Jelzőzászló a kereskedésben

2009. április 24. 07:58    
nyomtatás
 
A tőzsdei árfolyamok nem egyenes vonal mentén haladnak, az emelkedő és a csökkenő hullámokat folyamatosan korrekciós vagy konszolidációs szakaszok tarkítják. A zászló formáció ezeknek a trendet megszakító jelenségeknek köszönhetik kialakulásukat.


Zászló alakzat kialakulása
A zászló alakzatok általában egy meredek trendet követően alakulhatnak ki. Az árfolyam felfutását vagy csökkenését egy korrekciós szakasz követi, ahol kis mértékben a trenddel ellentétesen halad az árfolyam, mintegy erőt gyűjtve a további trend irányú mozgáshoz. A zászló formáció ebből következően, két trend irányú, lehetőleg párhuzamos szakaszból, és a közöttük lévő korrekciós szakaszból áll, amely magát a zászlót formázza.

Az alakzatok többségének kialakulásához több hét, vagy esetleg pár hónap is szükséges, ezzel szemben a zászló formációk létrejöttéhez akár egy hét-két is elégséges. Amennyiben a trend irányú szakaszt követő korrekció (ami lényegében maga a zászló) 4 hétnél tovább tartana, akkor élhetünk a gyanúval, hogy nem egy kis korrekcióval, hanem akár trendfordulóval állunk szemben, ezért ilyenkor ne keressük a zászlók adta beszállási szignálokat. A zászló alakzatok további jellegzetessége, hogy a trend folytatódását jelzik, így a kitörést kizárólag trend irányba várjuk.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Figyeljünk a forgalomra!
A korrekciós szakasz emelkedő piac esetén általában egy rövid, enyhén eső trendcsatorna, míg csökkenő árfolyamoknál szintén egy rövid, de enyhén emelkedő trendcsatorna lehet. Az alakzat formálódása során kísérjük figyelemmel a forgalom változását is: a konszolidációs szakaszt megelőzően magas forgalom a jellemző, ami az alakzat formálódása közben egyre inkább csökken. A kitöréshez társuló forgalomváltozás emelkedő és lefelé tartó trend esetén más-más lehet. Az árfolyam emelkedése esetén a kitöréssel párhuzamosan újra ugrásszerűen megnő, míg a csökkenő árfolyamokhoz nem feltétlenül társul magas forgalom, esetleges csökkenés is elképzelhető.

Kitörés és célár
A zászló alakzatból fölfelé történő kitörés esetén a lokális csúcshoz kapcsolódó ellenállás áttörése adja a vételi szignált, míg lefelé történő kitöréskor a mélyponthoz kapcsolódó támasz áttörése adja az eladási jelzést. A zászló alakzat, vagyis a korrekciós szakasz a tapasztalat szerint a trend felénél szokott kialakulni, általában itt "gyűjt erőt" a részvény a trend további folytatásához. Ebből kiindulva, a konszolidációt megelőző trend magasságát a kitörés helyére vetítve megkapjuk a folytatódó trend célárfolyamát.

A zászló alakzatot jellemzően napi grafikonon azonosítjuk, de napon belüli 60 vagy 30 perces grafikon esetén is van jogosultsága a formáció vizsgálatának. A BUX alábbi 60 perces grafikonján egymás után 2 zászló formációt is megfigyelhetünk.

Klikk a képre!
Klikk a képre!A zászló alakzat egyik speciális formája az árboczászló, ahol a konszolidációs szakaszt egy kisebb háromszög alkotja. A forgalomváltozás, a kitörés és a célárfolyam meghatározása a korábban ismertetett módon történik itt is.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium