Dow elmélet

2011. november 15. 14:00    
nyomtatás
 
Charles Dow neve nem ismeretlen a tőzsdézők számára, hiszen Õ alkotta meg a világ első tőzsdeindexét, amely azóta részben az ő nevét viseli, és Dow Jones Industrial Average vagy DJIA néven ismert. Charles Dow a Wall Street Journal alapító főszerkesztője volt, akinek az utókor által összegyűjtött írásgyűjteménye a piaci mozgásokkal kapcsolatos alapműnek tekinthető, amely kiállta az idők próbáját, és az elmúlt több mint 100 évben fikarcnyit sem veszített értékéből. Charles Dow piaci mozgásokkal kapcsolatos alaptézisei Dow elmélet néven ismertek.1-3:

 1 2 következő oldal  >

Az elmélet alapjául a kezdetekben több részvényt magába foglaló indexek szolgáltak. Téziseit Dow arra használta, hogy a részvényárak mozgásából a gazdaság egészének kilátásait elemezze. Mára azonban a technikai elemzés egyik alappillérévé vált, ami minden ember által kereskedett termékre igaz.

A következőkben a Dow elmélet 6 alapvető piaci törvényszerűséget írjuk le.

1. Az indexekben minden piaci információ tükröződik
A tőzsdeindexek a piacokat leginkább meghatározó részvényekből állnak, így azok mozgása határozza meg az indexek mozgását is. A technikai elemzés egyik alaptézise, hogy minden ismert piaci információ azonnal beépül az árba, így a tőzsdeindexben összevontan az adott piacra jellemző összes információ megjelenik.

Ezen pont gyakorlati hasznosítása abban rejlik, hogy ha egy kereskedő átfogó képet akar kapni egy adott piacról, akkor egyszerűen megnézi az adott tőzsdéhez kapcsolódó index grafikonját, amely világosan elárulja az adott tőzsdén zajló folyamatokat.

2. A Piacon egyszerre három trend van jelen
Már az 1800-as évek közepén megfigyelték a kereskedők, hogy a piacok hullám-mozgást végeznek, és ezek a hullámok hosszabb távon egy meghatározott irányba haladnak. Ez az irány a trend, amely hosszútávon emelkedő és csökkenő lehet. A kereskedés szempontjából létfontosságú trendelemezés alapjainak lefektetése ismét csak Charles Dow nevéhez kapcsolódik.

Dow elmélet
Klikk a képre!A Dow elmélet szerint a trendeket az alábbiak szerint csoportosíthatjuk. Az alábbi trendek egyszerre vannak jelen a piacokon.

Az elsődleges trend (hosszú távú) minimum 9 hónapig tart, de van példa több évtizedes trendekre is.

A másodlagos trend (középtávú) jellemzően 6 héttől pár hónapos időintervallumot ölel át. Ellenirányú az elsődleges trenddel, annak a korrekciója, amely 1-3 hónapig tart. A középtávú trendek jellemzően ellentétes irányúak az elsődleges trenddel.

A minor, (rövidtávú) trend pár naptól 3 hétig tarthat. Ezekből a minor trendekből adódik össze a másodlagos trend.

Charles Dow munkájában a hosszú és középtávú trendekre fókuszált, de napjaink online kereskedésében a rövidtávú trendek is jelentősek lehetnek. A trend irányának ismerete alapvető fontosságú. Csökkenő trendben hosszabbak a csökkenő hullámok, míg emelkedő trendben rendre az emelkedő hullámok a hosszabbak. A trend irányába való kereskedéssel tudjuk a legegyszerűbben a valószínűségeket saját magunk mellé állítani a kereskedésben.

3.Az elsődleges trendnek három szakasza van
Egy hosszú távú emelkedő trend az alábbi három fő szakaszra bontható. A különböző szakaszok kialakulásának az oka a befektetők különböző informáltságában valamint a gazdaság alakulásában, hírekben keresendő. Mindemellett a kereskedési pszichológia is megjelenik a három szakaszban, amelyek fordítottja a hosszú távú csökkenő trendre is igaz.

Dow elmélet
Klikk a képre!Az első szakasz egy nagyobb lendületű hullámnak tekinthető, melyet egy egyedi részvény esetében az átlagosnál jobban informált befektetők gerjesztenek, akik gazdasági fellendülésre és hosszú távú növekedésre számítanak. Vételeikkel kimozdítják az árfolyamot. Alapvetően, aki ebbe a szakaszban vásárol, nagy kockázatot vállal, hiszen a trendfordulásról még nem kapott megerősítést. A vállalt nagy kockázatot a tőzsde nagy hozammal honorálhatja.

A második szakaszban már pozitív híreket olvashatunk az újságba, ekkor már emelkedő trendről beszélünk. Ez az a szakasz, ahol jellemzően a legtöbben ugranak fel a mozgó vonatra.

A harmadik szakaszban a gazdaság még kiválóan teljesít, a vállalatok rekord eredményeket érnek el és a kockázatkerülő kisbefektetők is piacra lépnek. Ilyenkor azonban már a jól informált befektetők ellentétes irányú pozíciókat vesznek fel, visszaesésre számolva. A harmadik szakaszt a hurráoptimista szakasznak is nevezhetjük. Charles Dow mondása szerint, ha már a taxis is a tőzsdéről beszél, akkor kell eladni. Ha mindenki optimista egy piaccal kapcsolatban, akkor, aki akart már vételi pozícióban ül, ebből kifolyólag nincs további vételi nyomás, ami felfelé hajtja az árfolyamokat. Hasonló szituációkban általában csukafejest ugranak a piacok a mélybe.

Ez a cikk folytatódik:

1. 1-3:
2. 4-6:
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium