzta alá a miniszter.

A rendezvényen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlés képviselője arról beszélt, hogy az értékek megtartásában fontosak az olyan családi vállalkozások, amelyek komoly elkötelezettséggel és szakmai hittel gazdálkodnak. Hozzátette: ezek a szigetek viszik magukkal a többi vállalkozást és mutatják azt a példát, amire szükség van a magyar agráriumban.

Bár a tárca közleménye nem tér ki rá részleteiben, de a szóban forgó pályázat a "Sertéstartó telepek korszerűsítése" címet és a VP2-4.1.1.5-16 kódszámot viseli. A támogatási adatbázis szerint ennél a pályázatnál már 310-nél jár a benyújtott támogatási igények száma, és ezekre a projektekre összesen 46,1 milliárd forintnyi támogatást kértek. Közülük az Irányító Hatóság által már jóváhagyott és leszerződött támogatások összege éppen a fent is szereplő 29 milliárd forintot teszi ki (193 projekt kapcsán), de kifizetés még csak 36 projekt keretében történt 1,47 milliárd forint összegben (utóbbi adatok nem biztos, hogy a legfrissebb tényleges állapotot jelentik adatszolgáltatási-technikai okok miatt).

A támogatott projektkereső adatbázisban viszont immár 214 projektet tartanak nyilván, igaz közülük csak 198 projekt esetén érhetőek el egyelőre a támogatási adatok. Erre a 198 projektre együttesen 29,533 milliárd forintnyi támogatást hagytak jóvá.

A legnagyobb támogatást (924 millió forint) közülük a Dél-Tiszai Sertés Vágósertést Termelő Beszerző És Értékesítő Kft. kapta eddig, amely új kocatelepet létesít Nagymágocson.


A többi elnyert támogatás mind 500 millió forintnál, illetve az alatt található. A mai agrátárca-közleményben szereplő projektre Hevesi István pályázott sikerrel "Sertéstelep építési és tartástechnológiai fejlesztése" című projektjére és valóban 76 millió forintnyi támogatást nyert el 170 millió forintos teljes projektköltség mellett.

A 2014-2020-as ciklusban 1 millió euró feletti uniós támogatást elnyerő fejlesztésekkel kapcsolatos projekt előrehaladási, illetve záró közleményeket szívesen fogadjuk az uniosprojekt@portfolio.hu címen és ezeket az Uniós Források rovatunk Projektek mellékletében ingyenesen közzé is tesszük.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Craig Lassig
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium