Óriási pénzek keresik gazdájukat - Zöldítésre, innovációra, beruházásra bőven van forrás
Üzlet

Óriási pénzek keresik gazdájukat - Zöldítésre, innovációra, beruházásra bőven van forrás

Portfolio
A különböző finanszírozási lehetőségekről és az ESG-vel kapcsolatos szabályrendszerekről is szó volt a Sustainable Tech 2024 konferencián. A CSRD, valamint a magyarországi ESG-törvény várható pozitív hatásairól egy előadás keretében hallhatott a közönség, míg a zöld technológiák fejlesztését és a zöld beruházások megvalósításához szükséges forrásszerzést egy kerekasztal-beszélgetésben vitatták meg a szakértők. A legfontosabb tanulság az, hogy akár banki hitelről, uniós közvetlen forrásról, befektetői elvárásról, vagy magántőkéről is legyen szó, a zöld projekteket, innovációkat minden finanszírozó tárt karokkal fogadja.

ESG megfelelés a finanszírozás érdekében

Wieder Gergő, a KPMG igazgatója előadásában arról számolt be, hogy a CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) idei hatályba lépésével új szintre emelkedett a fenntarthatósági jelentéskészítés: a nem pénzügyi jelentéstételre kötelezett vállalatok köre háromszorosára nőtt, így az elérhető adatok mennyisége is növekedni fog.

Az EU-s vállalatok árbevételének több, mint 75%-a lefedésre kerül az új szabályozás által, tehát véget ér az önkéntesség időszaka, és egységes standardok mentén fognak a jelentések készülni.

- emelte ki Wieder Gergő, majd hozzátette, hogy Magyarországon az ESG-törvény segíti a magyar gazdaság versenyképességének megőrzését. A magyar jogalkotó még a CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) szabályrendszernél is részletesebb feltételrendszert határozott meg, ennek keretében ESG-beszámolót is közzé kell tennie a cégeknek, ez valamelyest eltér a CSRD által elvárt fenntarthatósági beszámolótól. Az ESG-törvény egyes részei azt biztosítják, hogy a jelentések magasabb minőség szerint készüljenek el, ami például a pénzintézetek örömhír, jelenleg ugyanis sokat küzdenek az adatok minőségével.

Mit tudunk a magyarországi vállalatok lehetőségeiről?

A KPMG kutatása alapján a fenntarthatósági jelentést közzétett vállalatok 62%-a azonosított környezeti kockázatot, 54%-a társadalmi, és 39%-a vállalatirányítási kockázatot. Fontos látni, hogy a fenntarthatóság nemcsak kockázatot, de lehetőséget is teremt. "Sok termék elérhető a piacon, ami segíti a különböző nettó zéró célok finanszírozását - ehhez azonban jó minőségű adatokra mindenképpen szükség van" - emelte ki a szakértő.

Az előadásban elhangzott az is, hogy a zöld kötvények, zöld hitelek Magyarországon is elterjedtek, és projekt alapú finanszírozást tesznek lehetővé. Kiemelendő, hogy nagy pozitív hatást lehet elérni, ha a jelenleg nem zölden működő tevékenységeket elkezdjük zöldíteni. Vannak olyan termékek – például Sustainability-linked bond (SLB) – amely egy adott cél vállalásával kedvezőbb finanszírozást biztosít a vállalatok számára. A fenntartható kötvény trendek kapcsán Wieder Gergő elmondta, hogy 2020 és 2021 között egy nagy növekedést lehetett tapasztalni, majd amikor a teljes hitelezési és kötvénypiac mérete visszaesett, nominális értelemben a fenntartható pénzügyi termékek is csökkentek, de az arányuk a többi hagyományos termékhez képest nőtt,

vagyis ezt a nehezebb időben is keresték a befektetők.

A fenntartható pénzügyi finanszírozás egyik előnye tehát, hogy sokkal szélesebb befektetői bázist lehet vele elérni.

wieder gergő kpmg, sustainable tech 2024 konferencia
Wieder Gergő, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

Zöld technológiák fejlesztése, zöld beruházások – Forrást kell szerezni!

