fizetési pont kártyás fizetés
Üzlet

Az állami támogatás működik, de még több helyen lenne igény a kártyás fizetésre

Portfolio
Január elsejétől minden online pénztárgép mellett kötelező elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani a vásárlóknak: a kötelezettséget teljesíteni lehet bankkártyás fizetés biztosításával, vagy akár azonnali fizetések fogadásával is. A jogszabály fellendítette a kártyaterminálok beszerzését, ez meg is látszik a statisztikán: az MNB adatai szerint egy év alatt 27,5 ezerrel bővült a fizikai kereskedelmi elfogadóhelyek száma és közel 31 ezerrel az ezeken a helyeken működő POS-terminálok száma. Június végén zárult a Pénzügyminisztérium POS terminál támogatási programja, aminek keretében több, mint 60 ezer kisvállalkozó kedvezményesen jutott hozzá üzletének bankkártya elfogadási képességéhez. A Fizetési Pont ennek kétharmadát telepítette.

A koronavírus harmadik hulláma átrendezte a fizetési szokásokat, az MNB adatai szerint a kártyás fizetési forgalom tovább nőtt, a kártyás készpénzfelvételek száma tovább csökkent, és a bezárt boltok statisztikából kiesett POS-termináljai ellenére is nagyot nőtt a fizikai és a virtuális kártyaterminálok száma.

A POS-terminál üzemeltetésének fellendüléséhez hozzájárult az is, hogy idén január elsejétől minden online pénztárgép mellett kötelező elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani a vásárlóknak. A vállalkozások a kötelezettséget teljesíthetik bankkártyás fizetés biztosításával, vagy akár azonnali fizetések fogadásával is. Részben ennek tudható be, hogy egy év alatt 27,5 ezerrel bővült a fizikai kereskedelmi elfogadóhelyek száma és közel 31 ezerrel az ezeken a helyeken működő POS-terminálok száma. Ugyanakkor bőven akad még olyan vállalkozás, amely nem élt a lehetőséggel.

Június végén zárult a Pénzügyminisztérium POS terminál támogatási programja, aminek keretében több, mint 60 ezer kisvállalkozó kedvezményesen jutott hozzá üzletének bankkártya elfogadási képességéhez.

A Fizetési Pont ennek kétharmadát, 40 ezer darabot telepített.

„A Magyar Állam 2016 decemberében indította el a bankkártya elfogadó POS-terminál telepítésre vonatkozó támogatási programját, 2021. június 30-ig 80 ezer forintos vissza nem térítendő állami támogatást lehetett igényelni. Nagy sikere volt a programnak, több mint 60 ezer terminál telepítése történt meg ennek köszönhetően. Ugyanakkor azokat, akik elzárkóznak az elektronikus fizetési lehetőségtől, még az állami támogatás sem győzte meg, és továbbra is szükség lenne a kereskedők támogatására” – mondta a Portfolio-nak Dr. Feith Zoltán, a Fizetési Pont ügyvezetője.

Nem meglepő tehát, hogy a Mastercard 2019 őszén elindította a Doppio Infrastruktúra Fejlesztési Programot, kifejezetten kis- és középvállalkozások számára, mert az állami program ellenére - elsősorban a kkv-k körében - még lenne tere a bővülésnek.

„Vannak olyan szektorok, vállalkozások, ahol alacsony forgalom várható még akkor is, ha elérhető a kártyás fizetési opció. Számukra például a Fizetési Pont egy hónapos próbaidőt biztosít, ez alatt az idő alatt a vállalkozó dönthet úgy, hogy meggondolja magát, és minden jogkövetkezmény nélkül visszaadhatja a terminált. Az első hónapban épp ezért nem is számítunk fel díjakat” – mondta Feith Zoltán, hozzátéve, a kisebb vállalkozások jelentős hátrányt szenvednek, ha nem biztosítanak az ügyfeleiknek kártyás vásárlási lehetőséget, ugyanis azt egyre több vevő igényli, aki pedig nem reagál a vásárlói igényekre, az vásárlókat fog veszíteni. Kitért arra is, kutatások támasztják alá, hogy a kártyás vásárlások alkalmával az emberek általában többet költenek, hiszen amíg az ember inkább készpénzt használ, a napi vásárlásainak összegét az határozza meg, épp mennyi pénz van nála.

A szolgáltató próbál olyan feltételeket teremteni, amely a kkv-k számára is kedvező, például a standard, bárki számára elérhető szolgáltatásának elfogadói jutalékát 1% alá vitte, és most 100 ezer forint kedvezményt ad azoknak, akik a 2021. augusztus 31-ig meghirdetett kedvezményes időszakban új szerződést kötnek vele.

„A POS-terminál üzemeltetése úgy lett kitalálva, hogy képzettségtől, életkortól függetlenül bárki könnyedén üzembe tudja helyezni. Ezek automatizált, nagyon egyszerű folyamatok” – mondta Feith, hozzátéve, jó megoldás lehet a SoftPOS technológia is, amelynek lényege, hogy a kereskedő POS-terminál nélkül, csak egy Androidos okostelefonra telepített alkalmazással fogad el kártyás fizetést. Ezt a technológiát a szolgáltató vezette be először Magyarországon.

„Ez különösen előnyös lehet minden olyan vállalkozó számára, aki egyszemélyben nyújtja a szolgáltatást, és fogadja el a fizetést, mint például a taxisofőrök, fodrászok, magánpraxist folytató orvosok, gyógytornászok. Nagyon könnyű, és semmilyen kiegészítő eszközre nincs szükség, amit cipelni kellene,” – mondta az ügyvezető, aki szerint külső kényszer nélkül nem valósítható meg a készpénzmentes fizetés Magyarországon, mert mindig lesz olyan piaci szereplő, aki a készpénzes vásárlásra esküszik, ugyanakkor reményei szerint néhány éven belül a vállalkozások mintegy 90 százalékánál lehetővé válik majd a kártyás fizetés.

Hozzátette: a kisebb vállalkozások jelentős hátrányt szenvednek, ha nem biztosítanak az ügyfeleiknek kártyás vásárlási lehetőséget,

ugyanis azt egyre több vevő igényli, aki pedig nem reagál a vásárlói igényekre, az vásárlókat fog veszíteni. Kutatások szerint pedig a kártyás vásárlásoknál az emberek általában többet költenek, nő a kosárérték, így az üzlet bevétele és profitja is.

A cikk megjelenését a Fizetési Pont támogatta.

uzemanyag hiany anglia panikvasarlas210927
gázvezeték északi áramlat 2
VAL_03733
német választás 2021 olaf scholz spd
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Tőzsde Bull Bika