Ez most a legdrágább magyar bankjegy a Vaterán: több mint 5 millió forintot kérnek érte
Befektetés

Ez most a legdrágább magyar bankjegy a Vaterán: több mint 5 millió forintot kérnek érte

Portfolio
Szanitter Áron, a Vatera vezetője elmondta, ez a legerősebb szegmens az online piactéren, a korábbi, válságosabb időszakokban is ez és az antikvitás volt az, ami legjobban tudott növekedni. A régi érmék kereskedelme, a numizmatika most az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító alkategória, sokan vannak, akik mérsékleten értenek csak a témához, és elsősorban hobbi számukra a különböző pénzek gyűjtése, akadnak viszont komoly gyűjtők illetve olyanok is, akik befektetésként tekintenek egy-egy új szerzeményre. Az online piactéren milliós értékű tételeket is találni. De vajon honnan lehet tudni, hogy egy-egy régi papírpénz vagy pénzérme, bélyeg vagy katonai emléktárgy valóban megéri az árát, nem hamisítvány? És van-e arra garancia, hogy a vásárló azt kapja, amit lát az oldalon? Ennek jártunk utána.

A gyűjtemény és az antikvitás a két legerősebb szegmens a Vaterán, együttesen az online piactér forgalmának több mint egyharmadát teszik ki.  A két szegmens korábban a válságos időkben is stabilan tudott növekedni, de a pandémia idején ugrásszerű növekedés volt tapasztalható. Különösen nagyot nőtt a gyűjtemény kategórián belül a numizmatika, vagyis a régi pénzek és emlékérmék adásvételével foglalkozó alkategória forgalma.

 "Akadnak hobbigyűjtők, akik mérsékelten értenek a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományhoz, számukra ez inkább szenvedély, mintsem befektetési lehetőség. Vannak azonban komoly gyűjtők, akiknek a gyűjteménye épp ezért előbb-utóbb óhatatlanul befektetéssé is válik, hiszen ha évek alatt minőségi tételeket szereznek meg, azt tapasztalják, hogy 3-4 év múlva a gyűjteményük akár a többszörösét is érheti” – mondta a Portfolio-nak Szanitter Áron, a Vatera ügyvezetője, hozzátéve, vannak olyanok is, akik kifejezetten értékálló befektetési tárgyakat keresnek az online piactéren. Utóbbi két vásárlói körre jellemző, hogy többségük komoly háttértudással rendelkezik, anélkül ugyanis nehéz megítélni, mit érdemes megvásárolni, merre is mozdul a piac. Némi támpontot jelenthetnek a különböző, akár online is elérhető katalógusok, de kellő háttérismeret nélkül inkább csak vakon tapogatózik az ember.

A Vaterán jelenleg is hirdetnek fix áron, méghozzá 5 millió 500 ezer forintért egy 1849-es 5 forintos papírpénzt.

De hirdetnek egy 1562-es János Zsigmond Tábori Tallért közel 2 millió forintért. Bőven akadnak pár százezer forintért kínált pénzritkaságok, és látszik, hogy egy-egy tételre sokan licitálnak. A Vatera pozíciója numizmatika területen a legerősebb, minden nagy hazai piaci szereplő képviselteti magát.

Az az ár, amelyen itt elkel egy érme, már önmagában formálja a piaci megítélését az adott terméknek, meg tudja határozni a nem a Vaterán értékesítő gyűjtőknek is az árat

– mondta a Vatera ügyvezetője, hozzátéve, katonai emléktárgyak, militáriák tekintetében is erős az online piactér.

Szanitter Áron, a Vatera ügyvezetője
Szanitter Áron, a Vatera ügyvezetője Fotó: Egyed Péter

Biztosan azt kapjuk, amiért fizettünk?

Szanitter Áron szerint licitálás vagy vásárlás előtt érdemes utánanézni az eladónak. A Vaterán ugyanis visszajelzést adhatnak a vásárlók, látszik, hogy ha valaki régebb óta és magas színvonalon foglalkozik egy adott szegmens tételeinek árusításával.

A numizmatikai kereskedők által kínált termékekre nagyobb a bizalommal licitálnak a szakmai biztonság miatt. De a komolyabb eladók is vállalják, hogy ha a vevő nem elégedett, akkor elállhat a vásárlástól

– jegyezte meg az online piactér vezetője, hozzátéve, az ár is árulkodó lehet. Komoly, jó hírnévvel rendelkező eladók esetén az ár 20%-kal is magasabb lehet, mint egy olyan eladó esetében, akinek még nincs meg ez a bizalmi tőkéje.

Külföldi licitálók srófolják az árakat

 A szakember kitért arra is, hogy az utóbbi időkben megjelentek az online piactéren a külföldi vásárlók is.

 "Egy numizmatikai terméknél a licit elment 20 ezer forintig, ekkor beszállt néhány három különböző cseh gyűjtő, akik 100 ezer forint fölé vitték az árat. Egyre jobban elkezdtünk hirdetni a környező országok szakmai újságaiban, hogy ezt a vonalat erősítsük, ugyanis a környező országokban Magyarországhoz hasonlóan a gyűjtői aktivitás elég magas szintű” – jegyezte meg az ügyvezető.

A cikk megjelenését a Vatera támogatta.

Címlapkép: Vatera

Találd meg a neked való befektetési alapot!
KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó