Sikerült a gigaüzlet a német acéliparban
Gazdaság

Sikerült a gigaüzlet a német acéliparban

Portfolio
A Thyssenkrupp bejelentette, hogy eladja az acélüzletágának 20 százalékát a Daniel Kretinsky által vezetett energiaholdingnak - a német vállalat már hosszú ideje igyekszik értékesíteni az egységet, ezzel párhuzamosan tárgyalások folynak egy lehetséges 50-50 százalékban tulajdonolt közös vállalat létrehozásáról is.

A Thyssenkrupp bejelentette, hogy acélüzletágának 20%-os részesedését eladja a Daniel Kretinsky cseh milliárdos vezette energiaholdingnak - a német vállalat régóta próbálkozott már az egység értékesítésével. A megállapodás keretében folyamatban vannak tárgyalások arról, hogy Kretinsky további 30%-ot szerezzen meg, célul kitűzve egy 50-50%-os közös vállalat létrehozását.

A tranzakció hátterében az áll, hogy az acélgyártás jövőjében kulcsfontosságú lesz a költséghatékony és környezetbarát villamos energia használata - a koncepció alapján Kretinsky EPCG nevű holdingja a maga 22 gigawatt beépített kapacitásával, Európa-szerte képes lehet ezt a szükségletet kielégíteni.

A Thyssenkrupp számára ez az ügylet lehetőséget biztosít arra, hogy egy nehéz piaci helyzetben lévő és ciklikus üzletágától megszabaduljon, amelynek eladása, leválasztása vagy egyesítése már évek óta napirenden volt. A tranzakció pontos részleteit nem tették közzé, de a Baader brókerház becslése szerint

a Thyssenkrupp 350-400 millió euró közötti összeget kaphat a részesedésért.

Miguel Lopez, a Thyssenkrupp vezérigazgatója szerint a cél egy olyan jövőkép megvalósítása, ami a Thyssenkrupp Steel gazdasági önállóságát és üzleti sikerét biztosítja. A vállalat átalakulása során kiemelt figyelmet fordítanak az acélüzletág modernizálására, amely több mint 200 évvel ezelőtt kezdte meg működését. Kretinsky az ügyletet az acélipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez való fontos hozzájárulásnak nevezte. Hangsúlyozta azt is, hogy az európai acélipar hasonló átalakuláson fog keresztülmenni, mint az energiaszektor.

A Thyssenkrupp részvénye már 11 százalékos pluszban van ma.

thyssen11

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
repter-repuloter-varakozas-keses