Technikai elemzés: mit tudnak a sziget alakzatok?

2009. április 21. 09:45    
nyomtatás
 
Tőzsdei kereskedéseink során gyakran előfordul, hogy egy adott napon valamelyik általunk kereskedett termék jóval az előző napi záróár alatt, vagy magasan a zárás felett nyit. Amennyiben ez az új kereskedési periódus (jelen esetben egy kereskedési nap) és az őt megelőző periódus között betöltetlenül marad egy árfolyamsáv, úgynevezett rés alakul ki a grafikonon. A következőkben taglalt fordulós sziget alakzat ezeknek a réseknek köszönheti kialakulását.


Ha megvizsgáljuk bármely tőzsdei termék historikus grafikonját, azt fogjuk találni, hogy az árfolyamgörbében kialakuló réseket érdemes megkülönböztetett figyelemmel kísérni. A rések heves árfolyam elmozdulás következtében alakulnak ki, és jellemzően a rövid távú kereskedés irányát jelölik számunkra. A rések másik jellegzetes tulajdonsága, hogy emelkedő piacon a rés alja támaszként működik, még csökkenő piacon a rés tetejéhez ellenállás kapcsolódik.

A sziget (island reversal) alakzat kialakulása
A szigetfordulós alakzatot az előzőekben említett rések alakítják ki. A sziget alakzat kialakulhat csúcsokon és mélypontokon is, és mindkét esetben megbízható fordulós szignálokat kapunk. Kialakulását tekintve az emelkedő, vagy csökkenő grafikonon kialakul egy rés, majd egy jellemzően íves fordulót követően, az előző réssel közel egy magasságban kialakul egy másik rés. A második rést követően, immár az új irányba halad tovább az árfolyam, mint azt az alábbi ábrán is láthatjuk. A két résnek köszönhetően alakul ki a grafikonon a jellegzetes sziget formáció.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


A kerekedés intenzitása itt nem játszik olyan fontos szerepet, mint a korábban megismert formációk esetében, az egyetlen fontosabb kritérium, hogy a felfelé törő rést kísérje megnövekedett forgalom.

Az alakzatot leggyakrabban napi grafikonok elemzésénél szokták azonosítani és kialakulásuk általában pár hetet vesz igénybe. Ugyanakkor előfordulhat, hogy napon belüli árfolyamgörbén jelenik meg a szigetforduló, erre láthatunk példát az OTP 60 perces grafikonján.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Célárfolyam
Mint sok más alakzat, a fordulós sziget formáció is célárfolyamot ad a befektetőknek, és annak meghatározása is hasonlóan történik: az alakzat magasságát kell a kitörési pontra vetíteni. Az alakzat magassága az előző OTP grafikonon a magasabbik, bal oldali rés teteje és az alakzat mélypontja közötti távolság. Amikor a jobb oldali rés is kialakult, akkor a rés tétjére mérjük az előzőekben meghatározott távolságot, és így megkapjuk a sziget fordulós alakzat által indikált célárat. Fontos, hogy az árfolyamnak minkét rés teteje fölött kell lennie, ahhoz, hogy kitörésről beszéljünk! Az emelkedő piac végét jelző fordulós sziget alakzat teljesen hasonló módon viselkedik, csak az irányok cserélődnek fel.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium