Figyeljük a százalékos változást - PPO és PVO indikátorok

2008. március 26. 15:38    
nyomtatás
 
A PPO (Percentage Price Oscillator) indikátor az MACD-hez hasonlóan két exponenciális mozgóátlag különbségét méri, de itt ezek százalékos különbsége adja az indikátor alapjául szolgáló számsort. A PPO-nak ismert az exponenciális mozgóátlagok különbségén alapuló változata is, az APO (Absolute Price Oscillator). Az APO gyakorlatilag teljesen azonos az MACD-vel, így a legtöbb grafikonrajzoló, beleértve a Markers és a GIR Professional programokat is az APO helyett a sokkal ismertebb MACD-t használják.PPO (Percentage Price Oscillator)

 1 2 következő oldal  >

A PPO számítása során a rövidebb mozgóátlagból kivonjuk a hosszabbat, és az eredményt elosztjuk a hosszabb mozgóátlaggal. A legtöbb grafikonrajzoló program alapbeállításként a 10 és 30 napos exponenciális mozgóátlagokkal számol, valamint megkülönböztetünk egy szignálvonalat is, ami az indikátor vonalának a jellemzően 9 napos exponenciális mozgóátlaga. Mint minden trendkövető indikátor esetében, ha csökkentjük az időperiódus hosszát, akkor volatilisabb lesz a PPO mozgása.

A PPO gyakorlati használata
A PPO és az MACD jelzései közötti nyilvánvaló hasonlóság a következő grafikonon is jól látható. Használatukba sincsen eltérés, a PPO esetében is a középvonal áttörésének, a szignálvonal keresztezésének illetve a divergencia hatásoknak van jelentősége.

Klikk a képre!
Klikk a képre!Középvonal keresztezése
A Mol grafikonján látható, hogy a PPO középvonal keresztezése az indikátor legmegbízhatóbb jelzései közé tartozik. Amennyiben az indikátor alulról keresztezi a középvonalat vételi jelzést kap a befektető, míg a középvonalé felülről történő keresztezése eladási szignál.

Klikk a képre!
Klikk a képre!Szignálvonal keresztezése
A Szignálvonalak keresztezése a PPO esetében is gyakoribb jelenség mint a középvonal keresztezése, és megbízhatósága is alacsonyabb fokú. A szignálvonalak keresztezésére vonatkozó szabályok azonosak az MACD-nél leírtakkal, a szignálvonal felűről történő keresztezése negatív szignál, még ha az indikátor alulról töri át a szignálvonalat, az pozitív jelzés. A Richter grafikonján megjelölt PPO szignálvonal keresztezések esetében a konzervatívabb befektetők az "A" és "C" pontokban a meglévő vételi pozícióikra kapnak eladási jelzést, még a "B" pontban, ahol a középvonal fölötti tartományban alulról keresztezte a PPO a szignálvonalat, vételi jelzést kapunk az indikátortól.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Divergenciák
A Rába grafikon esetében 2007 harmadik negyedévben a részvény szárnyalását nem erősítette meg a PPO indikátor, ami negatív divergenciát eredményezett a részvény árfolyama és az indikátor között. A negatív jelzést hamarosan az árfolyam meredek zuhanása követte. Ezt követően egy pozitív divergencia is kialakult a grafikonon, ami meghozta a pozitív korrekciót a Rába piacán.

Klikk a képre!
Klikk a képre!
Ez a cikk folytatódik:

1. PPO (Percentage Price Oscillator)
2. PVO (Percentage Volume Oscillator)
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium