SuperTrend - Az egyszerű, de hatékony indikátor

2010. április 30. 14:15    
nyomtatás
 
A SuperTrend egy nagyszerű trendkövető indikátor, mely kiválóan működik minden időtávon, így napon belüli és hosszabb távú kereskedésben egyaránt használható. Az indikátor nagy előnye, hogy nem csak a kereskedés irányát jelzi számunkra, de a kockázatkezelésben is hatékony segítséget nyújt.


A SuperTrend indikátor vonala az árfolyam körül ingadozik, a trend függvényében hol felette, hol alatta tartózkodik. Segítségével a piacon kialakuló trendeket tudjuk lekövetni, és ezáltal profitunkat optimalizálni.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


A SuperTrend indikátor az alábbi felhasználási lehetőségeket nyújtja:

1. Leggyakoribb módja a SuperTrend alapján történő kereskedésnek az, ha vételi pozíciót veszünk fel, amikor az indikátor vonala az ár alatt van, és eladásit, amikor az árfolyam felette. Az indikátort követő kereskedő lényegében folytonosan pozícióban lesz. A nagyobb trendeket jól fogja jelezni az indikátor, de irány nélküli piacon bizony több téves jelzést is kapunk majd. Mint a fenti grafikonon is láthatjuk, a kereskedési szignált az indikátor váltása adja.

2. Felhasználhatjuk az indikátor irányváltásait pozíciónk zárására. Vételi pozícióból akkor lépünk ki, ha a SuperTrend vonala az utolsó gyertya zárását követően lefelé törik meg, eladási pozíciónkat pedig azután zárjuk le, amikor felfelé törik meg a vonal, hasonlóan a Donchian féle Highest High - Lowest Low indikátorhoz.


3. Szintén gyakran alkalmazzák a SuperTrend vonalát veszteségvágó megbízások elhelyezésére. Ennek előnye, hogy, kilépési pontunk egy követő stophoz hasonlóan az árfolyam változásával együtt módosul, de olyan módon, hogy egy bizonyos időtávra visszamenőleg a kilengések volatilitását is figyelembe veszi, így ha a piac nyugvópontra kerül, az árfolyam változásai kisebbé válnak,az idő múlásával egyre szűkebbé válik stopunk távolsága.

A SuperTrend számítása az ATR (average true range) indikátor alapján történik, melyet egy szorzóval és az általunk beállított időtávval módosíthatunk. Tapasztalatok szerint a leggyakrabban használt értékek (3;10) jól működnek. Az első szám azt adja meg, hogy a vonal milyen messze legyen az árfolyamtól, míg a második az ATR számításának periódusát mutatja.

A SuperTrend indikátor használatát ingyen kipróbálhatja a WorldSpreads professzionális grafikonrajzolójában. DEMO számlaigénylés ITT.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium