Üzlet

Ezekkel az újdonságokkal találkozhatsz az idei fesztiválokon

Portfolio
Idén több újítással is találkozhatunk a fesztiválokon: egyre kevesebb pénz ragad bent a fesztiválkártyákon és karszalagokon egy új fejlesztésnek köszönhetően, már Apple Pay-jel is lehet fizetni a Sziget fesztiváljain, illetve egyes nagyfesztiválokon már teljes mértékben újrahasznosított műanyagból készülnek a karszalagok - tudtuk meg a Festipay vezérigazgatójától, Kaderják Dánieltől. A fizetési piac jövőjéről, a Festipay terveiről és nemzetközi terjeszkedéséről is beszélgettünk a szakemberrel.
Az elektronikus fizetések jövőjéről, a PSD2 szabályozásról is szó lesz a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Portfolio: Az elmúlt hetekben bejárta a magyar sajtót a hír, hogy tavaly több mint 104 millió forint bevétele származott a Szigetnek a FestiPay-kártyán (pontosabban karszalagon) maradó összegekből. Első hallásra rendkívül nagynak tűnik ez a szám. Tényleg ennyire figyelmetlenek a fesztiválozók? Kaderják Dániel: Első hallásra soknak tűnhet, de ne felejtsük el, hogy a Szigeten tavaly nagyjából 600 ezer látogató bulizott. Folyamatos fejlesztéseket végzünk a Szigettel közösen: ennek köszönhető - többek között - az az algoritmus is, amely lehetővé teszi, hogy az online feltöltött összegek maradványértékét a rendszer automatikusan visszautalja a tulajdonos bankkártyájára. Így a feledékenyebb bulizóknak nem kell aggódniuk a megmaradt összegek miatt. A bankkártyás es a készpénzes feltöltés viszont teljesen más műfaj, más szabályok vonatkoznak rá, ezért indokolt a különbség a visszatérítés viszonylatában is. Az appon keresztüli feltöltések maradványai tehát automatikusan visszautalódnak, azonban a helyszínen feltöltött egyenleg maradványértéke csak a helyszínen váltható vissza, ezt a látogatónak személyesen kell igényelnie a feltöltőpontokon a fesztivál nyitvatartása alatt. Itt hangsúlyoznám azt is, hogy a Festipay ebben az együttműködésben csupán technikai lebonyolító, a fennmaradó összegek nem kerülnek hozzánk.

Ezekkel az újdonságokkal találkozhatsz az idei fesztiválokon

Milyen újdonságokkal készültek idén? A felhasználók számára ez az idei év újdonsága, hogy megkülönböztetjük a helyszíni és az online feltöltéseket a visszatérítés számításakor. Az online feltöltés használata mellett a fesztivál applikációban regisztrált látogatók ezen kívül folyamatosan nyomon tudják követni a vásárlásaikat, illetve az egyenlegük alakulását is. A fesztiválozók ezt az újítást örömmel fogadták, ezt mutatja az online feltöltések és a contactless fizetések folyamatosan növekvő aránya. Ezen kívül fontos újítás még, hogy idén már Apple Pay-jel is lehet fizetni a Sziget fesztiváljain, illetve, hogy egy fontos környezetvédelmi vállalásunknak eleget téve egyes nagyfesztiváljainkon - 3 romániai helyszínen egyelőre - R-PET karszalagot használunk, amely teljes mértékben újrahasznosított műanyagból készült.

Ezekkel az újdonságokkal találkozhatsz az idei fesztiválokon

Mit gondol, az Apple Pay az első reakciók alapján érdemben felpörgeti-e az elektronikus fizetéseket itthon? A Festipaynek kellett-e valamin változtatnia, fejlesztenie emiatt? A 27. Telekom VOLT Fesztivál volt az első nagyfesztivál Magyarországon, amin az Apple Payt is lehetett már használni, a Festipaynek köszönhetően. Az Apple Pay hazai megjelenését is örömmel fogadtuk, mivel a Festipay rendszeréhez könnyedén adaptálható alkalmazásról van szó. Az Apple Pay technológia bejelentése óta készültünk arra, hogy a magyarországi megjelenéskor a fesztiválozók azonnal használhassák, így a fejlesztésekkel készen álltunk már az idei szezon kezdete előtt. Az, hogy felpörgeti-e, a későbbiekben fog kiderülni, de én személy szerint azt gondolom, az Apple Pay nagyon hasznos szolgáltatás iPhone és Apple Watch tulajdonosoknak. Akárcsak a Festipay megoldásai, kényelmes, gyors és biztonságos fizetést tesz lehetővé, ezért remélem, sikeres lesz a magyarországi bevezetése. Idén mely rendezvényeken biztosítják a készpénzmentes fizetést? Hogy csak a nagyobbakat említsem, a Sziget főbb rendezvényein: Gourmet Fesztivál, VOLT, Balaton Sound és a hamarosan kezdődő Sziget Fesztiválon már évek óta biztosítjuk az integrált rendezvénymenedzsment rendszert, emellett több romániai nagyfesztiválon is jelen vagyunk ugyanezzel a technológiával több éve. Összesen 9 országban szolgáltatunk különféle készpénzmentes fizetési megoldásokat, nemcsak fesztiválokon, de például sípályákon is, valamint a budapesti strandok és gyógyfürdők készpénzmentes fizetési rendszerét is a Festipay üzemelteti. Milyen piacokon terjeszkednek, mik a tervek most? Belgiumban egy új pilot projektünk május végén kezdte meg működését a Baouzza strandklubban, ami azért különösen nagy büszkeség, mert egy fizetéstechnológiailag igen fejlett régióba tudtunk innen, Magyarországról betörni. Emellett lett egy új svájci fesztiválunk is. Egy fiatal, idén 4 éves cégnek ezek komoly mérföldkövek. Ősszel pedig meghódítunk egy új földrészt is: októberben Szingapúrban lesz egy kisebb zenei fesztivál, amely a Festipayt választotta az integrált fizetés-beléptetés szolgáltatására. Sokan talán nem tudják, de Magyarországon hatalmas tudás halmozódott fel digitális fizetési szolgáltatások terén az elmúlt évtizedben, ezért is állja meg a helyét a Festipay a nemzetközi versenyben.

