Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé
Üzlet

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Portfolio
A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

A fenti megközelítésből már érthető, miért van szükség fenntartható vállalati szoftverekre. A digitalizáció teljes karbonkibocsátása megegyezik a repülésével, de

2040-re a digitalizáció várhatóan a teljes karbonkibocsátás 6-14 százalékát teszi majd ki.

Jelenleg erre nincs szabályozás, miközben a vállalatok 5-10 évre vesznek szoftvert. Ha ennek fenntarthatósága előtérbe kerül, hirtelen fontossá válik a kérdés - hangsúlyozta a szakember.

Zöld szoftvert készíteni ugyanolyan egyszerű, mint egy zöld mosógépet. A kérdés, hogy mennyi energiát használ, és mennyire tudatosan használjuk azt. Ezzel foglalkoznak a zöld szoftver alapelvek, melyek az energiahatékonyság, karbonhatékonyság és a tudatos használaton alapulnak. Jelenleg 3 szerverből csak felet használunk a túlbiztosítottság miatt, de a szoftverek funkcióinak harmada is felesleges.

Valóban az adat az új arany vagy inkább az új petpalack?

Ma az adatok korlátlanul keletkeznek, olcsó a számítási kapacitás, így nincs kényszer a szoftvertervezőkön a megfelelő gazdálkodás odafigyelésére. Karbontudatos használattal viszont odafigyelhetünk arra, hogy mikor futnak a szoftvereink és hol futnak azok, illetve, az adott adatközpont milyen energiából táplálkozik. Részben át lehetne vinni a futtatást a leghatékonyabban működő adatközpontba.

STA_1423

A Mikrumnál mi egyedi szoftvereket gyártunk, először alaposan körüljárva az ügyfelek igényeit, hogy mire van szükségük és annak mentén legyártva azt. Emellett testreszabottan készítjük el a szoftvert, hogy pont akkora legyen, amekkorára szükség van. Végül tudatosan figyelünk és terjesztjük ezeket a szempontokat - tette hozzá.

Kéz a kézben a mesterséges intelligencia és a fenntarthatósági technológiák

Sokan csak úgy csinálunk, de valójában nem foglalkozunk a fenntarthatósággal. A fenntarthatóság 3 dimenziója: társadalom, gazdaság és környezet. Nem elég csak egy oldalt nézni. Egy görög szigeten például nagyon sok szélerőművet helyeztek el, de ezzel nagyon sok állatnak felborult a természetes környezete emelte ki előadásában Georgiu Achilles, a CEU innováció menedzsment szakértője, hozzátéve, hogy korábban a műanyag szívószálat papírcsomagolásban kaptuk, most a papírszívószálat Isztambulban például műanyag-csomagolásban adják.

11000 adatközpont létezik most a világban, melynek 7,4 gigawatt az áramfelvétele, ami egyenlő 6,5 millió lakóházéval.

A legnagyobb ezek közül 1 millió négyzetméteres. Ezek után hogyan tekinthető fenntarthatónak az AI? A világ második legnagyobb adatközpontja 700 ezer négyzetméteres, Norvégiában épül, és kizárólag a Tiktokot fogja kiszolgálni.

A fentarthatóság jegyében számos ötlet született már, például a tehenek metángázát is próbálták már felhasználni, de egy cég inkább ennek keletkezését kezdte el vizsgálni, ami a táplálkozásukkal van összefüggésben, vagyis ebben az esetben az AI, mint a tehenek dietetikusa jelent meg.

Az adatvezérelt világ helyett az AI-vezérelt világ lehetőségeit kell figyelni, de a jövőben egy felfedezésvezérelt világ felé tartunk. A deep learningből a generatív AI felé mozdultunk el, azaz ismeretszerzés empirikus módszerekkel.

STA_1504

A jövőben a lépésről lépésre történő lineáris döntéshozást hurokká zárjuk, amiben az AI addig végzi a körforgásokat, amíg megoldást nem talál. A kérdés az, hogy

bízhatunk-e az AI-ban és vajon megtehetjük-e a jövőben, hogy nem fogjuk rábízni magunkat a mesterséges intelligenciára?

Egy dolog biztos: a mesterséges intelligencia soha nem fogja tudni felülmúlni a természetes hülyeséget – zárta gondolatait a szakértő.

Címlapkép forrása: Akos Stiller / Portfolio

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gazprom oroszország