Túl sok élelmiszert vásárolnak a háztartások, túl sokat halmoznak fel a boltok
Üzlet

Túl sok élelmiszert vásárolnak a háztartások, túl sokat halmoznak fel a boltok

Portfolio
Egyre nagyobb terhelést jelent a globális környezet számára az élelmiszerpazarlás. A fogalom persze összetett: értjük alatta a megvásárolt, de el nem fogyasztott ételeket, az áruházak megmaradó készleteit, és az éttermek eltúlzott beszerzéseit is. Pedig van megoldás, mindegyik szinten – hangzott el a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány legfrissebb Otthon is Műhely c. beszélgetésében.

Az élelmiszerpazarlással évről évre óriási ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, amit már nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk semlegesíteni. Csak Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik (az ebből megmenthető mennyiséget 80–100 ezer tonnára becsülik), az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ha a magyarországi mennyiséget kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Párizsig érne.

A klímaváltozást boncolgatva sokszor beszélünk az ökológiai lábnyomról.  Ez egy-egy gazdaság erőforrás-fogyasztási és hulladékfeldolgozási szükségleteit jelenti termékeny földterület-egységre (globális hektár - gha) vetítve. Ez napjaink legátfogóbb és legismertebb fenntarthatósági mérőszáma. Az élelmiszerfeleslegek megsemmisítése komoly terhet ró környezetünkre, a bomlás, égetés során keletkező gázok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

Újhelyi Katalin, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület – amely tavaly 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg a megsemmisítéstől - fejlesztési igazgatója felhívta a figyelmet arra a kutatásra, amely szerint, ha a globális élelmiszerpazarlást egy ország méretéhez hasonlítjuk, akkor az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó lenne a Földön. Tehát az a klímahatás, amit az élelmiszerpazarlás jelent, a TOP5 globális klímaprobléma között van számontartva.

Persze másképp kell a háztartások felé kommunikálni a témáról, és másképp kell megszólítani a cégeket. A szakember úgy látja, a cégek esetében szükség lenne kormányzati szinten hatni az élelmiszerpazarlásra, például úgy, hogy adókedvezményeket kapnak azok, akik felelősen gazdálkodnak a készleteikkel. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy növelhető legyen az élelmiszerhulladék költsége.

Az élelmiszerpazarlás megoldásának prioritásai között első helyen a megelőzés szerepel: ne keletkezzen kidobott élelmiszer, és nem csak a háztartásokban, hanem a teljes élelmiszerláncban, a termőföldtől a tányérig. Hasonlóan fontos, hogy ezek a feleslegek emberi fogyasztásra kerüljenek, vagy ha ez nem lehetséges, akkor állatok fogyasszák el, vagy energetikai hasznosításra kerüljön, ezt követően kerüljön az élelmiszer hulladéklerakóba.

Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője szerint fogyasztói oldalról az lenne a legfontosabb, hogy becsüljük meg a megvásárolt élelmiszert, gondolkozzunk abban, hogy tudjuk minél nagyobb részben felhasználni. Ehhez kapcsolódik a környezettudatos étkezés és az, hogy minél kevesebb húst és tejterméket fogyasszon az, aki szeretne fenntarthatóan étkezni. Fontos az is, hogy keressük a helyi, szezonális alapanyagokat.

Úgy látja, attól, hogy valaki környezettudatosan étkezik, nem jelenti azt, hogy az élelmiszer nem finom, nem kiadós. A magyar mezőgazdaság is folyamatosan elő tud állítani olyan alapanyagokat, amelyek finomak, frissek, tápanyagban gazdagok – így kialakítható változatos étrend csak magyar élelmiszerekből is.

Az alapítványnál úgy látják, hogy a fogyasztói szokások változása jelentősen hozzájárulna az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez: érdemes lefagyasztva tárolni az élelmiszereket, vagy akár a gyökérzöldségeket nedves konyharuhában tartani, a fűszernövényeket pedig vízben betenni a hűtőbe. Tudatos vásárlóként is könnyen termelhetünk élelmiszerhulladékot, ha nem vagyunk tisztában, mit is jelent valójában a lejárati idő és nem tudjuk, melyek azok az ételeket, amik a lejárati idő után is még egy ideig fogyaszthatók.

A könnyen romlandó termékek esetében élelmiszerbiztonsági szempontból fontos, hogy betartsuk a fogyaszthatósági időt, viszont rengeteg olyan, minőségét megőrzi határidővel ellátott élelmiszer kerül feleslegesen a szemétbe, amit nyugodtan megehetnénk, hiszen kidobott állapotában sem vesztett még minőségéből.

A cikk megjelenését a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kiszámoló

Fizessenek a szegények

A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a teljes adóbevétel 30-40%-a a cégek jövedelméből származott. Egy másik forrás a gazdagok j

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
stock exhange tőzsde részvény bika medve