Milyen forrásból lehet fejleszteni a magyar cégeket 2023-ban?
Üzlet

Milyen forrásból lehet fejleszteni a magyar cégeket 2023-ban?

Portfolio
Folyamatosan kihívásokkal kell szembenézniük a magyar vállalkozásoknak. A válság kezelése, a gazdaság újraindítása, a vállalkozások védelme és fejlesztése közös felelősségünk és érdekünk – ez a szándék hívta életre idén is a Portfolio és a KAVOSZ országos gazdasági rendezvény sorozatát, melynek második állomása csütörtökön Veszprém volt.

Markovszky György, a VKIK elnöke nyitóelőadásában kifejtette, hogy a megye kitörési pontjait vizsgálva az egyik legfontosabb, hogy a megváltozott környezetben megtalálják a jövő sikeres iparágait. Fontos figyelni az ipari infrastruktúrára, a digitalizációra.

Markovszky György, a VKIK elnöke
Markovszky György

A régió felsőoktatása alapot ad ehhez, de a szakmai szervezeteknek segíteniük kell a cégeket, hogy be tudják csatornázni saját tevékenységükbe azokat a fiatal szakembereket, akik rendelkeznek azzal a tudásbázissal, ami elő tudja segíteni a tudatos és hosszú távú fejlesztéseket.

Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezetének elnöke szerint az infláció rendkívül nehéz helyzet elé állítja a vállalkozókat a régióban is. Ugyanakkor a VOSZ is több szolgáltatással segíti a vállalkozások – így a kezdő vállalkozók – életét is.

Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezetének elnöke
Gazsi Attila

Egyik legizgalmasabb fejlesztésük informatikai oldalról segíti a vállalkozókat: a VOSZ Port névre hallgató új informatikai platform gyakorlatilag minden vállalkozás teljes körű ügyintézéséhez, adatszolgáltatásához, információ igényéhez ad teljes körű megoldást.

Percenként 10-15 millió forint hitelt helyeznek ki a Széchenyi Kártya Program keretében. Idén már csak Veszprémben 2 milliárd, a teljes megyében 10 milliárd forintot is meghaladja a Széchenyi Kártyán igényelt hitel összege - mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: nem hagyhatják a vállalkozásokat az út szélén, fontos, hogy a cégek működjenek, fejlesszenek.

Krisán László
Krisán László

A fix, alacsony kamat, amit a Széchenyi Kártya Program kínál valós alternatíva a vállalkozások számára: az állami kamattámogatott hitelek lehetőséget nyújtanak a fejlesztésekhez, munkahelyek megtartásához. A Széchenyi Kártya Program célja, hogy hosszú távon maradjon az 5 százalékos kamat: ez a kiszámíthatóság segítséget nyújt például a kezdő vállalkozóknak is.

Krisán László
Krisán László

Folyamatosan bővítik a KAVOSZ kapacitásait, több termék már digitálisan is igényelhető. A kártyák szektorálisan is elérhetők – agrárium, turizmus -, sőt, az energiaátállásban is segítséget nyújtanak. Az ország több száz Széchenyi Kártya irodájában olyan szakemberek dolgoznak, akik első kézből ismerik a vállalkozók helyzetét, nem véletlen, hogy a vállalkozók folyamatosan fordulnak hozzájuk. Krisán László példaként említette az aszálykárok hatásának mérséklésére létrehozott terméket, amit a tavaly nyári aszály által jelentős mértékben érintett vármegyékben is sokan vettek igénybe.

Szabó István Attila, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásában beszámolt az IFKA kiemelt vállalkozásfejlesztési programjairól, amelyek közül az egyik legfontosabb a 2022-2023-as KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programja. Ez a feldolgozóipari és turisztikai szektorban működő vállalkozások számára nyújt támogatást az energiaköltségeik (villamos energia-, földgáz-, illetve távhőköltségek) finanszírozásához, illetve opcionálisan az energiahatékonysági beruházáshoz kapcsolódó önerőt is ki lehet vele egészíteni.

Szabó István Attila, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője
Szabó István Attila

A Magyar Multi Program célja a kiemelkedő teljesítményű, valamint jelentős növekedési potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások partnerségen alapuló támogatása. A program keretében 3 év alatt összesen 67,3 milliárd forint értékben osztottak támogatást a vállalatoknak.

Tóth József, a Hiventures befektetési igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben felértékelődik a tőke szerepe. A tőkeképesség javítja a vállalatok hitelképességi mutatóját, javul a hitelből finanszírozott cégek forrásellátottsága, és optimalizálni lehet a tőkestruktúrát is.

Tóth József, a Hiventures befektetési igazgatója
Tóth József

A Hiventures célja, hogy ösztönző finanszírozási környezetet alakítson ki, legyen szó generációváltásról, cégfelvásárlásról vagy fúzióról, restrukturálásról, beruházásokról vagy tőkepiaci forrásbevonásról. A vállalkozások finanszírozójaként teljes finanszírozói lefedettséget kínálnak: az ügyletenként elérhető tőkefinanszírozás akár a 15 milliárd forintot is elérheti.

Fetter István, a CIB Csoport kisvállalati divízió vezetője előadásában arról számolt be, milyen pénzügyi fejlesztési lehetőségek állnak a vállalkozások előtt. Felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes figyelembe venni bankválasztáskor a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat is: a vállalkozóknak megéri olyan rugalmas számlacsomagokat keresni, ami figyelembe veszi az egyedi igényeket (készpénz ki-és befizetés, valamint a számla forgalma) is.

fetter istván
Fetter István

A CIB Bank több fontos fejlesztéssel várja a vállalkozókat: a lakossági ügyfelekhez hasonlóan – a vállalkozások is nyithatnak majd online számlát: a vállalati számlanyitás a pénzintézetnél jelenleg is gyors folyamat, ez hamarosan teljesen online is megvalósítható lesz.

Rózner Anna, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy digitális platformjuk segítségével a vállalkozások gyorsan és megbízhatóan tudják ellenőrizni saját garanciaképességüket. Minden vállalkozás egy 3 hónapig érvényes "garancia ígérvényt" tölthet le magának, amivel bármelyik finanszírozó pénzintézetnél tud tájékozódni a finanszírozási lehetőségekről.

Rózner Anna, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. üzletfejlesztési igazgatója
Rózner Anna

Az üzletfejlesztési igazgató beszámolt arról, hogy növekedett portfóliójukban a támogatott hitelek aránya: jellemzően nem megfelelő kezességnél, gyenge adósminősítésnél, rövid hitelmúltnál és támogatott hitelprogramoknál - például a Széchenyi Kártya Programnál - veszik igénybe a bankok a Garantiqa kezességvállalását.

veszprém roadshow

A Portfolio-KAVOSZ országos gazdaságélénkítő roadshow folytatódik:

Győr 05.09.
Szeged 05.10
Kecskemét 05.11
Budapest 06.06

Címlapkép: ShutterstockFotók: Portfolio

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
befektetés tőzsde chart getty stock