Előfizetői tartalom

Csak három kiút van a német alkotmánybírósági döntésből: az egyik az eurózóna összeomlása

Portfolio
Sosem volt még olyan súlyos következménye a német alkotmánybíróság döntésének Európa jövője szempontjából, mint a május 5-i döntése volt, hiszen valójában az eurózóna és az Európai Unió egyben maradása a döntés tétje, ami így világgazdasági jelentőségű ügy – mutat rá minapi terjedelmes, általunk három pontra sűrített anyagában Erik Nielsen, az UniCredit Research főközgazdásza.

Az UniCredit Research főközgazdásza végiggondolva a német állam stratégiai érdekeit, Angela Merkel 15 éve tartó kancellárságának pragmatizmusát és az eurórendszer kihívásait, úgy látja, hogy csak három kiút van a bonyolult helyzetből.

A német döntés rendkívüli jelentőségével, annak jogi és hatalmi harci vetületeivel, és a lehetséges kimenetek egy részével már mi is részletesen foglalkoztunk, ahogy azzal is, hogy az Európai Központi Bank eszközvásárlásait is csökkentheti az a német-francia javaslat, ami a héten látott napvilágot és így levehetné majd a terhek egy részét az EKB válláról. Ezek a releváns anyagaink alább érhetők el:

Erik Nielsen azonban mindezeket átgondolva még strukturáltabban rendezte össze azt, hogy mi az elméletileg lehetséges három kimenet a német bírósági döntésből. Az egyik az, ami számára és feltételezése szerint a német politikai elit jó része számára is elképzelhetetlen: elindul az európai dezintegráció, az eurózónát működtető rendszer és vele az EU is összeomlik. A két másik forgatókönyv sem könnyű és kockázatmentes, de legalább ennek a negatív forgatókönyvnek az elkerülését szolgálja.

Erről szól ez a cikk

  • Hatalmas belpolitikai felfordulást (is) okozott a német alkotmánybíróság döntése, ami látszólag csak gazdasági érvekből indult jogi harc.
  • De mindez keményfejű (kompromisszumképtelen) német jegybanki hozzáállással elvezethet odáig, hogy az eurózónát alkotó jegybankok kapnak össze és így az eurórendszer, vele az EU is összeomlik.
  • Létezik egy kiút, ami erőteljesen épít a merkeli pragmatizmusra, de azzal meg éppen a fent jelzett keményfejű jegybanki hozzáállást kellene feladni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés