Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom
Üzlet

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Portfolio
Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

A hidrogénnel kapcsolatban útkeresésben vagyunk, mi az MVM-nél több mint 4000 MW beépített kapacitással rendelkezünk, melynek 82 százaléka karbonmentes energiatermeléssel párosul - mondta el Molnár Szabolcs.

Kiemelte, hogy Magyarországon az egy főre jutó energiafelhasználás a világátlag körül van, de energiahordozó készleteinket nézve az energiaszegény országokhoz tartozunk, így a megfelelő energiarendszer felépítése a jövő kiemelt fontosságú kérdése. 2050-re a teljes energiafelhasználás minimálisan csökkenni fog, de a szerkezete nagyon át fog alakulni. Jelentős fotovoltaikus (PV) növekedés várható, a szénalapú termelés kivezetése és a földgáztüzelésű erőművek rugalmassága a megújulók szolgálatába állításával. A következő évtized elején Paks 2 is bekapcsolódik a rendszerbe, miközben a hidrogéngazdaság dinamikus fejlődési pályán halad és erős szabályozói támogatást élvez. Ez több szakaszra oszlik:

  1. szakasz: 2020-2024 – előkészítés, felmérések, koncepciók és partnerségek kialakítása
  2. szakasz: 2024-2030 – pilot projektek megvalósítása
  3. szakasz: 2030-2050 – felskálázás, technológiai transzfer: piacilag indokolt és stratégiailag releváns szektorokban terjeszkedés, kapacitások bővítése

Miért éppen hidrogén?

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a hidrogén energetikailag többféle módon használható: termikus égetés, belsőégésű motor, üzemagyagcella, emellett többféle módon is előállítható. Széleskörű a felhasználása: az ipar, a közlekedés és az energetika is hasznosítani tudja.

A hidrogén elégetése egy lehetséges út a dekarbonizációhoz, a ma termelt hidrogén nagy része még földgáz felhasználásával történik. A hidrogén előállításának és tárolásának kérdéseit és rendszereit még fejleszteni kell, hogy be tudjuk engedni a házainkba a hidrogént, de ebben sok még a lehetőség, az innovációnak éppen ezért nagyon fontos szerepe van.

Magyarországon és az EU-ban is nagy kihívások előtt állunk, egy energetikai forradalom korát éljük, ami mély, az energetikai struktúra egészét érintő változásokat fog hozni, de ebben holisztikusan kell gondolkodnunk. A Tiszai és a Mátrai Erőmű helyén a jövőben elektrolizálót szeretnénk előállítani - tette hozzá.

VAL_04978

A PV és szélenergia hazai rendszerintegrációs kihívásai

2050-ig nézve elsőre sokkolóan magasnak tűnik a megújuló kapacitások növekedési elvárása, de egyelőre úgy tűnik, hogy jól teljesítjük a kitűzött célszámokat. Magyarországon 2030-ig a szélerőművek bővítése az alacsony kapacitás miatt nem nehéz, de a fotovoltaikus energia (PV) terén is jól állunk. A PV ma még napközben koncentrálódik, a szél kiegyensúlyozottabb termelést tud biztosítani, ami miatt az árhatás is kiegyensúlyozottabb. A diverzifikáltabb termelés sokat segít abban, hogy ne legyenek negatív árazású órák. Az integráció keretében meg kell említeni a portfólió hatást, a kiegyenlítési költségeket és a hálózati költségeket is - mondta el Szabó László, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutatóközpont-vezetője.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszer kiegyensúlyozási költségei meredeken emelkedtek az utóbbi 3-4 évben, a REKK elemzések azt mutatják, hogy a rugalmassági platformokhoz való csatlakozás nagyban segíthet az árak csökkentésében.

Ahhoz viszont még sokat kell tenni, hogy a PV-ket be tudjuk integrálni a rendszerbe, de várhatóan sikerülni fog. 2015 után már nemcsak szél és PV-re költünk, hanem a hálózatra is egyre többet áldoznak globálisan - tette hozzá, majd az alábbiakban összegezte a legfontosabb kérdéseket:

  • Míg az LCOE szintjén jelentős csökkenéseket figyelhetünk meg mind a szél mind a PV technológiánál (utóbbi két év kivételével) addig az integrációs költségek egyre szignifikánsabbak
  • Az árak szintjén egyre jelentősebb ‚merit order’ hatás és kannibalizáció
  • Ezzel együtt a nagykereskedelmi árak ‚normalizációja’ figyelhető meg, de jóval magasabb volatilitás mellett. Negatív árú órák száma is jelentősen nő – nem hazai, hanem európai hatások miatt
  • Kiegyenlítési költségek is növekednek, de főként a gáz alapú szabályozási energiánál. Kiegyenlítési platformokhoz való csatlakozás (Mari, Picasso) ezen sokat segíthet.
  • A beruházások szintjén a megújulók mellett a többi szektor is növekvő beruházással bír – hálózatfejlesztés, közlekedés, hőtermelés
VAL_04659

Címlapkép forrása: Berecz Valter / Portfolio

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető befektetés chart részvény tőzsde árfolyam