A konferencián Gyura Gábor, (fenntartható pénzügyi tanácsadó, ENSZ Környezetvédelmi Program) a magántőke világáról, az uniós források elhozásának folyamatáról, a hitelezési, projektfinanszírozási lehetőségekről, az ESG-minősítések rendszeréről, és a vállalati perspektívákról kérdezte a kerekasztal beszélgetés résztvevőit.

A magántőke tekintetében Hejja Róbert, (Investment Partner, OXO Holdings) elmondta, hogy három területen vesznek részt befektetőként. Egyrészt az inkubációs folyamatok során – tehát egy jó ötletnek, vagy üzleti tervnek – támogatást és némi forrást biztosítanak annak érdekében, hogy majd egy következő körös tőkebevonás során a piacra lépés is megtörténhessen. A második terület, hogy nyilvános részvénytársaság formájában technológiai befektetéseket keresnek, és finanszíroznak zöld, vagy megújuló technológiával rendelkező cégeket. A harmadik terület egy 100 millió eurós zöld technológiai alap, ahol egy-egy befektetésük nem lehet kisebb, mint 2-3 millió euró. A Green Tech alapnak két fő fókusza van: a klímaváltozással, energiaátmenettel, dekarbonizációval kapcsolatos ötletek, cégek támogatása, olyanoké, amelyek piaci alapon is működni képesek. A másik fókusz az agritech, vagyis a mezőgazdasági technológiák támogatása.

Azt gondoljuk, hogy az agrárium területén olyan innovatív ötleteket lehet felkarolni, amelyek nemcsak Magyarországon, de a régióban is kiemelkedő tevékenységet érhetnek el.

- mondta el Hejja Róbert, majd hozzátette: "Amikor megkapunk egy új ötletet, mindig vizsgáljuk annak az innovatív jellegét, valamint azt is, hogy legitimálható legyen ennek a piaca. Fontos, hogy skálázható is legyen, az árbevétel, a piaci részesedés növekedése érdekében. Az értékesítéssel zárul a folyamatunk, általában iparági vagy technológiai szereplő vásárolja meg ezeket, de a tőzsdére lépésre is van példa."

Sustainable Tech 2024
Hejja Róbert, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

A közvetlen uniós forrásszerzési lehetőségekről számolt be Zsámba Judit, (projektmenedzser, Magyar Fejlesztésösztönző Iroda, MFOI) aki elmondta, hogy az MFOI feladta, hogy a magyar szereplőkhöz is közelebb kerüljön a közvetlen uniós források rendszere. A zöld átállás EU-s szinten is prioritás, a közvetlen források a mostani költségvetési ciklusban – aminek a felénél tartunk – 370 milliárd eurónyi lehetőséget teremtenek. Ezen túl, mindenképpen érdemes megemlíteni a Connecting Europe Facility (CEF) támogatást, amely energia, közlekedési, és nemzetközi hálózatfejlesztéseket karol fel, valamint a Horizon Europe, ami a legnagyobb közvetlen uniós alap 95,5 milliárd eurós keretösszeggel. Szintén kiemelendő az Innovációs Alap, aminek a legfontosabb feladata a nettó zéró célokat szolgáló technológiák piacra vezetése. Sikertörténet, hogy ebben az alapban megszületett az első magyar nyertes projekt – ez a Terrán tetőcserép nevéhez kötődik: tetőcserépbe integrált napelemeket fognak továbbfejleszteni.

A sikeres pályázatokban jelenleg nem állunk jól, a magyar szereplők a kohéziós forrásokhoz vannak főként hozzászokva. A Horizon Europe egyik adatbázisa rávilágít, hogy a 250 európai régióból a 20 legfejlettebb uniós régió viszi el a támogatások felét, vagyis a maradék 230 régióra jut a másik 50%.

- emelte ki az aránytalanságokat a projektmenedzser. Magyarországon a közép-magyarországi régió is csak a 69. helyen áll, megelőz minket Szlovénia, Ciprus, Varsó, Prága és a bukaresti régió is.

Konkrét recept nincs, de a jó gyakorlatok bemutatásával, akár képzésekkel igyekszünk segíteni a magyar vállalatokat, hogy több sikeres pályázatuk lehessen.

- tette hozzá Zsámba Judit.

Sustainable Tech 2024
Zsámba Judit, forrás: Stiller Ákos/Portfolio

A hitelezés alakulásáról Kereskényi Péter, (igazgató – Projekt-, ingatlan- és szindikált finanszírozás, Raiffeisen Bank), elmondta, hogy a zöld hitelek arányát a megújuló energia dominálta, ezen a területen tudott a leginkább növekedni az arányuk, amit a napelem-boom támogatott, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a jövőben is így lesz. Ahogy a megújuló energia projekteket piaci alapon kell majd finanszírozni – nem támogatással – lehet, hogy ez a dominancia változni fog. "Az energiatárolás területéről is sok hitelkérelmet látunk, a zöld közlekedés az, ami még üzletet hozhat az asztalra. Az akkumulátorgyárak Magyarországra hozatala prioritása a kormánynak, ez a bankoknak is lehetőséget biztosított, ingatlanfinanszírozási szempontból is." - mondta a szakértő.

Sustainable Tech 2024
Kereskényi Péter, forrás: Stiller Ákos/Portfolio

"Nagybefektetőknek biztosítunk befektetési döntéseket támogató eszközöket – ESG-hez kapcsolódó metrikákat, indexeket, riporting eszközöket" - mondta el Miklós Rozália, (Managing Director, Head of the Budapest Office, MSCI), majd kifejtette: Egy 2022-es publikációnk alapján azt látjuk, hogy az általunk vizsgált 9000 vállalat csupán 40%-a riportolt a Scope 1 és 2-es kibocsátásáról, 25%-a a Scope 3-as kibocsátásról. Ugyanakkor a finanszírozóknak is egyre fontosabbá válnak ezek az adatok, így van egy lecsorduló folyamat, ami miatt arra számítunk, hogy egyre nagyobbak lesznek ezek a százalékok.

Jelenleg az a célunk, hogy az ESG-minősítések automatikus formában generálhatók legyenek.

Most ez részben manuális folyamat, 10 ezer cégnél még működik, de 1 millió cégre már nem lehet elkészíteni, ebben lesz nagy szerepe az adatoknak. A nagyvállalatoknak a szokásos manuális folyamatban el fogjuk készíteni a minősítést, de a kisvállalatoknál, ahol nincs annyi adat, ott becslések segítségével végeznénk ezeket a jövőben. Tehát azt szeretnénk elérni, hogy egy graduális megoldásban, különböző megbízhatósági szinteken, de mindere tudjunk ESG-minősítést adni - ismertette a terveket Miklós Rozália.

Sustainable Tech 2024
Miklós Rozália, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

Soltész Attila, (ügyvezető, 4S-2000 Kft., elnök, Informatika a Társadalomért Egyesület) elmondta, hogy a vállalkozók siratják a vissza nem térítendő támogatásokat, például a náluk megvalósuló napelemfejlesztés a vissza nem térítendő támogatási forma miatt 2 és fél év alatt megtérült. Beszámolt arról is, hogy az ESG-szempontok már vevők elvárásainál is megjelennek. Egy másik problémás területként említette, hogy egyes versenytársaknál nem csapódik le a szén-dioxid-kibocsátásokra vonatkozó szigor, az európai versenyképesség tehát egy aggályos pont. Látni kell azt is, hogy az elvárásokat a cégek sokszor adóként élik meg, hatósági, tanácsadási díjakat fizetnek ki, ami plusz teher költségben és kapacitásban is akár.

Sustainable Tech 2024
Soltész Attila, forrás: Stiller Ákos/Portfolio

További beszámolóink a konferenciáról:  

Címlapkép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
gazprom oroszország