Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok
Befektetés

Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Akik számára már a bitcoin is túl kockázatos eszköz, azok most csukják be a szemüket, mert volatilitás tekintetében a bitcoint lazán kenterbe verő mémcoinok jelentik az új őrületet. Még egy lapáttal rátesz a sztorira, hogy a befektetők már ezen coinok piacra kerülése előtt komoly összegeket öntenek a gyakorlatilag csak spekulációra használható eszközökbe. A mesés hozamokkal viszont kéz a kézben járnak a masszív bukók is, így a tapasztalatlan befektetőknek érdemes nagyon is résen lenniük.

Mémtoken-őrület

Az elmúlt hónapokban a piac ismét árgus szemekkel kezdte el figyelni a kriptopiacot, élen a bitcoinnal, amely a januárban elfogadott ETF-ek és az áprilisban várható felezés miatt került fókuszba. Viszont a befektetők hamar elkezdtek a bitcoinon túl is nézelődni és megkeresni a nagyobb hozampotenciállal rendelkezdő kriptoeszközöket. Így terelődött a figyelem az úgynevezett mémtokenek irányába, amelyeknek a humoros vagy mém-ihletésű jellegük mellett

gyakorlatilag semmilyen belső hasznosságuk nincsen.

Ezek az eszközök egyetlen dologra jók: spekulációra. Arra viszont nagyon is, hiszen napok alatt születnek nekik köszönhetően kriptomilliomosok. Egyesek azzal vonnak párhuzamot, amikor 2017-ben az Ethereum blokkláncára épített kriptók gombamód kezdek el szaporodni és lufit fújni. Most viszont nem az Ethereum, hanem Solana blokkláncán történik az akció. Ahogy a bikapiac egyre nagyobb lendületet vesz, a Solanára épített új memecoinok

a megjelenésüket követő napokban milliárd dolláros nagyságrendű piaci kapitalizációra tesznek szert.

2017-ben hasonlót láttunk, amikor az ICO-korszakban számos kriptoprojekt dollármilliókat gyűjtött a befektetőktől, majd végül sosem váltotta be az ígéreteit - az akkori ICO-projektek több mint 90 százaléka megbukott. Bár a gyors meggazdagodásról szóló sztorik mindig bevonzzák a kereskedőket, sokan végül elvesztik befektetéseik jelentős részét. De ne szaladjunk ennyire előre.

Száguldanak a mémkriptók

Egy kiváló példa a mémkriptó őrületre a dogwifhat nevű token, amely jelenleg a 40. legnagyobb kriptopénz a Coinmarketcap adatai szerint. A token piaci értéke év elején még 130 millió dollár környékén mozgott, mostanra pedig közelíti a 3,2 milliárd dollárt.

WIF_All_graph_coinmarketcap
Forrás: Coinmarketcap

A jelenlegi mémcoin trendben a kibocsátók dollármilliókat gyűjtenek a befektetőktől úgynevezett előértékesítési, vagy presale folyamat során, amelyek az új projektek indulását előzik meg. Itt ismét párhuzam vonható az a 2017-es ICO-lufi idején látott forrásgyűjtési módszerekkel.

Hétvégén a Gumshoe nevű kriptoelemző arról írt az X-en, hogy a 48 óra alatt több mint 100 millió dollárnak megfelelő SOL kriptopénzt (a fent már említett Solana hálózat natív tokenje) utaltak a befektetők a mémcoin előértékesítési folyamatokhoz.

Az előértékesítés lényege, hogy a befektetők kriptopénzt küldenek egy kriptotárcacímre, majd a token indulása után kapnak az új coinból. Viszont nincs garancia arra, hogy a befektető az előértékesítési tárcacímre küldött kriptopénzért cserébe valaha is megkapja a tokeneket, így az előértékesítés a csalók körében is rendkívül népszerű.

Az új csillag

Az előértékesítési mánia berobbanása szorosan kötődik a Book of Meme (BOME) nevű mémcoin indulásához, amely szintén a vitatott crowdfunding modellt használta. A Pepecoin nevű szintén mémkriptóhoz köthető Darkfarms1 álnevű felhasználó által március 14-én 4 millió dollár körüli kezdeti értéken indított BOME több mint 36 000 százalékos emelkedést produkált, és kevesebb mint 56 óra alatt elérte az 1,45 milliárd dolláros csúcsot a token piaci kapitalizációja. Azóta a token korrigált ezekről a szintekről.

BOME_All_graph_coinmarketcapa

Az egyik korai befektető, Sundayfunday.sol – aki állítólag BOME megalkotójának személyes barátja – 420,69 SOL-t fektetett kezdetben a mémtokenbe – ami akkoriban 72 000 dollárt ért – majd ebből kevesebb mint három nap alatt 32 millió dollárt csinált - derül ki a Lookonchain blokklánc-elemző platform március 17-i X-bejegyzéséből.

Egy másik elővásárlásban résztvevő befektető 19 ezer dollárból csinált 347 millió dollárt.

Eközben a mémcoinok népszerűsége látszólag töretlen, a CoinGecko adatai szerint a szektor piaci kapitalizációja 55 milliárd dollár fölé emelkedett a hétvégén. Ezeket a mémcoinkat olyan blokkláncokon építik és bocsájtják ki, mint a Solana és az Avalanche, így most ezek is kifejezetten izgalmasak lettek.