Ezekkel az újdonságokkal találkozhatsz az idei fesztiválokon

A Sziget Kulturális Menedzser Irodát megbírságolta az adatvédelmi hatóság adatkezelési visszásságok miatt. A Festipaynek is köze van ehhez az ügyhöz? Tartanak-e attól, hogy a NAIH Önöknél is vizsgálódik majd? A Sziget fesztiváljain a beléptetéshez kapcsolódó rendszert nem mi szolgáltatjuk, és minden hozzánk kerülő adatot a GDPR előírásokat maximálisan betartva kezelünk, ezért nem gondolnám, hogy bármitől tartanunk kellene. Azóta kiderült, hogy a Szigetet is olyasmiért büntették meg, amely utóbb törvényileg kötelező lesz. Tudomásom szerint a Sziget egyébként megfellebezte a NAIH döntését. Terveznek-e esetleg a PSD2 szabályozás lehetőségeit kihasználva új fizetési megoldásokat bevezetni? A PSD2 egyértelműen áttörési lehetőséget jelent, de a piaci bevezetés hosszadalmas folyamat. A Festipaynél folyamatosan vizsgáljuk azt, hogy mely szolgáltatásokkal és funkciókkal tudunk kényelmesebb, gyorsabb, olcsóbb és biztonságos szolgáltatásokat nyújtani. A jövőre halasztott, hazai azonnali átutalási rendszerre terveznek-e fizetési szolgáltatást fejleszteni? Igen, azonban ennek a pontos részletei nagyban függnek a pénzügyi szolgáltatók, elsősorban a bankok saját fejlesztéseitől is, amelyekkel együttműködve nyújthatjuk a legjobb színvonalú szolgáltatásokat. Az biztos, hogy a bevezetés elhalasztása több szolgáltatás kifejlesztését teszi lehetővé úgy, hogy azok már az induláskor is elérhetők legyenek.

Ezekkel az újdonságokkal találkozhatsz az idei fesztiválokon

Milyen trendeket látnak külföldön a fizetési piacon, milyen innovációkat lehet látni? Melyeknek van létjogosultsága Magyarországon? Egyrészt, a korábbi évekhez hasonlóan folytatódik a különböző fizetési szolgáltatások, fizetőeszközök mobiltelefonba történő integrálása. Véleményem szerint ez trend nemhogy csillapodni, de inkább erősödni fog: ennek egyik előszele a hazai fogyasztók számára is elérhető NFC-s, ApplePay-es funkciók megjelenése, de jól látható az is, hogy pusztán a fizetési funkció mobilra "költöztetése" önmagában ma már nem számít innovációnak. Egyre több szolgáltató nyújt különböző számlafizetési, egyenlegfeltöltési, vásárlási lehetőséget, egyre több platformon. A másik fontos irány, hogy egyre fontosabbá válnak a személyre szabott, marketing alapú ajánlatok, amelyek a felhasználók egyéni preferenciáihoz igazodnak. Arra számítok, hogy az ilyen típusú megoldásokkal a mindennapok egyre több területén találkoznunk majd, de természetes módon leginkább a fizetési, vásárlási applikációk átalakulása várható. A GDPR jelentős érdeme, hogy a marketingkommunikációra sokhelyütt jellemző, "vadnyugati" viszonyok közé világos szabályrendszert hozott, ami minden szereplő érdeke, így az innovatív fizetési szolgáltatások fejlesztése területén is kijelöli a helyes és követendő irányokat.

Az elektronikus fizetések jövőjéről, a PSD2 szabályozásról is szó lesz a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Itt vannak a Google új kütyüjei, amelyekkel az Apple-t veszi célba