Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég
Üzlet

Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

Portfolio
A várakozásokat felülmúló negyedéves számokat közölt első negyedéves gyorsjelentésében a Microsoft, a folyó negyedévre megfogalmazott kilátások azonban vegyesek a menedzsment bevételprognózisa kisebb csalódást okozott. A mesterséges intelligencia beruházások felpörögtek a Microsoftnál, a szektortársakhoz hasonlóan, és a költekezés a következő negyedévekben is fennmarad a menedzsment közlése szerint. A befektetők jól fogadták a negyedéves számokat, a Microsoft árfolyama közel 4 százalékot emelkedett zárás után.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A negyedév főbb számai:

  • 61,9 milliárd dollár bevételt ért el a Microsoft a január-márciusi negyedévben, ami 17 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és a várt 60,8 milliárd dollárt is felülmúlta
  • az egyes szegmensek közül a termelékenység és üzleti folyamatok, amely az Office-t is magában foglalja, 12 százalékos bevételnövekedést könyvelt el, az intelligens cloud (szerverek és Azure) bevétele 21 százalékkal, a személyi számítógépek divízió pedig, amely a Windows és az Xbox bevételeit tartalmazza, 17 százalékkal nőttek
  • a bruttó fedezeti szint 70 százalékra emelkedett
  • a működési eredmény 23 százalékkal nőtt, az EBIT-marzs 45 százalékot ért el
  • a nettó eredmény 21,9 milliárd dollárt tett ki, ami 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szintről, az egy részvényre jutó eredmény pedig 2,94 dollárra rúgott, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat, a konszenzus ugyanis 2,82 dollár volt

A menedzsment 64 milliárd dolláros bevételt prognosztizál a folyó negyedévre, ami kissé elmarad az elemzői várakozásoktól, a konszenzus ugyanis 64,5 milliárd dollár. A működési eredményszintre vonatkozó előrejelzés azonban felette van a piaci várakozásoknak, 42,3 százalék a 41,5 százalékos konszenzus helyett.

A negyedéves gyorsjelentésből az is kiderül, hogy a tőkeberuházások 79 százalékkal ugrottak meg a negyedévben az egy évvel korábbi szintről, ilyen mértékű költekezésre 2016 óta nem volt példa. Még ennyi befektetés mellett is hiány van a Microsoft adatközpont-infrastruktúrájában, kifejezetten a mesterséges intelligencia-modellek telepítéséhez – mondta el a vállalat pénzügyi igazgatója, Amy Hood. A vezető elmondta, hogy a tőkekiadások jelentősen növekedni fognak a jelenlegi negyedévben, főként a felhőinfrastruktúra területén.

A negyedéves eredményeknek kedvező volt a fogadtatása a befektetők körében, közel 4 százalékkal emelkedtek a Microsoft részvényei.

icrosodfotarfolyam0426

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
nő tőzsde