Solana

Valamivel kevésbé kockázatos döntés lehet nem egyből a mémkriptókra ugrani, hanem azokat a blokkláncokat megvizsgálni, amelyek számára kedvező a mémkriptókban való felfokozott pörgés. A Solana (SOL) és az Avalanche (AVAX) natív tokenjei szintén emelkednek, a Solana árfolyama 58,6 százalékkal került feljebb egy hét alatt,

sol0318

míg az Avalance 53,5 százalékot erősödött ugyanezen az időtávon.

avax0318a

A kettő közül most a Solanát nézzük meg közelebbről, mely tokenjének értéke 2021 novembere óta először lépte át a 200 dollárt, miután a hálózati aktivitás továbbra is gyorsan növekszik a mémtoken-őrület hatására. A token árfolyama jelenleg közel 24 százalékra van a 260 dolláros történelmi csúcsától, viszont a tokenek piaci értéke már beállította az új rekordot: közel 92 milliárd dolláros piaci kapitalizációt ért el a Coinmarketcap adatai szerint. A piaci kapitalizáció új rekordértéke új árfolyamcsúcs nélkül úgy lehetséges, hogy az elmúlt egy évben új tokenek kerültek a piacra.

Az elmúlt hetek során a solana a 4. legértékesebb kriptoeszközzé vált piaci kapitalizáció alapján.

SOL_All_graph_coinmarketcap
Forrás: Coinmarketcap

Az adatok azt mutatják, hogy a különböző mérőszámok, mint például a hálózati volumen, az aktív tárcák, a díjak is mindenkori csúcsot döntöttek a Solana hálózatán hétvégén, elsősorban a mémcoinokhoz kapcsolható előértékesítési aktivitás megugrásának köszönhetően. A CoinDesk szerint a hálózat 3,2 millió dollárnyi díjat generált 24 óra alatt, ami megdöntötte a 2021-es 300 ezer dolláros rekordot, miközben az onchain volumen 3 milliárd dollár fölé emelkedett, megdöntve a 2022 novemberi 300 millió dolláros rekordot. Viszont a Solana blokkláncba történő nettó tőkebeáramlás negatív volt az elmúlt héten, ami arra utal, hogy nem érkezett jelentős mennyiségű új pénz az ökoszisztémába.

A hangulatmutatók alapján a Solana hálózat aktivitását valószínűleg a kisbefektetők fűtik, akik újabb mémtokenekre és előértékesítésekre vadásznak.

A Santiment adatai szerint a Solana és a The Book of Meme volt a két legtrendibb token a közösségi médiában a hétvégén.

A tömeg továbbra is úgy tekint a Solanára és a hozzá kapcsolódó mémtokenekre, mint az Ethereum-alapú projektek életképes alternatíváira

- írta a Santiment.

A Solana ralija összhangban van a DeFi ökoszisztémája iránti megújult érdeklődéssel. A Top Ledger és az OurNetwork adatai szerint a Solana-alapú decentralizált tőzsdék ebben a hónapban 30 milliárd dolláros kereskedési volument regisztráltak, tízszer magasabbat, mint egy évvel ezelőtt.

A Santiment szerint a kriptós közösségi médiában a "SOL" említések száma 322-re emelkedett. December végén egy hasonló kiugrás során a kriptopénz árfolyama 125 dolláron tetőzött, majd végül 85 dollárra korrigált.

solasdasd
Forrás: Santiment

Eközben a Google Trends-ben a "solana" kifejezésre való keresések a részleges adatok alapján 100-as értéket, tehát eddig nem látott keresési aktivitást mutatnak.

A 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. Ez annak a jele, hogy egyre többen keresik a Solanáról szóló információkat.

A közbeszédben való ennyire erős megjelentést széles körben értelmezik úgy, hogy egy lakossági befektetői őrületet jelez, amely gyakran megfigyelhető a piaci csúcsok idején.

Az alábbi, 5 éves időintervallumot ábrázoló grafikonon jól látható, hogy

a Google Trends hasonlóan kiugró értékeket mutatott 2021 utolsó négy hónapjában is, amikor a SOL 200 dollár felett tetőzött.

Képernyőkép 2024-03-18 142001

Nemrég bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

Érdemes beszállni?

Ha megnézzük a solana grafikonját, elsőre szembeötlik a brutálisan magas RSI. A múltbeli példák viszont jól mutatják, hogy napos és hetes túlvett értékek ellenére is képes volt számottevően tovább ralizni az árfolyam. Ennek ellenére egy korrekció már nagyon érik, első körben a 180 dolláros szintet érdemes figyelni, ahol a január második felében indult újabb emelkedő hullámra húzott Fibonccai 23,6 százalékos korrekciós szintje található. Lefelé viszont csak 160 dollár az első komolyabb támasz: 2022 januári lokális csúcs található ezen a szinten, ez korábban ellenállás volt, áttörését követően azonban most támaszként funkcionálhat. Ez alatt 143 dollár, 2022 áprilisi lokális csúcs, most támaszként funkcionálhat, elérése jelenleg nagyon valószínűtlen.

Felfelé érdemes nézni a 217 dolláros szintet (2021 októberi lokális csúcs), és 245 dolláros szintet, ami (2021 decemberi lokális csúcs).

soltech0318

A cikket a Google támogatta.

Címlapkép forrása: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó